Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

η κατάληψη της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου από τον Ζελενσκι και την παρέα του επιταχύνει την είσοδο της Ρωσίας σε αυτό μέσω Λευκορωσίας;

 η σημερινή πίεση των αρχών στην Εκκλησία θυμίζει το έργο των μπολσεβίκων πριν από 100 χρόνια. Φωτογραφία: ΕΟΔ


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ;
"Η απόφαση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, έχει προκαλέσει συναγερμό στη Δύση αλλά και στην Ουκρανία, με την τελευταία μάλιστα να καθιστά σαφές πως μετά από αυτήν την εξέλιξη, θα πρέπει να ενισχύσει τις δυνάμεις της και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Δεν είναι τυχαίο ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούν για ένα δεύτερο μέτωπο με τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει νέα κινητοποίηση Ουκρανών προκειμένου να επανδρώσουν νέα στρατιωτικά σώματα.
Την εκτίμηση πως η Ουκρανία θα πρέπει να κινητοποιήσει και άλλους Ουκρανούς στρατιώτες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οκτώ επιπλέον ταξιαρχίες, διατύπωσε ο David Arakhamia, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του φιλοπροεδρικού κόμματος «Υπηρέτης του Λαού».
Σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Sky News, ο Arakhamia είπε πως οι οκτώ αυτές ταξιαρχίες θα αναπτυχθούν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κατόπιν της απόφασης της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο λευκορωσικό έδαφος"

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ;


"Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διέρχεται τώρα δύσκολες στιγμές διώξεων, συκοφαντικών πληροφοριών και πιέσεων από τις αρχές. Το κράτος αρνήθηκε να παρατείνει τη σύμβαση μίσθωσης με την UOC για τους ναούς της Άνω Λαύρας. Και στις 7 Ιανουαρίου, ο Επιφάνιος Ντουμένκο λειτούργησε ήδη στον καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η Βερχόβνα Ράντα λέει ότι η μοίρα του ναού Ουσπένσκι περιμένει ολόκληρη τη Λαύρα. Αυτό μας φαίνεται αδιανόητο και αδύνατο. Εν τω μεταξύ, οι τοίχοι των καθεδρικών ναών της Λαύρας το έχουν ήδη δει - η ιστορία του περασμένου αιώνα επαναλαμβάνεται ξανά.

Πριν από εκατό χρόνια, την εποχή των μπολσεβίκων, η Ορθόδοξη Εκκλησία γνώρισε τρομερούς διωγμούς"

Από Διονύση Σκληρη
"Ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου έχει εκφράσει με έγγραφο της Παρασκευής 10 Μαρτίου τη θέλησή της να εκδιώξει έως τις 29 του μηνός τους μοναχούς και τους κληρικούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, χιλιάδες Ουκρανοί πιστοί συμμετείχαν σε λειτουργίες και λιτανείες για την υπεράσπιση της μονής, με τον ηγούμενό της, μητροπολίτη Παύλο να δηλώνει ότι θα εμμείνουν έως τέλους στην αφοσίωσή τους προς τα ιερά τους.

Οι μοναχοί μάλιστα δίνουν σε πιστούς βιβλία και κειμήλια, για να τα προστατεύσουν σε περίπτωση βίαιης επίθεσης και απόπειρας κατάληψης της Λαύρας από κρατικές ή παρακρατικές ομάδες. Σε μια δραματική ομιλία του, ο μητροπολίτης Παύλος, κάλεσε τους πιστούς σε ομολογία πίστεως και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν φοβάται να πυροβοληθεί ή να πεθάνει. Είπε στο εκκλησίασμα ότι δεν πρόκειται για εξεγέρσεις ή για επαναστάσεις, αλλά για την προσευχή με τον τρόπο που έχουμε διδαχθεί. Το βάπτισμα είναι αυτό που διαχωρίζει τους πιστούς από τις δυνάμεις του κακού και της αμαρτίας, όπως τον λαό του Θεού κατά την έξοδό του από την Αίγυπτο, πρόσθεσε.
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, που αποτελεί το πιο σημαντικό προσκύνημα στην Ουκρανία, καθώς εδώ έχει συνταχθεί το Χρονικό για την Ιστορία των Ρως, αναστηλώθηκε από τη δεκαετία του 1990 και μετά από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που τελεί υπό την πνευματική δικαιοδοσία της Μόσχας. Τώρα, όμως, διεκδικείται από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον μητροπολίτη Επιφάνιο (Ντουμένκο), η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και, σε περίπτωση μη αποδοχής των μοναχών να την εγκαταλείψουν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και αυτό της βίαιης κατάληψης από τις κρατικές αρχές."