Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

2009 " πέφτει το αεροπλάνο - πιάνει φωτιά και βγαίνει όρθιος και αβλαβής " έγινε αυτό το ΘΑΥΜΑ και ένα τέτοιο πρέπει να γίνει για να βγει η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ μας -


 ...από τα συντρίμμια της νέας εποχής που πέφτει και καίγεται ανάμεσα στα πολλά " πνευματικά   πτώματα"  που την  περικυκλώνουν.

Εάν ο Δεσπότης Ιεραπόστολος βγήκε έτσι όρθιος το 2009 με μεγάλο ΘΑΥΜΑ του παιδομάρτυρος και νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννου του Μονεμβασιότη, σημαίνει ότι και εμείς έχουμε ελπίδα να βγούμε όρθιοι από το " αεροπορικό  ατύχημα"  της νέας εποχής που μας στοίβαξε σε στενές θέσεις και μας πάει προς την ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Αρκεί να πιστέψουμε στο ΘΑΥΜΑ και στο περικείμενο νέφος των τόσων ΑΓΙΩΝ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ που θέλουν με την παρρησία τους να μας σώσουν.

Αφήνουμε ένα πνευματικό τέκνο του διασωθέντος Μητροπολίτη Πενταπόλεως κύρου Ιγνάτιου Μανδελίδη να μας διηγηθεί το ΘΑΥΜΑΣΤΟ αυτό περιστατικό και να ευχηθούμε στον πατέρα Τιμόθεο που μας το περιγράφει η ΠΑΝΑΓΙΑ να τον σκέπει στην νέα ιεραποστολική δράση του ως Πατριαρχικού επίτροπου του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στις εσχατιές του Αν. Κογκό όπου και έγινε αυτό το συγκλονιστικό ΘΑΥΜΑ - Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

   

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΓΚOMAΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΚΟΝΓΚΟ ΤΟ 2009

Μπούνια, στις 15.03.2022
Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, καλημέρα!

Καθώς ετοιμάζομαι σιγά σιγά να μεταφερθώ στην Ι. Επισκοπή Γκόμας, εδώ στο Ανατολικό Κονγκό, προκειμένου να ηγηθώ του καλού αγώνα υπέρ της Ορθοδοξίας, βασιζόμενος στην πνευματική, ηθική και υλική στήριξή σας, θυμάμαι τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πενταπόλεως κυρό Ιγνάτιο Μανδελίδη, τον Πατέρα και διδάσκαλό μας στην Πίστη, και τον μεγάλο θαύμα του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου της Μονεμβασίας που έγινε στη Γκόμα το 2009.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πενταπόλεως τελούσε πάντα τη Θεία Λειτουργία με κατάνυξη, όλως συγκεντρωμένος. Ποτέ δεν τον είδα σαν διάκονό του και διακονητή να τελέσει τη Θεία Λειτουργία χωρίς να συγκινηθεί, να κατανυγεί και να δακρύσει την ώρα της Μετουσίωσης και Καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων.

Το 2009, σε μια από τις περιοδείες του στη Γκόμα, στο Ανατολικό Κονγκό, σώθηκε από ένα βέβαιο αιφνίδιο θάνατο σε ένα φοβερό και θανατηφόρο ατύχημα της συντριβής του αεροπλάνου, όπου βγήκε χωρίς τραυματισμό ανάμεσα σε δεκάδες νεκρούς, αφού το αεροσκάφος πήρε φωτιά ακριβώς όπως απογειώθηκε από το αεροπορικό διάδρομο και την πίστα, και μετά συνετρίβη στα σπίτια που βρισκόταν εκεί κοντά.

Αν και σώθηκε από αυτό το ατύχημα, δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτό.

Όταν τον κάλεσα στο τηλέφωνο λίγα λεπτά μετά το ατύχημα, μου είπε:

« παιδί μου, δεν μπορώ να χαρώ για τη σωτηρία μου, όταν βλέπω τους άλλους να καίγονται. Τους καλούς τους πήρε ο Θεός και με άφησε εμένα για να γίνω καλύτερος».

Τόση μεγάλη ήταν η προσευχή του και η συμπόνια του για όλους τους άλλους συνταξιδιώτες του!

Οι κάτοικοι της περιοχής ήλθαν τότε κοντά του, την ώρα που έβγαινε από το αεροδρόμιο για να του συμπαρασταθούν και να θαυμάσουν το γεγονός και του έλεγαν στα Σουαχίλι « pole pole, Padri » (περαστικά Πάτερ), την λέξη που δεν ξέχασε όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του.

Στη χειραποσκευή του, που απανθρακώθηκε ολοσχερώς στην έκρηξη του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Γκόμας, υπήρχαν τα λείψανα δύο αγίων, μεταξύ των οποίων και του Αγίου Νεομάρτυρα Ιωάννη της Μονεμβασίας (21 Οκτωβρίου), του οποίου ο ίδιος ο Μακαριστός Μητροπολίτης είχε συγγράψει τον Βίο.

Όταν τον ρώτησα το 2009, μετά την διάσωσή του από το ατύχημα:

«Σεβασμιώτατε, τι θα γίνει τώρα με τα Άγια Λείψανα των Αγίων που χάθηκαν κάτω από τις φλόγες ;»
μου απάντησε ψύχραιμα και με βεβαιότητα:

«παιδί μου, οι Άγιοι μας έκαναν τη δουλειά τους, έχω πολύ ευγνωμοσύνη στον Άγιο Ιωάννη της Μονεμβασίας».


Αγαπητοί φίλες και φίλοι, ας μην ξεχάσουμε ποτέ το μεγάλο αυτό θαύμα του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου της Μονεμβασίας στο αεροδρόμιο της Γκόμας το 2009.

Ας σκεφτούμε να κάνουμε κάτι στη Ι. Επισκοπή Γκόμας προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του εκ Μονεμβασίας, που μαρτύρησε νέο παιδί 15 χρονών και που μέρος των Ιερών του Λειψάνων κατακάηκε στην Ι. Επισκοπή Γκόμας, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει τίποτα, ούτε καν ένα απλό Δημοτικό Σχολείο για τα παιδιά που είναι το μέλλον της Εκκλησίας.
ΠΕΡΙ ΤΗΣ Ι. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΓΚΟΜΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΉΡΙΞΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ
Αγαπητοί μου φίλοι, δωρητές και στηρικτές του Ιεραποστολικού μας Έργου στο Ανατολικό Κονγκό , καλησπέρα σας!

Σας είμαι ευγνώμων για όλα όσα συνεχίζετε να κάνετε για εμάς στην Αφρική, για την εξέλιξη της Εκκλησίας μας στα πιο απομακρυσμένα και εγκαταλελειμμένα μέρη του πλανήτη μας. Μόλις διορίστηκα από τον Πατριάρχη μας Αλεξανδρείας κ. κ Θεόδωρο Β’ Πατριαρχικό Επίτροπο της Ι. Επισκοπής Γκόμας.

Είναι μια από τις δυσκολότερες και πιο σκληρές περιοχές της Αφρικής που αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα φτώχειας που συνδέονται με την παρουσία ένοπλων ομάδων, με σεισμικές και ηφαιστειακές απειλές.

Εκτός από τον επακόλουθο κίνδυνο λάβας που συχνά ωθεί τον πληθυσμό στην έξοδο και τον εκτοπισμό, η περιοχή της Γκόμας και του Μπουκάβου συγκεκριμένα αντιμετωπίζουν επίσης την επικίνδυνη παρουσία αερίου μεθανίου στα νερά της λίμνης Κίβου, το οποίο δυστυχώς είναι άοσμο και έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Παρ’ όλους αυτούς τους κινδύνους, οι άνθρωποι ζουν σε αυτή την περιοχή της γης και αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Εδώ με καλεί ο Χριστός μας να ευαγγελιστώ και να μεταφέρω τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας, το μήνυμα της αγάπης και της συμπαράστασης.

Η Ιερά Επισκοπή Γκόμας περιλαμβάνει όλο το Μεγάλο Κίβου, δηλαδή 3 κάτωθι Επαρχίες του Ανατολικού Κονγκό: το Βόρειο Κίβου ( Γκόμα, Μπένι, Μπουτέμπο, κλπ), το Νότιο Κίβου ( Μπουκάβου, Ουβίρα, κλπ.) και τη Μανιέμα ( Κίντου, κλπ.)
Ιδρύθηκε δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου της 26η Νοεμβρίου του 2018.

Καλύπτει η Ι. μας Επισκοπή τα 256.803 χλμ² της εθνικής επικράτειας, με συνολικά 14.760.000 κατοίκους, και δυστυχώς χωρίς οδικό δίκτυο.

Αυτό από το ένα μέρος σημαίνει ότι πρέπει να διεισδύσει και να εισχωρήσει βαθύτατα σε όλες αυτές τις περιοχές η Εκκλησία μας και από το άλλο μέρος ότι πρέπει να βρούμε τρόπους παράκαμψης δυσκολιών και εμποδίων, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού.

Στην Γκόμα η ζωή είναι πολύ πιο ακριβή από ό,τι στις άλλες περιοχές του Κονγκό.

Και επιπλέον έχουμε 2 έγγαμους ιερείς στην Ουβίρα (είναι στην Επισκοπή μας η Ουβίρα και βρίσκεται στα σύνορα με το Μπουρόυντι) που πρέπει να τους πληρώνω, γιατί έχουν και οικογένειες, παιδιά να ταΐσουν και να σπουδάσουν, χώρια από τις ανάγκες λειτουργίας των ενοριών τους.

Υπάρχει και το βοηθητικό προσωπικό που δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε!

Πρέπει επίσης να πληρώνω ενοίκιο για το σπίτι σε ένα ασφαλές μέρος στη Γκόμα, σε μια γειτονιά όπου δεν φτάνουν οι αντάρτες και επίσης μακριά από ηφαιστειακές απειλές και τις λάβες για να μπορώ να κάνω έργο.

Διαφορετικά είναι αδύνατο να σταθεί κανείς.

Ένα τέτοιο σπίτι που βρήκαμε και που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προσωρινά κυρίως ως χώρος λατρείας με ένα μικρό γραφείο, μας ζητάει ο ιδιοκτήτης 500 δολάρια το μήνα για ενοίκιο. Στηρίξετέ μας!

Οι δύο ιερείς της Μητροπόλεως μας είναι στην Ουβίρα, κοντά στο Μπουρούντι, εκεί παλαιότερα ο Ιερέας πατέρας μου (π. Θεοφάνης) με τον Γέροντα π. Δαμασκηνό τον Αγιορείτη πηγαίναν και βάπτιζαν.

Έχει ένα μικρό Ναό εκεί του Αγίου Βασιλείου , το κακό είναι ότι, καθώς δεν είχαν γίνει καλές τοπογραφικές μελέτες, τελευταία έγιναν πλημμύρες από την λίμνη Τανγκανίκα και οι άνθρωποι σχεδόν κολυμπούν για να μπουν μέσα στην εκκλησία, επίσης λειτουργεί εκεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες και ένα μικρό σχολείο « Άγιον Όρος».

Η δημιουργία μιας Επισκοπής σημαίνει ποσοτικά και ποιοτικά άνοιγμα νέων ενοριών και αύξηση αριθμού των πιστών και των μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και εν κατακλείδι προσφορά δυνατότητας της εν Χριστώ σωτηρίας σε όσο πιο πολλούς συνανθρώπους μας μπορούμε.

Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα, χρειάζομαι την οικονομική και ηθική σας βοήθεια και στήριξη καθώς και τις προσευχές σας για την επιτυχία του έργου, για τη διάδοση και την αίγλη της Ορθοδοξίας μας σε αυτό το μέρος της γης.
Η Υπεραγία Θεοτόκος, ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος μαθητού του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης να είναι αισθητά δίπλα μας όπως πάντα, να ενισχύουν άνωθεν το Έργο, να μας ανταμείβουν και να μας ευλογούν όλους μας που συμβάλλουμε στην εξέλιξη και εδραίωση αυτού του Θεάρεστου Έργου. Αμήν!
Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ntumba, Πατριαρχικός Επίτροπος Ι. Επισκοπής Γκόμας
ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΓΚΟΜΑΣ
Μπορείτε να μας στείλετε την βοήθεια σας μέσω του λογαριασμού μας Τραπέζης του Κονγκό ή να σας δώσουμε κάποιο λογαριασμό σε Ελληνική Τράπεζα.
Ο Λογαριασμός μας στο Κονγκό είναι:
Όνομα: TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI. Χώρα: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αριθμός τραπεζικού μας λογαριασμού: 520000138271793. Το IBAN: 00011150520000138271793. Επωνυμία της τράπεζας: BCDC (EQUITY BANK). Swift (BIC) : BCDCCDKI.
Η Διεύθυνση της Εκκλησίας: BOULEVARD DE LIBERATION 095/0/. BUNIA (οδός, αριθμός και Πόλη).
E-μαιλ: Timotheosntumba@gmail.com
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήστε μαζί μας, να παρακολουθείτε και να βλέπετε την προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας στο Facebook με το όνομα Timotheos Ntumba.
Το Blog της Ιεραποστολής είναι: https://timotheosntumba.blogspot.com
Το Ε-μαιλ της Ι. Επισκοπής : eglisegoma@gmail.com
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΣΤΕ
Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ntumba, Πατριαρχικός Επίτροπος Ι. Επισκοπής Γκόμας