Και ξέρετε γιατί βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Παναγίας της Κονταριώτισσας στο Διό της Κατερίνης ;
Είναι ολόκληρη ιστορία και γράψαμε διεξοδικά στο παρελθόν .
Τίποτε δεν είναι τυχαίο.
Λοιπόν ο πρώτος Μητροπολίτης της Κατερίνης που ήταν και Μακεδονομάχος ο μακαριστός Παρθένιος Βαρδάκας επεξηγούσε τα τοπωνύμια των προσκυνημάτων της Μητροπόλεως του, λέγοντας ότι η Παναγία η Κονταριώτισσα ονομάστηκε έτσι γιατί βρισκόταν στην δασική περιοχή όπου από την ξυλεία της φτιαχνόταν τα πολεμικά κοντάρια δηλ. η γνωστή Σάριζα της Μακεδονικής Φάλαγγας.
Όταν θα έρθει η ώρα του Ουρανού θα τρίβουν τα μάτια τους δήθεν φίλοι και εχθροί, όλα αυτά τα σιχάμστα που με δαιμονική πολιτική τέχνη πλαστογράφησαν ιστορία.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Διαβάζουμε:
Άγιος Πορφύριος: Πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Μαρτυρία της μακαριστής Γερόντισσας Στυλιανής Καρατζογιάννη (1933-2019), Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος-Ταώ (Νταού Πεντέλης):
Μια μέρα που πήγαμε, μας έλεγε ο Γέροντας ότι με το χάρισμα που είχε από μικρός, διέκρινε από πολύ μακριά νερά, άγια Λείψανα, αρχαίους Ναούς, αρχαίους τάφους.
Ακόμα και για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μας έλεγε ότι δεν είναι ούτε στην Αίγυπτο ούτε εκεί που τον ψάχνουν, αλλά είναι εδώ στην Ελλάδα κοντά στο αρχαίο Δίον και συγκεκριμένα στην Κατερίνη στην «Κονταριώτισσα», δίπλα σ’ ένα παλιό εκκλησάκι της Παναγίας.
Από το βιβλίο ο «Όσιος Πορφύριος, Μαρτυρίες, διηγήσεις, νουθεσίες» των εκδόσεων Ενωμένη Ρωμηοσύνη.
Μέγας Αλέξανδρος, τοιχογραφία Φώτη Κόντογλου δημαρχείο Αθήνας και Άγιος Πορφύριος.
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Πηγή
https://www.pemptousia.gr/2023/12/agios-porfirios-pou-vriskete-o-tafos-tou-megalou-alexandrou/