Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

το θέμα δεν είναι το ζήτημα πρόσβασης σε μετρητά, αλλά που δεν θα λειτουργούν τα μηχανάκια που μαρκαίνουν στα ταμεία τα προιόντα αγοράς στα σούπερ μάρκετ;

 Μπροστά στην απειλή γενικευμένου μπλακ άουτ βρίσκεται η Γερμανία ενόψει χειμώνα, με το Βερολίνο να εξετάζει σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης, αφού πιθανόν να προκύψει και ζήτημα πρόσβασης σε μετρητά.


Σύμφωνα με το Reuters, καταστρώνονται σχέδια έκτακτης ανάγκης ενώ παράλληλα ο κρατικός μηχανισμός εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ώστε να είναι προετοιμασμένος για διακοπές ρεύματος.
Διακοπές ρεύματος μπορεί να προκαλέσει η εκτίναξη του κόστους ενέργειας ή ακόμα και κάποιο σαμποτάζ, με τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, ιδιαίτερη είναι η ανησυχία και στον τραπεζικό τομέα για τις αναλήψεις χρημάτων.

Ειδικότερα, οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας εκφράζουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για μεγάλα μπλακάουτ και θεωρούν ότι αυτός ο απρόβλεπτος μέχρι πρότινος κίνδυνος, θα προκαλέσει πρόβλημα στις αναλήψεις και σε άλλες συναλλαγές.


Σύμφωνα με την Deutsche Kreditwirtschaft, την οργάνωση-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι τράπεζες θεωρούν «απίθανο» να γίνει ένα πλήρες μπλακάουτ αλλά βρίσκονται «σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές» και εξετάζουν το ενδεχόμενο.