Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

6 ΜΑΙΟΥ 1974 - μνήμη μεγάλης Αγίας των χαλεπών καιρών μας επιτελούμε.

 


ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η ΝΕΑ ( ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 6 ΜΑΙΟΥ 1974)

Έχασε νωρις τον μονάκριβο γιο της και μετά και τον άνδρα της και άρχισε να ζει α σ κ η τ ι κ ά, φορώντας μαύρα καθισμένη πάνω στο τζάκι και αλείφοντας το πρόσωπό της με στάχτη, για να μη φαίνεται η ομορφιά της, ενώ αργότερα, γύρω στα 1927 αποσύρθηκε στη μονή της Παναγιάς στην Κλεισούρα (Καστοριά)...
Με τη θερμοκρασία στους -15 βαθμούς, δεν άναβε π ο τ έ φωτιά..... Κυκλοφορούσε ξυπόλητη, ενώ τα ρούχα της ήταν πάντα κουρελιασμένα αλλά και τα καινούργια που τής έδιναν δεν τα φορούσε! Tα π ρ ό σ φ ε ρ ε σε όσους είχαν ανάγκη! Κοιμόταν πάνω σε ά χ υ ρ α και από κάτω είχε βάλει σουβλερές πέτρες....
ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΤΗΣ ΛΟΥΣΤΕΙ,.ΟΜΩΣ Η ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΟΒΟΛΟΥΣΕ
Δεν λουζόταν π ο τ έ ούτε χτενιζόταν, και τα μαλλιά της είχαν σκληρύνει πολύ….. Όταν κάποτε χρειάστηκε να τα σηκώσει από τα μάτια της, αναγκάστηκε να τα κόψει με το ψαλίδι που κούρευαν τα πρόβατα! Παρ’ όλα αυτά όμως, το κεφάλι της ε υ ω δ ί α ζ ε!
Το φαγητό της ήταν μανιτάρια, μούσκλια, αγριόχορτα, φτέρη, φύλλα των δέντρων, ή λίγη ντομάτα τουρσί, μουχλιασμένη... Τα σαββατοκύριακα έβαζε και μια κουταλιά λάδι στο πιάτο της! Άλλες φορές άνοιγε καμιά κονσέρβα ψάρι και το έτρωγε όταν είχε πιάσει ένα δάχτυλο μ ο ύ χ λ α….. Έτρωγε και σε παλιά σκουριασμένα ορειχάλκινα σκεύη, αλλά δεν πάθαινε τ ί π ο τ α, ενω νήστευε και με το παλαιό και με το νέο ημερολόγιο, για να μη σκανδαλίζει κ α ν έ ν αν!!!!!
Δεν κρατούσε δ ρ α χ μ ή από τα χρήματα που της έδιναν αλλά προίκιζε τις νέες κοπέλες για να παντρευτούν......
ΝΑ ΣΚΕΠΑΖΕΤΕ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Ποτέ δεν στενοχώρησε κανέναν....Αν καταλάβαινε ότι κάποιος είχε προβλήματα μέσα του, περνούσε από δίπλα του, του έλεγε ένα δυο λόγια, χωρίς να την αντιληφθούν οι άλλοι, απομακρυνόταν, κι εκείνος την ακολουθούσε..... Έλεγε πολλές φορές: «Αυτοί ήρθαν μαύροι στην Παναγία και φεύγουν άσπροι».
Έλεγε. συνέχεια: «Να σκεπάζετε τα σφάλματα των άλλων, να σας σκεπάζει ο Θεός και σας....!».
Αγαπούσε πολύ τα ζώα…. Είχε μια αρκούδα, που ζούσε στο δάσος και την έλεγε «ρούσα». Ερχόταν κι έπαιρνε τροφή από τα χέρια της αγίας, της έγλειφε τα χέρια και τα πόδια από ευγνωμοσύνη κι επέστρεφε στο δάσος…..
Έβαζε ψίχουλα στα περβάζια των παραθύρων για τα πουλάκια, κι αυτά, όταν η αγία προσευχόταν, φ τ ε ρ ο ύ γ ι ζ α ν γύρω της και κελαηδούσαν! Ζούσε σε έναν επίγειο Παράδεισο......
Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
Το 1967 μ.Χ., αρρώστησε βαριά από κήλη ώστε να διπλώνεται στα δύο από τους πόνους! Δεν δέχτηκε γιατρό αλλά έλεγε: «Θα ‘ρθει η Παναγία να με πάρει από τον πόνο!». Έτσι αρχισε να βάζει σ τ ο υ π ι α και φυτίλια από τις κανδήλες, ώσπου σάπισε η πληγή κι έβγαζε κακοσμία... Τότε της εμφανίστηκε η Παναγία με τον αρχάγγελο Γαβριήλ και τον Άγιο Γεώργιο λέγοντας της:
«Θα σε κόψουμε τώρα...!». Αυτή απάντησε: .... «Είμαι αμαρτωλή, να εξομολογηθώ, να κοινωνήσω, και να με κόψεις άγγελέ μου».
Έγινε η επέμβαση, η Σοφία έγινε καλά και συχνά σήκωνε χωρίς ντροπή την μπλούζα ή το φόρεμά της, για να δείξει στον κόσμο την τομή που έκλεισε μ ό ν η της!
Αυτη ήταν η οσία Σοφία, η «ἀσκήτρια τῆς Παναγιάς» όπως την έλεγαν... Κοιμήθηκε στις 6 Μαΐου 1974 μ.Χ., ενώ στις 7 Ιουλίου 1981 τα λείψανα της ευωδίαζαν και το 2011 αναγνωρίζεται ε π ί σ η μ α ως Αγία…
ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΕΛΕΗΣΕ ΚΑΙ ΗΜΑΣ ΚΥΡΙΕ,...αμήν!!!!!