Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Σεβαστοί Πατέρες « Αν σταματήσει η ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ θα ταρακουνηθεί ολάκερος ο πλανήτης»


Πλανήτης ΓΗ μια Παγκόσμια Φυλακή;
ΑΙΤΙΑ  η ΠΑΝΔΗΜΙΑ; ΑΙΤΙΑ η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ;
Δεν είναι καιρός μόνο για Ήρωες αλλά κυρίως για ΑΓΙΟΥΣ. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ τώρα  μια γεύση Πρωτοχριστιανικών χρόνων πριν την Μεγάλη ΑΝΑΛΑΜΠΗ. Ο παγκόσμιος ορίζοντας σκοτείνιασε , κανένα καλό νέο. Όλα μαύρα και άραχνα. Είναι όμως έτσι;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Να μην ακολουθούμε αντικοινωνική συμπεριφορά στο θέμα των οδηγιών της πρόληψης και της καταστολής της επιδημικής αυτής νόσου αλλά και να μην ευθυγραμμιζόμαστε με  αντιπνευματικές  συμπεριφορές. Σήμερα η επιστήμη ενημερώνει και η κάθε κυβέρνηση εκτελεί. Και το ερώτημα που ανακύπτει μαζί με όλα τα άλλα που ακούγονται είναι, που πάμε;
Πριν δυο μέρες ένας σεβάσμιος γέροντας μας έγγραψε « θα γίνουν πράγματα που θα μας κοπεί η χολή» και αναρωτήθηκα πώς να το πούμε αυτό το πράγμα; αλλά μας ενίσχυσε ο ίδιος αυτός Γέροντας με τα παρακάτω:  
-         « θαρσείτε ο ΚΥΡΙΟΣ έχει δώσει την  ίδια πνευματική και σωματική  θεραπευτική αγωγή ανά τους αιώνες των αιώνων» και συμπλήρωσε
-         « η Αμερική είναι άτρωτη ανθρωπίνως αλλά τρωτή από τον  ΑΓΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ»
-         « αν η Ιταλία είναι θλιβερή εικόνα σήμερα , η Αμερική θα είναι τραγική αν δεν μετανοήσει »
-         « την Αμερική την σώζει ο μεγάλος άγιος της που κοιμήθηκε πρόσφατα» και εννοούσε τον Γέροντα Εφραίμ τον Αριζονίτη
 Αναρωτηθήκαμε « γιατί να μας κοπεί η χολή» , όπως είπε ο γέροντας και διαβάσαμε τα παρακάτω που τον δικαίωναν :
« Από τις 28.000 κλίνες ΜΕΘ σε 1.160 κλινικές της Γερμανίας, το 80% είναι σήμερα κατειλημμένο, τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αν ο κορωνοϊός εξελιχθεί όπως προβλέπεται, τη 14η Μαΐου δεν θα υπάρχει καμία ελεύθερη κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ στις αρχές Ιουνίου δεν θα υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη σε οποιαδήποτε νοσοκομειακή μονάδα της χώρας, επισημαίνουν αναλυτές της Deutsche Bank.» https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis- s
« Μια ομάδα ερευνητών στο νοσοκομείο Princess Margaret Hospital Hospital στο Χονγκ Κονγκ ανακάλυψε ότι κάποιοι από τους ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό Covid-19 βρίσκονται ακόμη σε κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, 12 ασθενείς που είχαν κορωνοϊό και θεραπεύτηκαν εξετάστηκαν από την ομάδα επιστημόνων και κάποιοι από αυτούς είχαν περιορισμένη χωρητικότητα πνευμόνων κατά 20 μέχρι 30%, μετά την ανάρρωσή τους.
«Έχουν δυσκολία να αναπνεύσουν όταν περπατούν λίγο γρηγορότερα», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Όουεν Τσανγκ Τακ-γιν.
Ακόμη, οι ακτινογραφίες 9 ασθενών έδειξαν ότι η επιφάνεια των πνευμόνων τους έμοιαζαν με παγωμένο γυαλί, υποδεικνύοντας ότι τα όργανα είχαν πληγεί.» https://www.pronews.gr/ygeia/857432_koronoios-epistimones-
Εκεί που λογιζόμασταν διάφορα  η φράση του γέροντα« θαρσείτε ο ΚΥΡΙΟΣ έχει δώσει την  ίδια πνευματική και σωματική  θεραπευτική αγωγή ανά τους αιώνες των αιώνων»  διασκέδαζε τους φόβους μας .
Πριν πολλά χρόνια στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Σεραφείμ στο προαύλειο χώρο της Μητρόπολης ΑΘΗΝΩΝ  πέσαμε πάνω σε μια λεπτοκαμωμένη  ασκητική φιγούρα, ενός  μικροκαμωμένου γεράκου κληρικού με γλυκά χαρακτηριστικά, που τον συνόδευε ένας διάκος. Πήραμε την ευχή του, αλλά όταν καταλάβαμε ποιος ήταν ανατριχιάσαμε.
Ήταν ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας κ. Παύλος που ήλθε να αποχαιρετήσει τον φίλο του Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.
Μακάρι ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ να αναδείξει και σήμερα τέτοια  πνευματικά μεγέθη που θα δώσουν χαρά στα κατασκανδαλισμένα παιδιά της Εκκλησίας , όπως έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ.
Σε ανύποπτο χρόνο ο ευλογημένος αυτός  Πατριάρχης Παύλος έγραψε:
 «Αν το κρούσμα ( εννοεί από οποιαδήποτε ασθένεια) εξαπλωθεί μέσω της  ΘΕΙΑΣ Κοινωνίας, οι περισσότεροι ιερείς, ειδικά οι φυσικά ασθενέστεροι, θα υποφέρουν από μια ποικιλία μολυσματικών ασθενειών και πολλοί από αυτούς θα είχαν πεθάνει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει αρκετά διαφορετικά. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν μια βαθιά γήρανση και πεθαίνουν από μη μεταδοτικές ασθένειες. Κατά μέσο όρο, οι ιερείς είναι μακρόβια άτομα. Και έτσι, κατά τις παλιές μέρες, πριν από την εισαγωγή του κουταλιού, όλοι οι πιστοί, παίρνοντας Θεία Κοινωνία, έπιναν από το ίδιο Ποτήρι». https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/35856-mpixats-sergios-o-korono%CF%8Aos-tha-diaxorisei-tin-ira-apo-to-stari
Παρακάτω παραθέτουμε  λεγόμενα του  Σεβ. Μητροπολίτη Μπίχατς και Πέτροβατς Σεργίου από το  Romfea.gr:
Μπίχατς Σέργιος: ''Ο κορωνοϊός θα διαχωρίσει την ήρα από το στάρι''
« Η Εκκλησία ήταν πάντα καταφύγιο, καταφύγιο από το κακό αυτού του κόσμου και πέρα από τον προστατευτικό του ρόλο για όλους τους καταπιεσμένους, αποπροσανατολισμένους και διωκόμενους, η Εκκλησία ήταν και παραμένει το Αρτοφόριο των αιώνων αγαθών - του Αίματος και του Σώματος του Χριστού, χάρη με τα οποία μπορούσαμε, μπορούμε και θα μπορούμε να ενωθούμε με τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό, ξεπερνώντας έτσι τον θάνατο, σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου: «εἶπεν οὖν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν μὴ φάγητε τὴν σάρκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου καὶ πίητε αὐτοῦ τὸ αἷμα, οὐκ ἔχετε ζωὴν ἐν ἑαυτοῖς. ὁ τρώγων μου τὴν σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἔχει ζωὴν αἰώνιον, καὶ ἐγὼ ἀναστήσω αὐτὸν ἐν τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ.» (Ιω. 6, 53-54).
Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, ο Χριστός είναι η μόνη υπόσχεση της αιωνιότητας.
Στην Μάρθα, στην αδελφή του Λαζάρου, ο Κύριος δεν ειπε μάταια: «ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή. ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα. πιστεύεις τοῦτο;» (Ιω. 11, 25-26).
Ρωτώντας τη Μάρθα, ο Χριστός ρωτάει όλους μας, ανά πάσα στιγμή και όλες τις γενιές, να αμφισβητούμε τη δύναμη της πίστης μας, επιδιώκοντας να σπάσουμε τα δεσμά των αμφιβολιών μας.
Ένας μεγάλος στοχαστής είπε ότι ο διάβολος κυβερνά τον κόσμο κάνοντας τον τρελό.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο ίδιος μας τρομάζει, μας σκλαβώνει με φόβο, θέλοντας να χωριστεί από την πίστη από ένα τείχος αμφιβολίας. Αυτό συνέβη εδώ και αιώνες, και σήμερα δεν διαφέρει.
Ο ιός γνωστός ως Κορωνοϊός ή Covid 19 δεν είναι παρά μια εξέταση της πίστης μας.
Πολλοί φοβούνται ότι ο ιός θα εξαπλωθεί σε εμάς εάν συμμετέχουμε στο Άγιο Ποτήριο, αν μέσω του ίδιου κουταλιού λάβουμε την Θεία Κοινωνία μετά από κάποιον που μπορεί να μολυνθεί από τον ιό που αναφέρθηκε.
Στο επίπεδο της αθεϊστικής σκέψης, αυτή η άποψη θα είχε τη θέση της, αλλά για κάθε πιστό χριστιανό, αυτή η άποψη στερείται κάθε νόημα. Αντίθετα, δεν έχει νόημα, διότι είναι εκτός σημασίας.
Ποτέ δεν έχει καταγραφεί στη μακρά ιστορία ότι κάποιος μολύνθηκε από τη Θεία Κοινωνία, ούτε καν όταν η πανούκλα έβαζε χιλιάδες συμπατριώτες μας στην αγκαλιά του βιολογικού θανάτου.
Άλλωστε, ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ομολογώντας, ενθαρρύνοντας και κοινώντας πολλούς ασθενείς στην Πολυκλινική της Αθήνας, οπότε έζησε στον κόσμο για 85 χρόνια.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και δεν χρειαζόμαστε καθόλου κανένα από αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι εμπιστευόμαστε τον Χριστό κα να πιστεύεουμε σε Αυτόν.
Εάν δεν τον εμπιστευόμαστε, η Κοινωνία μας είναι εντελώς χωρίς νόημα.
Εάν τον εμπιστευόμαστε, τα ζητήματα που πιέζονται ολοένα και περισσότερο μέσα από τα ΜΜΕ δεν θα αγγίζουν την καρδιά μας που κατοικεί στον Κύριο.
Μετά από όλα, ο Χριστός, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την ελεύθερη βούλησή μας, έχει μετρήσει τις γήινες μέρες μας, λέγοντας: «οὐχὶ δύο στρουθία ἀσσαρίου πωλεῖται; καὶ ἓν ἐξ αὐτῶν οὐ πεσεῖται ἐπὶ τὴν γῆν ἄνευ τοῦ πατρὸς ὑμῶν. ὑμῶν δὲ καὶ αἱ τρίχες τῆς κεφαλῆς πᾶσαι ἠριθμημέναι εἰσί. μὴ οὖν φοβηθῆτε· πολλῶν στρουθίων διαφέρετε ὑμεῖς.» (Ματθ. 10, 29-31).
Ο Κορωνοϊός, που κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήθηκε και εξαπλώθηκε με κακό σκοπό, δεν θα κλονίσει την πίστη μας ούτε θα μας απομακρύνει από τη Θεία Κοινωνία, αλλά σίγουρα θα διαχωρίσει τα σιτηρά από τα ζιζάνια, πιστούς από άπιστους, εμβαθύνοντας το ήδη βαθύ χάσμα μεταξύ του Αγαθού και του Κακού.
Παραμένοντας στην πίστη, ως το πρώτο και τελευταίο γήινο φρούριο των χριστιανών, δεν μένει τίποτα εκτός να ευχαριστήσουμε τον Κύριο για όλα, ακόμα και για τέτοιους πειρασμούς, για να διατηρήσουμε την πίστη μας ως τον μοναδικό αληθινό πλούτο μας.»
Εν κατακλείδι αδελφοί οι ημέρες μας έχουν ανάγκη όχι τόσο από ήρωες αλλά κυρίως από ΑΓΙΟΥΣ.
Δίχως ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ δεν υπάρχει Αγιότητα και Ομολογία.
Δίχως ΑΓΙΟΥΣ δεν σωζόμαστε.
Το Κολοσσαίο άνοιξε όχι στην Ρώμη αλλά παντού και περιμένει νέους μάρτυρες.
Ναι, είναι ανεπίτρεπτο για την ασφάλεια της κοινωνικής υγείας να κρατήσουμε αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά είναι κατ εξοχή δαιμονικό να καλλιεργηθεί αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά.
Σεβαστοί Πατέρες « Αν σταματήσει η ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ θα ταρακουνηθεί ολάκερος ο πλανήτης» μας μετέφεραν άγια χείλη.

ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας