Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Μας ετοιμάζουν μεγάλα πανηγύρια τις επόμενες μέρες - Έκτακτη Ανάλυση και ο Θεός βοηθός

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
Λίγο πριν κλείσει το Ουκρανικό με ήττα των μισθοφόρων της Δύσης στα ματωμένα πολεμικά μέτωπα, ξαφνικά οι Δυτικές δυνάμεις τρέχουν προς το πλέον στρατηγικότερο σημείο του πλανήτη, όπως αυτό είναι η διώρυγα του Σουέζ.και μέσω αυτής στην Ερυθρά θάλασσα.
Ο λόγος  είναι η ασφάλεια του Ισραήλ από τις πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών Χούτι με τελευταίας τεχνολογίας πυραύλους που προμηθεύονται από το Ιράν.
Από προχθες παίζει στα διεθνή ΜΜΕ το θέμα, ότι κολοσσοί ναυτιλιακές εταιρείες σταματούν την μεταφορά φορτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας φοβούμενοι επιθέσεις.
Όλοι εστιάζουν την προσοχή τους στο στενό  Μπαμπ ελ Μαντέμπ στην Υεμένη.
Από προχθές αναδεικνύουμε το θέμα με αρθρογραφία μας γιατί το θεωρήσαμε κρίσιμο:
"από τα Στενά του Βοσπόρου στα Στενά της Ερυθράς και του Περσικού κόλπου και η θαλάσσια κατεβασιά στον Ινδικό ταράζει την Παγκόσμια οικονομία" βλ.https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/12/blog-post_337.html?m=1
"και άλλη εστία πολέμου για να πιαστεί από κάτω για τα καλά" βλ.https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/12/blog-post_736.html?m=1
Όμως πριν λίγες ώρες όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα στο εξωτερικό προαναγγέλλουν πολεμική εκστρατεία κατά της Υεμένης και ταυτόχρονα ομιλούν για αύξηση των τιμών σε πολλά αγαθά που μεταφέρονται εκεί δια της θαλασσίας οδού 
Το σενάριο όμως αυτό μπορεί να έχει πέραν των παγκόσμιων  οικονομικών επιπτώσεων και άλλες σοβαρότατες παράπλευρες συνέπειες. 
Όπως ..
1) το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ όσο θα διαρκούν οι επιχειρήσεις αυτές.  
2) απώλεια κρίσιμων εσόδων από τα ναύλα διέλευσης που προσπορίζει η  Αίγυπτος που ήδη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με άγνωστες κοινωνικές εντάσεις.
3) η παρουσία της αμερικανικής αρμάδας εκεί θα κινητοποιήσει το Ιράν που υποστηρίζει με πυραύλους τους Χούτι. 
4) το Ιράν βλέπει ότι πιάνει σειρά προτεραιότητας για να το επιτεθούν, καθότι θεωρείται και ο ηθικός αυτουργός .
5) σφοδρή ανησυχία στην Μόσχα που θα βλέπει την πολεμική αρμάδα των Δυτικών να γεμίζει την διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα, ουσιαστικά να έχει καταλάβει ένα παγκόσμιο κρίσιμο κανάλι προς τον Ινδικό Ωκεανό.
Νέοι μπελάδες στην Ρωσία που πρέπει σε μικρό διάστημα να αναθεωρήσει σχεδιασμούς στην Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπίσει την νέα πρόκληση.
6) η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης φεύγει από το Ουκρανικό και την Παλαιστίνη και πάει στα γεωστρατηγικά στενά της Υεμένης που στην απέναντι πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου σχετίζονται με τα κρίσιμα ΣΤΕΝΑ του Ορμούζ του Περσικού κόλπου.
7) πόσο θα κρατήσουν οι επιχειρήσεις αυτές;
πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων;
Όλα και όλοι είναι ανοικτά στα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται.


Συμπέρασμα ...
Με το ζόρι και  με κάθε βιασύνη κατεβάζουν τον Ρώσο στην Μέση Ανατολή .
Προηγείται η μάχη του Αρχιπελάγους Αιγαίου και το Ιράν;
Μια είδηση της τελευταίας στιγμής που μας αφορά ..η Αλβανία εντάσσει στον στρατό της τα UAV που της έκανε δώρο ο σουλτάνος .
Δηλ . η Τουρκία θα έχει οπτική εικόνα από τα βόρεια σύνορα μας και την ίδια στιγμή ο φίλος του Ερντογάν Ράμα είναι ανυποχώρητος στο θέμα  της φυλάκισης του Έλληνος δημάρχου της Χειμάρρας ( αφού έχει τις πλάτες του Σουλτάνου γιατί να μην είναι;)
Αυτά εν ολίγοις ..οψόμεθα εις Φιλίππους.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς 
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας