Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

«Αν κάποιος προτιμά να σκεφτεί να αλλάξει τα σύνορα στα Βαλκάνια , πρέπει πρώτα να επισκεφτεί όλα τα στρατιωτικά νεκροταφεία από τη Γαλλία έως το Στάλινγκραντ»


 
ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤ. ΘΡΑΚΗ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΑΝΑΒΕΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΧΕΙ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΠΟΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ Η ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΩΡΑ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΕΙ ΌΣΕΣ ΠΑΡΑΦΘΟΡΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ - Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας», λέει ο Βαλεντίν Ίνζκο (Valentin Inzko) ως Ύπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι να διατηρήσει την ειρήνη βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία καθόρισε τη

λήξη του πολέμου το 1995, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων και πάνω από 100.000 θύματα», σημειώνει το BBC σε δημοσίευμα του με τίτλο «ο επαναπροσδιορισμός των συνόρων θέτει σε συναγερμό τους ηγέτες στα Βαλκάνια».
Η ανησυχία του ήρθε μετά τη δημοσίευση πολλών ανεπίσημων εγγράφων που υποδηλώνουν αλλαγή στα σύνορα των βαλκανικών κρατών.

Τα λεγόμενα «non paper» κυκλοφόρησαν σε διπλωματικούς κύκλους πριν δημοσιευτούν στα μέσα ενημέρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε ότι οι αλλαγές στα σύνορα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως απάντηση στη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία του κράτους.

«Αν κάποιος προτιμά να σκεφτεί να αλλάξει τα σύνορα, πρέπει πρώτα να επισκεφτεί όλα τα στρατιωτικά νεκροταφεία από τη Γαλλία έως το Στάλινγκραντ», προειδοποίησε.

Τα «non paper» ήταν ανώνυμα. Αυτό τους κράτησε στη κατάσταση των «non paper» ,αλλά το περιεχόμενο προκάλεσε αναταραχή στην περιοχή.

Μεταξύ των προτάσεων ήταν η επίτευξη μιας αυξανόμενης «ειρηνικής διχοτόμησης» της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης με τη Σερβία και την Κροατία, την ένωση Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας και τη δημιουργία αυτονομίας στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό μοιάζει περισσότερο με μια λίστα επιθυμιών από τους εθνικιστές της δεκαετίας του '90. Και όλοι γνωρίζουν πώς τελείωσε αυτή η δεκαετία.

«Κάνουμε ένα λάθος αν πιστεύουμε ότι οι παγωμένες συγκρούσεις παραμένουν παγωμένες για πάντα. Πρέπει να δείτε τους πολέμους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Παλαιστίνη - συγκρούσεις μπορούν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Ίνζκο.

Τα «non paper» έχουν επίσης προκαλέσει διπλωματικές συγκρούσεις. Λίγοι άνθρωποι υποστηρίζουν δημόσια το περιεχόμενό τους. Ένας από αυτούς είναι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για την προώθηση της ιδέας της διχοτόμησης του κράτους.

Από την αρχή, η Σλοβενία ​​αντιμετώπισε κατηγορίες ότι η χώρα αυτή εξέδωσε τα έγγραφα.

Ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ [James Ker-Lindsay], εμπειρογνώμονας των Βαλκανίων στο London School of Economics, δήλωσε ότι υπήρχαν δύο βασικά ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν: η διαμάχη μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τη βαθιά πολιτική δυσλειτουργία που υπάρχει στη Βοσνία», ανέφερε.

Σε μια συνάντηση με περιφερειακούς ηγέτες τον προηγούμενο μήνα, η Σλοβενία ​​προσπάθησε να πετάξει τα «non paper» στα σκουπίδια. Πρότεινε μια δήλωση που επιβεβαιώνει τη στάση απέναντι στο απαραβίαστο των σημερινών συνόρων.


Αλλά η Σερβία αρνήθηκε.

Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του «αναγνωρίζει τα σύνορα που ορίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών». Με άλλα λόγια, δεν υπέγραψε έγγραφο που θα ερμηνευόταν ως αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά τη συνάντησή του με τον Βούτσιτς στη Σλοβενία, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόζα Οσμάνι είπε στο BBC ότι ήταν πεπεισμένη ότι το Βελιγράδι ήταν πίσω από τα «non paper».

«Δεν είχα καμία αμφιβολία από την αρχή - αρκεί να διαβάσω το περιεχόμενο και να δούμε τι προσπαθούν να προωθήσουν αυτοί οι «μη αιτούντες». Η ιδέα της αλλαγής των συνόρων ως κάτι που μπορεί να φέρει ειρήνη στην περιοχή είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο», είπε.

Φυσικά, η Σερβία αρνήθηκε ότι έχει βάλει το δάχτυλό της στο «non paper» και ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ δηλώνει ότι «υπάρχουν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας που προκαλούν σύγχυση».

Με τη λήξη της θητείας του, ο Βαλεντίν Ίνζκο θέλει απλώς όλοι να αποδεχθούν τα σύνορα ως έχουν και να επικεντρωθούν σε ένα κοινό μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η καλύτερη ιδέα θα ήταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Τιρόλου - ένα μέρος στην Ιταλία, ένα στην Αυστρία. Αλλά είναι μια περιοχή με τέσσερις ελευθερίες και ένα νόμισμα», είπε.

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι ανέφικτη για αρκετά χρόνια, γράφει το BBC. Και αυτό σημαίνει ότι πολλά «non paper», θα γραφτούν», καταλήγει το άρθρο.


lajm.co