Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Αν η επιδημία του κορωναϊού τρέχει παράλληλα με οικονομικές και γεωπολιτικές ανατροπές πως θα μοιάζει ο πλανήτης μας; ΝΕΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Η σωστή ενημέρωση , η πρόληψη και η ψυχραιμία μας προστατεύουν.
Η Πίστη σώζει.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Η αγωνία και ο προβληματισμός μας είναι αν η επιδημία αυτή εξελιχτεί στο επίπεδο της πανδημίας και αν θα τρέχει παράλληλα με οικονομικές και γεωπολιτικές ανατροπές;

Έκτακτο : ο πρώτος Αμερικανός υπήκοος που πεθαίνει από τον φονικό κορωναϊό. 
« 86 άνθρωποι πέθαναν σε μια μέρα στην Κίνα την Παρασκευή. Ο αριθμός των θανάτων από κορωναϊό είναι σήμερα 724 και όλοι οι δυο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην ηπειρωτική Κίνα. 
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ιός έχει μολύνει περισσότερα 34.400 άτομα σε 27 χώρες και εδάφη.
Ένας Αμερικανός υπήκοος ηλικίας 60 ετών πεθαίνει στην Wuhan την Πέμπτη, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο δήλωσε το Σάββατο, σημειώνοντας τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο ενός αλλοδαπού. Η Ιαπωνία ανέφερε επίσης τον πρώτο θάνατό της από ύποπτο κοροναϊό στο Wuhan το Σάββατο»
ΝΕΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Καλόν να διαβαστούν όχι μόνο από γιατρούς αλλά και από το κοινό.
Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας και πόσο θα τραβήξει αυτό.
«  Δύο σημαντικές μελέτες δημοσιεύθηκαν αρχές Φεβρουαρίου 2020 στο έγκυρο περιοδικό Journal of American Medicine Association (JAMA) για την κλινική εκδήλωση της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό σε ασθενείς στην Κίνα. Η πρώτη αφορά ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της περιοχής Γουχάν που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας. Στην ανάλυση αυτή καταγράφηκαν 138 ασθενείς που διαγνώσθηκαν στο νοσοκομείο με λοίμωξη από κοροναϊό κατά τον Ιανουάριο.
Στις 57 περιπτώσεις, η μετάδοση της λοίμωξης ήταν ενδονοσοκομειακή και αφορούσε κυρίως επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου. Τα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών ήταν πυρετός, κόπωση, ξηρός βήχας, μυαλγίες και δύσπνοια. Σπανιότερα αναφέρθηκαν κοιλιακά άλγη, ναυτία και διάρροιες, ενώ στο 10% των ασθενών τα πρώτα συμπτώματα ήταν μόνο διάρροια και ναυτίες πριν την εκδήλωση του πυρετού. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ως την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 7 ημέρες. Το 25% των ασθενών χρειάσθηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και αυτοί ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συνοδά νοσήματα όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ασθενείς που χρειάσθηκαν να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας είχαν σοβαρότερα συμπτώματα δύσπνοιας κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και υψηλότερους δείκτες φλεγμονής.
Τελικά, 6 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο. Η δεύτερη δημοσίευση κατέγραψε ασθενείς που διαγνώσθηκαν σε νοσοκομεία εκτός της επαρχίας Γουχάν. 
Οι ασθενείς αυτοί ήταν νεότεροι σε ηλικία καθώς αυτοί ταξιδεύουν συχνότερα και σχεδόν όλοι είχαν ταξιδέψει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα στην επαρχία Ουχάν. Και σε αυτούς τους ασθενείς, τα συμπτώματα ήταν ενδεικτικά ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχας, πυρετός, ρινική συμφόρηση και μυαλγίες. Σε αυτή την ομάδα ασθενών όμως, τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και σχεδόν στις μισές περιπτώσεις δεν υπήρχαν ευρήματα στην ακτινογραφία θώρακος.
Όλοι οι ασθενείς τελικά ανάρρωσαν από τη νόσο τους. "Οι δύο δημοσιεύσεις καταδεικνύουν τη διαφορετική κλινική συμπεριφορά του ιού. Σε ασθενείς εκτός της επαρχίας Γουχάν τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και η κλινική έκβαση καλύτερη. Το δεδομένο αυτό συνάδει και με περιστατικά που έχουν διαπιστωθεί στην Ευρώπη κυρίως από άτομα που έχουν επιστρέψει από ταξίδι στην Κίνα", αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Οι ανησυχίες των επιστημόνων
 Όπως τονίζουν σε πρόσφατο άρθρο στο πολύ έγκριτο  περιοδικό Nature,  διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αρκετές περιπτώσεις η κλινική εικόνα της λοίμωξης από το νέο κοροναϊό είναι ήπια. "Συνεπώς, πιστεύεται ότι πολλά άτομα που έχουν μολυνθεί δεν έχουν αναζητήσει ιατρική φροντίδα και επομένως δεν έχουν επίσημα καταγραφεί ως κρούσματα.
Επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν βασιστεί στις αρχικές επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι από 3 ως 6 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο στις αρχές Φεβρουαρίου". Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλος "τα  στοιχεία αυτά δημιουργούν δύο βασικές ανησυχίες στους επιστήμονες.
Η πρώτη αφορά την εξάπλωση της επιδημίας. Εκτιμώντας το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και συγκρίνοντας με ιστορικά μοντέλα, αρκετοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους της Κίνας δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Τουναντίον εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει ιδιαίτερα τον αριθμό των κρουσμάτων στον αποκλεισμένο πληθυσμό. Επίσης τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων μπορούν να περιορίσουν την επιδημία μόνο κατά 25%.
Η δεύτερη ανησυχία αφορά την περίπτωση να γίνει ο νέος κοροναϊός ενδημικός στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων και την εμφάνιση περιοδικών εξάρσεων της λοίμωξης όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης.
Η ανησυχία προκύπτει από την αναγνώριση κρουσμάτων με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα που μπορούν να συντηρήσουν τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε στην επιδημία του ιού SARS καθώς όλα τα κρούσματα είχαν σοβαρή κλινικά εικόνα και μπορούσαν να ταυτοποιηθούν και να απομονωθούν. Μένει να φανεί αν κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με τον νέο κοροναϊό".https://www.pronews.gr/ygeia/845813_koronaios-dyo-simantikes-meletes-prosthetoyn-nea-epidimiologika-kai-klinika-dedomena
Θα περάσουν μήνες μέχρι να καταλήξουν οι επιστήμονες σε ασφαλή συμπεράσματα και φυσικά μέχρι την ανεύρεση κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος.
Η αγωνία και ο προβληματισμός μας είναι αν η επιδημία αυτή εξελιχτεί στο επίπεδο της πανδημίας και αν θα τρέχει παράλληλα με οικονομικές και γεωπολιτικές ανατροπές;
Ο πλανήτης μας μοιάζει με ένα βραστήρα που είναι έτοιμος να σκάσει γιατί χάλασαν οι βαλβίδες ασφαλείας . Επιβεβαιώνεται στην κυριολεξία αυτό που έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ πριν τριάντα χρόνια .
Φαίνεται με όλα αυτά να κλείνουν ιστορικοί κύκλοι και να εισερχόμαστε με υψηλές ταχύτητες σε τέτοιους άλλους.

ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας