Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

" φόβος φυλάει τα έρμα" - "ηλεκτρομαγνητικός παλμός " στην Ουκρανία και πάνω από την Ευρώπη ;

φωτο από το https://www.epiviosi.gr

 Δημοσίευμα των Financial Times στις αρχές Νοεμβρίου ανέφερε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως εξετάζει το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής επίθεσης στην Ουκρανία – αλλά όχι όπως τη νομίζετε. Αντί να πυροδοτήσει μια πυρηνική βόμβα πάνω από μια ουκρανική πόλη –σε μια "συμβατική πυρηνική επίθεση", εάν στέκει αυτός ο ορισμός– η Ρωσία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια βόμβα –πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα– εξαπολύοντας ένα χτύπημα ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) που θα κατέστρεφε σχεδόν όλα τα επίγεια ηλεκτρονικά μέσα σε ακτίνα εκατοντάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων.

από το άρθρο  στο /forbes/ 

Θα τολμούσε ο Πούτιν μια επίθεση "ηλεκτρομαγνητικού παλμού" στην Ουκρανία;" 

Το πιθανό αποτέλεσμα μιας τέτοιας επίθεσης θα ήταν να περιορίσει την Ουκρανία σε πιο αμυντικό ρόλο, καθώς θα πρέπει να ανοικοδομήσει τις υποδομές της. Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και στο νερό είναι ήδη πρόβλημα στην Ουκρανία – μια επίθεση ηλεκτρομαγνητικού παλμού θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κρίση σε μαζική κλίμακα. Το χάος που θα ακολουθούσε θα πρόσφερε στη Μόσχα ευνοϊκές συνθήκες για να εξαπολύσει μια νέα ολομέτωπη επίθεση.

Η απειλή αυτή υφίσταται και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Υπάρχουν, όμως, και παράγοντες που αποτρέπουν από ένα τέτοιο χτύπημα – τουλάχιστον, στο εγγύς μέλλον. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει μεν ότι η σύγκρουση παραμένει περιορισμένη προς ώρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη –ιδίως τα μέλη του ΝΑΤΟ– πρέπει να θεωρούν δεδομένη την μη εμπλοκή τους. 

Ένα χτύπημα ηλεκτρομαγνητικού παλμού σημαίνει την πυροδότηση ενός μηχανισμού πυρηνικής ενέργειας στη στρατόσφαιρα. Πολύ λίγες χώρες έχουν τις πυρηνικές και βαλλιστικές πυραυλικές δυνατότητες για να υλοποιήσουν μια τέτοια επίθεση, και ακόμη λιγότερα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στην επιφάνεια της Γης. (Με εξαίρεση αρκετές δοκιμαστικές διαδικασίες στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1960).

Μια επίθεση ηλεκτρομαγνητικού παλμού μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, οι οποίες ποικίλλουν ως προς την ένταση και τη διάρκειά τους, αλλά οι συνέπειες είναι παρόμοιες. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα εντός της εμβέλειας μιας έκρηξης θα αναφλεγούν. Τα οχήματα δεν θα μπορούν να μετακινηθούν, ενώ η λειτουργία κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων και διαδικτύου θα διακοπεί. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι βασικές υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστραφούν ενδεχομένως σε όλη την επικράτεια. 

Ένα χτύπημα ηλεκτρομαγνητικού παλμού θα μπορούσε να έχει δυσμενέστερες συνέπειες ακόμη και από τη "συμβατική πυρηνική επίθεση”, καθώς άνθρωποι θα παλεύουν επί εβδομάδες –και περισσότερο– για να βρουν τα προς το ζην: τρόφιμα, νερό, μεταφορικά μέσα και θέρμανση. Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να μην είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Του James Broughel 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  στο 

https://www.capital.gr/forbes/3682093/tha-tolmouse-o-poutin-mia-epithesi-ilektromagnitikou-palmou-stin-oukrania