Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ένας φονικός ιός με ΚΟΡΩΝΑ οδηγεί την Ιστορία πίσω σε Έθνη κράτη; Τι θα συμβεί τελικά;


Κίνα : αυτό δεν μοιάζει με επιδημία αλλά με τυπική έναρξη Παγκοσμίου πολέμου; Πρώτα οικονομικής  και μετά γεωστρατηγικής αναμέτρησης;
Η ΚΙΝΑ την τελευταία δεκαετία έγινε το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ του πλανήτη γη. Τα περισσότερα κατασκευάζονται εκεί.
Όταν υπολειτουργεί ή κλείσει αυτό το παγκόσμιο εργοστάσιο  που λέγεται Κίνα, είναι λογικό να δημιουργηθούν  αλυσιδωτές συνέπειες που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Μια συνέπεια είναι και η είσοδος της ανθρωπότητας σε μια νέα ιστορική περίοδο, αυτή των ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ εξ αιτίας ενός κορωναϊού( ενός ιού που φέρει το σχήμα της κορώνας- παράδοξα πράγματα)
 Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Όμως όταν φονική επιδημία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη.
Η Κίνα θυμήθηκε τον παλαιό εαυτό της και στην προσπάθεια να περιορίσει την διασπορά του νέου αυτού ιού της πνευμονίας φαίνεται να στρατοκρατείτε.
 « Ένας κινεζικός νομός προσφέρει μετρητά σε άρρωστους αν αναφέρουν τους εαυτούς τους ότι νοσούν.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε ολόκληρη την επαρχία του Hubei, το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού, είναι απελπισμένοι να βρουν τρόπους να σταματήσουν τη διάδοση της λοίμωξης.
Στην επαρχία Fangxian του Hubei, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση - πληρώνοντας ασθενείς.
Σύμφωνα με μια επίσημη ανακοίνωση  του Fangxian County, όποιος είναι άρρωστος και αναφέρει τον εαυτό του σε ένα νοσοκομείο μπορεί να αναμένει να πληρωθεί.
Οι ασθενείς που πάσχουν από πυρετό και προσέρχονται  θα λάβουν 1.000 γιουάν (142 δολάρια).
Ωστόσο, σε  υπάλληλους  και  σε άλλους  ενδιαφερόμενους προσφέρονται αμοιβές αν «καταδώσουν» κάποιον   που πάσχει από πυρετό. Για κάθε άτομο με πυρετό που αναφέρεται από έναν υπάλληλο ή έναν πολίτη, υπάρχει ανταμοιβή 500 γιουάν ($ 71).» https://edition.cnn.com/asia/live-news/coronavirus-outbreak-02-09-20-intl-hnk/index.html
Σε όλη την Κίνα φαίνεται να υπάρχει κοινωνικός αναβρασμός γιατί στην προσπάθεια της η κινεζική κυβέρνηση να ελέγξει την επιδημία « πεθαίνει» ή εξαφανίζει ανθρώπους που την ελέγχουν.
Η περίπτωση του κινέζου τριαντάχρονου οφθαλμίατρου είναι χαρακτηριστική. Αφού ενημέρωσε πρώτος  τις αρχές για την μολυσματικότητα του ιού , τον ήλεγξαν, τον φίμωσαν και μετά σε λίγα 24ωρα αυτός πέθανε από την ίωση αυτή.
Επίσης ο δημοσιογράφος  Chen Qiushi που είχε κάνει κριτική αναφορά από το Wuhan, εξαφανίστηκε την Πέμπτη το βράδυ, την στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κίνα άρχισαν να ζητούν την ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο.( CNN)
« Όλα αυτά όταν η  Κίνα είχε την πιο θανατηφόρα ημέρα των εβδομάδων της επιδημίας .
Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωναϊό συνεχίζει να αυξάνεται στην Κίνα και - για άλλη μια συνεχόμενη μέρα - ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.
Σήμερα, 813 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, περισσότερο από ό, τι σκοτώθηκαν από το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) του 2003
Οι οικονομικές επιπτώσεις στο Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να είναι χειρότερες από το SARS, αναφέρει  οικονομικός επικεφαλής
Από το ξέσπασμα του SARS το 2002, η παγκόσμια οικονομία έχει συνδεθεί όλο και περισσότερο και εξαρτάται περισσότερο από την Κίνα, η οποία έχει γίνει το εργοστάσιο του κόσμου.
Κατασκευάζει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας  όπως το iPhone της Apple και καταναλώνει απίστευτες πρώτες ύλες ( χαλκός , πετρέλαιο) για την βιομηχανική παραγωγή.
 Οι οικονομολόγοι λένε ότι το τρέχον επίπεδο διαταραχής είναι διαχειρίσιμο. 
Εάν ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορωναϊού αρχίσει να επιβραδύνεται και τα εργοστάσια της Κίνας θα ξανανοίξουν σύντομα, το αποτέλεσμα θα είναι ένα φευγαλέο χτύπημα στην κινεζική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο  και μια εξασθένιση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Αλλά εάν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, η οικονομική βλάβη θα αυξηθεί γρήγορα.»
Όμως τα νέα δεν είναι τόσο καλά
« Ο ιός φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και εξαπλώνεται γρήγορα στα νοσοκομεία»
Από τον Δρ Tom Frieden, πρώην διευθυντή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ
Αυτό φαίνεται  και από κίνησεις πανικού των κινεζικών αρχών.
«  Η Κίνα  ενώ ανοίγει νέο νοσοκομείο στο Wuhan ,απειλεί τους "ταραχοποιούς" με  φυλακή»
Η πρωτοφανής αυτή  μολυσματικότητα του νέου φονικού ιού βρίσκει  όπως φαίνεται κράτη σχετικά απροετοίμαστα.
Σε μια πρωτόγνωρη κορύφωση της παγκοσμιοποίησης ξαφνικά κλείνουν τα σύνορα τους τα κράτη  ( μόνο στην Ελλάδα είναι ανοικτά για ειδικούς λόγους, για να δούμε όμως μέχρι πότε; )
Αν ο ιός αυτός γίνει πλέον ενδημικός και εισέλθει μέσα στην καθημερινότητα όπως και οι προηγούμενοι , μάλιστα δίχως να βρεθεί έγκαιρα θεραπεία , τότε ποιος θα φορέσει όχι μόνο  μάσκα αλλά προστατευτική στολή;
Η ψυχραιμία , η ενημέρωση , η κοινή λογική και το αναπτυγμένο αίσθημα της συναλληλίας προς τον πλησίον  μπορούν να μας προστατεύσουν εν μέρει από αυτά τα πρωτόγνωρα που βιώνουμε.
Ακόμα και στην περίπτωση να ελέγξουν αυτή την ιοβόλο νόσο, η παγκοσμιοποίηση έφαγε ένα δυνατό χαστούκι που θα το θυμάται. Πριν τα μεγάλα γεωπολιτικά γεγονότα που ήδη κοχλάζουν, κάθε Έθνος θα περιχαρακωθεί στα εθνικά του όρια, με ότι σημαίνει αυτό.
Εισερχόμαστε σε νέα ιστορική περίοδο, αυτή των Εθνικών συνόρων των κρατών μέσω των οποίων θα προσπαθήσουν να ελέγξουν σε πρώτη φάση  το θανατικό που φέρνουν αυτά τα νέα νοσήματα.
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ αδελφοί έλεγε χαρακτηριστικά:
« έρχεται ένα ΤΡΑΝΤΑΓΜΑ, έρχονται δύσκολα χρόνια , κυττάξτε να ζήσετε πνευματικά» και σε άλλο σημείο λέει για  αυτά που έρχονται « μπόρες , μπόρες θα είναι»
Από εμάς εξαρτάται αν ανοίξουμε τις πνευματικές ομπρέλες που μας χορηγεί δωρεάν η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας