Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΠΑΓΩΝΙΑ στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ και ρωτούν τον Γέροντα Ηρωδίωνα , τι κάνεις με το κρύο και εκείνος απάντησε : «Πάω στο Σινά και ζεσταίνομαι»

 



φωτο από https://www.pemptousia.gr

Ρώτησαν τον γέροντα  Ηρωδίωνα τον δια Χριστόν σαλό της Καψάλας στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ , τον Ρουμάνο τι κάνει όταν κρυώνει, και απάντησε: «Πάω στο Σινά και ζεσταίνομαι»

Ένα απόγευμα, είχε βγει στον υποτυπώδη του κήπο δια να φυτεύσει κουκιά. Όμως ψιλόβρεχε. Υψώνει τα βλέμματα εις τον ουρανό και λέγει: «Σταμάτα». Και η βροχή σταμάτησε. Όταν φύτεψε τα κουκιά, υψώνει τα μάτια εις τον ουρανό και λέγε: «Τώρα βρέξε». Και άρχισε να βρέχει...."

πηγή https://www.facebook.com/paterestisekklisias/posts/4756091217823355?


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Σε πολλούς απεκάλυπτε τους λογισμούς και έλεγε για μελλοντικά γεγονότα.

Τον επισκέφθηκαν τρεις πατέρες από την Κέρκυρα και τους είπε ότι είναι από το Κορφού (Κέρκυρα). Σε άλλον είπε ότι αγόρασε σκούφο και να τον φορέση μετά από λίγες μέρες που θα βγεί έξω. Έτσι και έγινε.

Ένας μοναχός πήγε να τον ρωτήση επειδή είχε δύο λογισμούς και δεν ήξερε ποιον να ακολουθήση. Πρόλαβε ο γερω-Ηρωδίων και του είπε: «Να μη σε διαιρή η γνώμη, εσύ να την διαιρής».

Άλλη φορά ο ίδιος μοναχός, κάποια Σαρακοστή, είχε κατάπτωση και τον ρώτησε, αν μπορή να καταλύση λίγο λαδάκι. Πριν τον ρωτήση, απάντησε: «Άμα δεν μπορής, να τρως λίγο λάδι».

Άλλοτε σε μοναχό που είχε λογισμό να υποταχθή στον γερω-Νικήτα, ο γερω-Ηρωδίων του είπε μόνος του: «Γέρω-Νικήτα. Πρέπει να ξέρη για να σε οδηγήση. Αλλοιώς κάθησε στο Κελλί σου καλύτερα».

Σε άλλον μοναχό είπε ότι στο Κελλί του που ήταν ισόγειο, έβλεπε μεγάλες απλωταριές προς την θάλασσα, ενώ δεν είχε. Όταν έκαναν νέο κτίριο με μεγάλα μπαλκόνια, τότε θυμήθηκε όσα είχε πεί ο γερω-Ηρωδίων.

Και για το Μπουραζέρη είπε ότι έβλεπε στην αυλή του Κελλιού μεγάλη ωραία Εκκλησία της Παναγίας μέσα σε λουλούδια, ενώ δεν υπήρχε. Όταν μετά από χρόνια έκτισαν την καινούργια Εκκλησία, τότε οι πατέρες θυμήθηκαν τα λόγια του.

Πήγαν να τον δουν δύο προσκυνητές και άρχισε να λέη το πρόβλημα του ενός και τι θα αντιμετωπίσει όταν θα βγη έξω.

Τον ρώτησε και ο άλλος:
– Εμένα δεν έχεις να μου πης τίποτε;
– Εσένα το πρόβλημά σου είναι στην Συκιά.

Ο επισκέπτης κοίταξε γύρω του και του είπε ότι δεν βλέπει καμμία συκιά.
– Εκείνη η Συκιά για να πας, περνάς θάλασσα.

Πάλι δεν κατάλαβε και έφυγε με απορία. Μόλις επέστρεψε στο σπίτι του που είναι στο χωριό Συκιά Κορινθίας προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα στην οικογένειά του και τότε θυμήθηκε τα λόγια του γερω-Ηρωδίωνος.

Όταν τον είχε πάρει ο γερω-Μελέτιος ο Ρουμάνος στον Άγιο Γεώργιο, να τον γηροκομήση, τον επισκέφθηκε κάποιος μοναχός με ένα νέο. Μόλις τους είδε από μακρυά -ήταν στην πόρτα με τις γάτες- φώναξε εξαγριωμένος να σταματήση ο νέος, να μην πλησιάση, διότι έχει μηχανή.

Πράγματι κρατούσε στο χέρι του μία τσάντα, όπου μέσα είχε φωτογραφική μηχανή. Πώς το είδε ο γερω-Ηρωδίων, ο Θεός το γνωρίζει.

Τον επισκέπτοντο και επίσημοι άνθρωποι, όπως και ο Πρώτος του Αγίου Όρους, ιερομόναχος Παΐσιος Χιλανδαρινός.

Ο γερω-Ηρωδίων έλεγε στην αρχή μία καλή συμβουλή, όπως π.χ.: «Όταν κάθεται ο μοναχός στο Κελλί του και δεν ασχολήται με τους άλλους, αλλά προσεύχεται, τότε έρχεται η αγάπη του Θεού μέσα του». Ύστερα έλεγε ασυνάρτητα πράγματα και έκανε σαλότητες. Και φυσικά δεν μπορούσε κανείς να βρη άκρη και να βγάλη συμπεράσματα με τον γερω-Ηρωδίωνα.

Κάποτε τον επισκέφθηκαν δύο μοναχοί. Χτυπούσαν την πόρτα, αλλά δεν απαντούσε. Ακούγονταν ψίθυροι. Από το παραθυράκι τον έβλεπαν στραμμένο προς τον τοίχο ακίνητο να ψιθυρίζη κάτι και να μην ακούη καθόλου. Επί μισή ώρα περίμεναν, αλλά δεν αποσπάσθηκε από την προσευχή του.

 

Από το βιβλίο, «Από την Ασκητική και Ησυχαστική Αγιορείτικη Παράδοση», Άγιον Όρος, 2011.

ΠΗΓΗ https://www.pemptousia.gr/2021/12/gerontas-irodion-o-dia-christon-salos-diorasis-ke-prorrisis/