Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Μυροβλύζει ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός μεσοπέλαγα στο Θρακικό


Λέμε για το Κρητικό πέλαγος και το τουρκολιβυκο σύμφωνο, αλλά το ίδιο και χειρότερα θα δοκιμαστεί το Θρακικό Πέλαγος στο Βόρειο Αιγαίο.
Μπορεί προς το παρόν ο Ελλιμενισμός Αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη με πορεία προς την Ρουμανία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία να φρενάρει τον Τούρκο, αλλά πάντα το μυαλό του γείτονα βρίσκεται στα ενεργειακά πεδία μεταξύ Σαμοθράκης- Θάσου και Αγίου Ορους (χαρακτηριστική η περιοχή της Λαδοξέρας που αναβλύζει τον υποθαλάσσιο θησαυρό)
Και ενώ συζητούσαμε αυτά με φίλους πάνω στο πλοίο που θα μας πήγαινε στην Θάσο με φόντο ένα πεντακάθαρο μετά από βροχή ορίζοντα που είχε την οπτική θεώρηση της Σαμοθράκης πιο πέρα της Ίμβρου και της Τενέδου άρχισε ο αέρας να μοσχομυρίζει θυμίαμα λες και μας θυμιάτιζε παπάς.
Ψαχτήκαμε μήπως κάποιος φορούσε τέτοιο άρωμα. Από εδώ-  από εκεί βρήκαμε την πηγή της ευωδίας αυτής.
Ένας φίλος είχε μέσα στην τσάντα του μια μικρή εικόνα που ανέδιδε αυτή την υπερκόσμια ευωδία. Ήταν μια εικόνα του Αγίου Λουκά του Ιατρού.
Τι ήθελε να μας πει ο μεγάλος αυτός Άγιος;
Ήθελε να συμμετάσχει στην συζήτηση μας;
Τι πολεμικές ειδήσεις μας έφερνε από το μέτωπο της Ουκρανίας Μαύρης Θάλασσας και της Κριμαίας όπου και είναι Αρχιεπίσκοπος της αλλά και βρίσκεται εκεί τεθησαυρισμένο το σκήνωμα του ;
Μια φορά σε λίγο όλα γύρω μας μοσχομύριζαν, τα χέρια μας που ασπάστηκαν αυτή την εικόνα, τα ρούχα μας.
Η συζήτηση μας τελείωσε με πολλά ερωτηματικά.
Δρ.Κωνσταντινος Βαρδάκας