Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

"Θεέ μου " είμαι ένα χάλι, είμαι ελεεινός, βοήθησε με".


 Γέροντας Γρηγόριος Παπασωτηρίου: Γεννημένος για την αιωνιότητα!!!

Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που γεννάται στην ψυχή, σήμερα που συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την οσιακή κοίμηση του! Να έχουμε την ευχή του και τις πρεσβείες του.
Σταχυολογήματα από τους μελίρρυτους λόγους του:
Έρχονται δύσκολες ημέρες για όλο τον κόσμο. Εγώ δεν θα είμαι. Προσέξτε να διατηρήσετε την πίστη σας!
Δίχως τη Χάρι του Θεού είναι αδύνατο να απαλλαγούμε από τις αδυναμίες, όσο και αν θέλουμε να αγωνιστούμε και να προσπαθήσουμε. Προσέξατε το. Εμείς από μόνοι μας είμαστε ανίκανοι για οτιδήποτε. Και για το παραμικρό ακόμη ανίκανοι είμαστε δίχως την Χάρι του Θεού.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να σκύψουμε, να ταπεινωθούμε, να πούμε "Θεέ μου " είμαι ένα χάλι, είμαι ελεεινός, βοήθησε με".
Οι κοσμικοί λένε ότι εδώ είναι η Κόλαση εδώ και ο Παράδεισος. Εμείς να λέμε "από εδώ ζει κανείς τον Παράδεισο, από εδώ ζει και την Κόλαση". Αυτή είναι η αλήθεια. Θέλουν να πουν μια αλήθεια αλλά τα μπερδεύουν και λένε "εδώ είναι η Κόλαση εδώ είναι ο Παράδεισος". Ενώ η αλήθεια είναι ότι από εδώ ζει κάνεις την Κόλαση, από εδώ ζει και τον Παράδεισο! Ο ταπεινός ζει τον Παράδεισο. Ο εγωιστής ζει την Κόλαση. Και συνεχίζεται φυσικά και στην άλλη ζωή η βίωση αυτή της Κολάσεως και του Παραδείσου.
Ο Θεός να μας ενισχύει να ζούμε ταπεινά, για να ζήσουμε και εδώ τον Παράδεισο και εκεί τον Παράδεισο.
Η ταπείνωση είναι ο δρόμος τον οποίο κανείς βαδίζει χωρίς πολύ κόπο. Αυτός που θα ταπεινωθεί σώζεται ακόπως, λένε οι Πατέρες.
Γέροντας Γρηγόριος Παπασωτηρίου (1940-2019)

Να έχουμε την ευχή του και τις πρεσβείες του!
Ο χαρισματικός Γέροντας Γρηγόριος (Παπασωτηρίου), κτήτορας και πνευματικός της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μεταμόρφωσης Χαλκιδικής, γεννήθηκε το 1940 στην Παλαιοκώμη Σερρών. Ήταν πνευματικό τέκνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Γενναδίου Διακάκη από τη Θεσσαλονίκη. Εκάρη μονάχος με υπόδειξη του Οσίου Παΐσίου του Αγιορείτου, με τον οποίο πολύ συνδεόταν πνευματικά. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κασσανδρείας Συνέσιος (Βισβίνης) τον χειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο και τον διόρισε Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το έτος 1977, με ευλογία του Μητροπολίτου και με οδηγία του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ίδρυσε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Μεταμόρφωση Χαλκιδικής και ανέλαβε Πνευματικός και Εξομολόγος αυτής. Πρώτες μοναχές της Μονής ήταν η Ευγενία και η Μαρία Χωριατάκη και η Σοφία Κενανίδου από το χωριό Μεταμόρφωση και οι αδελφές Τσαπράζογλου από το χωριό Βατοπέδι Χαλκιδικής.
Πολλοί χριστιανοί κατέφευγαν σε αυτόν για Εξομολόγηση βρίσκοντας ανάπαυση στις ψυχές τους. Σκορπούσε παντού αγάπη και Χάρη Θεού, ενώ διακρινόταν για το φιλήσυχον και το ειρηνικόν του χαρακτήρος του. Διατηρούσε πνευματικό σύνδεσμο με τον μακαριστό Γέροντα Ισαάκ από την Καλύβη Αναστάσεως του Κυρίου στην Καψάλα του Αγίου Όρους.