Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

η Credit Suisse «ντύνεται» Lehman Brother’s και ρίχνει κυβερνήσεις;

 

ΑΥΤΑ που βγήκαν στο Σύνταγμα  ΑΡΑΓΕ ΜΙΛΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ή τίποτε άλλο ;

ΦΩΤΟ από https://www.protothema.gr/greece/article/1350444/koukouloforoi-espasan-to-vouleutiko-
Oι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε παρέμβαση 50 μονάδων βάσης, αναθεωρώντας στο 3,5% το βασικό επιτόκιο (από 3% προηγουμένως), στο 3% το επιτόκιο καταθέσεων (από 2,5% προηγουμένως) και σε 3,75% το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης (από 3,25% προηγουμένως).

Η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας επέρχεται σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, μετά την ανάφλεξη των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα αναγκάστηκε να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση έως 50 δισ. φράγκων από την SNB (Ελβετική Κεντρική Τράπεζα), προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, εκφράζοντας τον φόβο για μια επανάληψη των γεγονότων του 2007 – 2009, με την Credit Suisse να «ντύνεται» Lehman Brother’s και ενδεχόμενη κατάρρευσή της να πυροδοτεί ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιβραδύνει ή και να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υποσκάπτουν την οικονομία και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.protothema.gr/economy/article/1350469/ekt-nea-auxisi-ton-epitokion-kata-50-monades-vasis/

"Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών την Τρίτη ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων, όπως αναφέρει το Bloomberg." https://www.capital.gr/diethni/3704469/ekt-o-nte-gkintos-proeidopoiei-oti-orismenes-europaikes-trapezes-einai-eualotes-stin-auxisi-epitokion

ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙΣ - ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ