Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Το μέρος που για τελευταία φορά αποχαιρέτησε ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ τον πάτερα του στην Ιθάκη ακολουθώντας τον δρόμο του ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ. . Ο ΑΓΙΟΣ που ένωσε το Ιόνιο ( όπου η γενέτειρα του Ιθάκη) με το ΑΙΓΑΙΟ( όπου και το μαρτύριο του στην Λέσβο)


Φώτο Ιερός Ναός του ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ στο Περαχώρι Giorgos-Delaportas
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΕΠΙ ΤΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΧΑΡΙΤΟΒΡΥΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΟΥΛΑΣ- ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ
Δεν λέμε « της Ιθάκης τον γόνον και της Λέσβου το καύχημα»;
και βέβαια όταν λέμε το απολυτίκιο του ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ αρχίζει και μοσχομυρίζει το στόμα μας.
Από την μια σκεφτόμαστε την Ιθάκη του Οδυσσέα και από την άλλη την αγιοποτισμένη μαρτυρική νήσο της Λέσβου που εποφθαλμιούν αυτές τις στιγμές οι τουρκαλάδες δήμιοι του ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Επί πολλά έτη επισκεπτόμασταν την γενέτειρα του Νεοφανούς Αγίου Ραφαήλ στο Περαχώρι της Ιθάκης.
Εκεί γνωρίσαμε χαριτωμένες ψυχούλες και συμμετείχαμε σε όλα τα τοπικά θρησκευτικά πανηγύρια τους.
Όταν επισκέπτεσαι το Περαχώρι και την παλαιά χώρα του, με τις ερημοκλησιές νομίζεις ότι επισκέπτεσαι ένα άλλον Μυστρά.
Σε αυτό το πανέμορφο μέρος της πατρίδος μας και των Ιονίων νήσων γεννήθηκε στα τελευταία χρόνια της Παλαιολόγειας περιόδου( κάπου το 1405 μ χ) ο μικρός Γεώργιος Λασκαρίδης ( από γενιά λευιτική) ο μετέπειτα πρώτος οσιομάρτυρας των χρόνων μετά την άλωση ( γνωστό το μαρτύριο του στον Λόφο των Καρυών στην Θερμή της Λέσβου, μαζί με τους συμμαρτυρήσανες τον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ τον Διάκονο και την παιδομάρτυρα ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΟΥΛΑ, την Λαμπροτρίτη του 1463)
Γνωστά όλα αυτά, αλλά να ακούσουμε και άλλα θαυμαστά που δείχνουν την διαχρονικότητα και την ένωση – σύνδεσμο των Ομηρικών επών με την Ρωμιοσύνη και το σήμερα.
Τα δίνουμε προς ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ και χάριν ωφελείας σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς, με την ελπίδα ότι οι ΑΓΙΟΙ νοιάζονται για την πατρίδα τους και θα την ξελασπώσουν πάλι, ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει η συνέχεια της αγιαστικής χάριτος σε αυτό αλωνάκι.
Ένα ζευγάρι είχε προβλήματα τεκνοποιίας και έταξε στον ΑΓΙΟ ΡΑΦΑΗΛ αν τους χαρίσει παιδάκι να το βαπτίσουν ΡΑΦΑΗΛ.
Πράγματι το δώρο ήρθε και οι γονείς ετοίμαζαν να βαπτίσουν το μωρό και να κάνουν το τάμα τους στον ΑΓΙΟ.
Αλλά ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ τους ετοίμαζε άλλα.
Την παραμονή του μυστηρίου της Βαπτίσεως παρουσιάστηκε και τους διαμήνυσε:
- « το παιδί δεν θα του δώσετε το δικό μου όνομα αλλά του συμπατριώτη μου Οδυσσέα από την Ιθάκη»
- « πρέπει να τιμήσουμε και να μην ξεχάσουμε τον ΟΔΥΣΣΕΑ μας»
- « όταν πήγαινα στο σχολείο στο Περαχώρι της Ιθάκης μας δίδασκαν τις περιπέτειες του από τον Όμηρο και είμασταν περήφανοι που είχαμε τέτοιο συμπατριώτη»

Τι άλλο να σας πούμε εμείς , τα είπε όλα ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ.

Αλλά θα συμπληρώσουμε με προσωπικές μας μαρτυρίες.
Όταν επισκεφτήκαμε αρχές δεκαετίας του 90 την γενέτειρα του ΑΓΙΟΥ , την Νήσο Ιθάκη και προσκυνήσαμε τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης που βρίσκονται στον καλλιεπή Ιερό Ναό του στο βυζαντινό Περαχώρι ανοικοδομηθέντος επί της πατρικής οικίας του ΑΓΙΟΥ.
Την ώρα της προσκύνησης αυτών κατακλυστήκαμε από ευωδία πρωτόγνωρη πολλών λουλουδιών, η οποία μάλιστα ευωδία μας ακολουθούσε μέσα στον χώρο της Εκκλησίας αλλά και έξω από αυτήν μέχρι του κάτωθι διερχόμενου λιθόστρωτου μονοπατιού στο σημείο όπου κατά την παράδοση ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ αποχαιρέτισε τον πάτερα του στο δρόμο για το μαρτύριο του στην νήσο Λέσβο στα τελευταία ταραγμένα χρόνια πριν και στα πρώτα μετά την άλωση.



Φώτο το Περαχώρι της Ιθάκης Foivos-Tsaravopoulos

Αλλά και τις επόμενες φορές που επισκεφτήκαμε το ΑΓΙΟ, πάλι τα ίδια. ΕΥΩΔΙΑ πρωτόγνωρη που σε ακολουθούσε.
Αναγκαστήκαμε και ρωτήσαμε μια χαριτωμένη ψυχούλα που διακονούσε τον Ιερό Ναό, Πιστή γυναίκα που έδειχνε ότι βίωνε από κοντά τους ΑΓΙΟΥΣ.
Στην ερώτηση μας , γιατί αυτό να συμβαίνει ;
Μας απάντησε:
-« αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς και γίνεται γιατί ο ΑΓΙΟΣ χαίρετε που έρχεστε και τον προσκυνάτε στο μέρος που γεννήθηκε , μεγάλωσε και έπαιξε σαν παιδί»

 


Σε ένα μεσαιωνικό καλντερίμι κοντά σε ένα τοξωτό γιοφύρι στο Περαχώρι της Ιθάκης γενέτειρας του ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ βρίσκεται ένα προσκύνημα προς τιμή του ΑΓΙΟΥ στο μέρος όπου για τελευταία φορά αποχαιρέτησε τον πάτερα του ως ιερομόναχος κατευθυνόμενος για την μεγάλη αγιοπνευματική του πορεία – ομολογία και προς το ΜΑΡΤΥΡΙΟ στην αγιοτόκο Λέσβο.

Ο ίδιος ο ΑΓΙΟΣ το υπέδειξε το σημείο αυτό του αποχαιρετισμού και ανοικοδομήθηκε το λιθόκτιστο αυτό προσκυνητάρι , όπου οι ντόπιοι ανάβουν το κανδήλι του.

. Ο ΑΓΙΟΣ που ένωσε το Ιόνιο ( όπου η γενέτειρα του Ιθάκη) με το ΑΙΓΑΙΟ( όπου και το μαρτύριο του στην Λέσβο) 

Ενώ ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ μοσχομυρίζει στην γενέτειρα του Ιθάκη ταυτόχρονα από το μέρος του απάνθρωπου μαρτυρίου του από τους τζιχαντιστές της τότε εποχής( οι ίδιοι είναι πάντοτε) τον Ένηπτο λόφο των Καρυών της νήσου Λέσβου παρακολουθεί τα καμώματα και τους χάρτες του Ερντογάν.
Αν πιστεύουν κάποιοι ότι οι ΑΓΙΟΙ μας δεν είναι ζωντανοί και δεν παρακολουθούν τα δρώμενα, είναι γελασμένοι.
Για αυτό είπαμε πολλά και καταθέσαμε περισσότερα.
https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2019/07/blog-post_2.html


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ , Ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Χρειάζεται όμως αδελφοί ΠΙΣΤΗ και ΜΕΤΑΝΟΙΑ για δούμε την λύτρωση μας από του κινδύνους που μας περίζωσαν.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας