Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Πούτιν – Ερντογάν , σε σχέσεις οργής. Η Δύση κάνει νέο προξενιό με την τουρκία ίσως το τελευταίο.


Λέτε οι Ρώσοι να  στέλνουν καρδούλες που σχηματίζουν με άρματα μάχης στο πρόεδρο Ερντογάν με  ότι σημαίνει αυτό;
Με όλα αυτά που συμβαίνουν στις σχέσεις τουρκίας – Ρωσίας φαίνεται να ευθυγραμμίζονται τα λεγόμενα των ΑΓΊΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ μας.
Να το πούμε διαφορετικά . Όταν στο έρωτα( συμμαχίες – συμφωνίες )  προδοθεί κάποιος άραγε πως θα αντιδράσει;
Και ο Ρώσος είναι άγριος γιατί ξέρει από τους ιστορικούς ρωσοτουρκικούς πολέμους.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πάμε στην ουσία των πηγών της επικαιρότητας και εσείς θα καταλάβετε περισσότερα.
“Ο Πούτιν δεν είναι εύκολο να συνεργαστεί με τον Ερντογάν, γιατί τον εκνευρίζει” Της Μαρί Ζεγκό*
.«Δεν είναι εύκολο για τον Πούτιν να συνεργαστεί με τον Ερντογάν γιατί ο τελευταίος τον εκνευρίζει», έλεγε πρόσφατα στους Ρώσους δημοσιογράφους ο Γκλεμπ Παβλόφσκι, άλλοτε σύμβουλος του Κρεμλίνου. «Αλλά δεν έχει άλλη επιλογή».
« Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να πλήξει τις συριακές δυνάμεις «οπουδήποτε» αν οι τουρκικές θέσεις στο Ιντλίμπ δεχθούν νέα επίθεση. Για να αποδείξει την αποφασιστικότητά του, και να απαντήσει στην κριτική των αντιπάλων του, έστειλε ενισχύσεις τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Και τόνισε ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που βομβαρδίζουν αμάχους δεν θα μπορέσουν πλέον να συνεχίσουν τη δράση τους.

Είναι γεγονός όμως ότι τα μέσα που διαθέτει είναι περιορισμένα. Κι αυτό, επειδή ο συριακός ουρανός ελέγχεται από τους Ρώσους χάρις στα αντιαεροπορικά τους συστήματα S-400, τα ίδια που εντυπωσίασαν τόσο πολύ τον Ερντογάν ώστε έσπευσε να τα αγοράσει παρόλο που είναι ασυμβίβαστα με τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ.
 Στο Ιντλίμπ, ο στρατός της Άγκυρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Δεκατέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια εβδομάδα και επτά τουρκικά φυλάκια – δηλαδή εκατοντάδες άνδρες και ένας σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός – έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του Ασαντ και έχουν αποκοπεί από το αρχηγείο τους.
Οι επιθέσεις αυτές δεν θα είχαν γίνει χωρίς την έγκριση της Μόσχας.
Ο Ερντογάν το ξέρει. Εξ ου και η δυσαρέσκειά του για τον Ρώσο ομόλογό του, με τον οποίο πίστευε ότι είχε μια προνομιακή σχέση.
Για πρώτη φορά λοιπόν επέκρινε την Τετάρτη τη Ρωσία, κατηγορώντας την για σφαγές και αιματοχυσία στο Ιντλίμπ, όπου ζουν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Μέχρι τώρα, η Άγκυρα (που υποστηρίζει τους αντάρτες) και η Μόσχα (που υποστηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού) είχαν κατορθώσει να συνεννοούνται στη Συρία.
Το 2018, στο Σότσι, Πούτιν και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να απομακρυνθούν οι εξτρεμιστές από το Ιντλίμπ, να εποπτεύεται η περιοχή από κοινού και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στους μεγάλους οδικούς άξονες που διασχίζουν την επαρχία.
Η συμφωνία αυτή όμως κατέρρευσε. Πεισμένη ότι ο Ασαντ την παραβίασε περικυκλώνοντας τις τουρκικές θέσεις, η Άγκυρα απειλεί πλέον να επιτεθεί στις συριακές δυνάμεις. Η Μόσχα κάνει πως δεν ακούει.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει το καθεστώς της Δαμασκού: θα συνεχίσει την επίθεσή του για να καταλάβει όλη την επαρχία του Ιντλίμπ ή θα κάνει μια παύση;
Αν συμβεί το δεύτερο, η Ρωσία θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να προσπαθήσει να φτάσει σε μια συμφωνία με την Άγκυρα.
«Δεν είναι εύκολο για τον Πούτιν να συνεργαστεί με τον Ερντογάν γιατί ο τελευταίος τον εκνευρίζει», έλεγε πρόσφατα στους Ρώσους δημοσιογράφους ο Γκλεμπ Παβλόφσκι, άλλοτε σύμβουλος του Κρεμλίνου. «Αλλά δεν έχει άλλη επιλογή».
(*) Η Μαρί Ζεγκό είναι ανταποκρίτρια της Monde στην Κωνσταντινούπολη
Πριν από λίγο στο πρακτορείο  sputniknews σε ζωντανές ενημερώσεις
« Το ρωσικό υπουργείο Υγείας αρνείται τις τουρκικές θέσεις σχετικά για τους  θανάτους ανδρών του συριακού στρατού εν μέσω κλιμάκωσης στο Idlib https://sputniknews.com/middleeast/202002141078315695-live-updates-russian-mod-denies-deaths-of-syrian-troops-as-copter-downed-in-countrys-northeast/
Live Updates: Russian MoD Denies Turkish Claims of Syrian Troop Deaths Amid Idlib Escalation
Η Ρωσία  εφιστά την προσοχή των αξιωματούχων του υπουργείου άμυνας της Τουρκίας για την παροχή ψευδών πληροφοριών στην ηγεσία της χώρας όσο αναφορά  την ζώνη απαγόρευσης της κλιμάκωσης του Idlib", αναφέρει
"Τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις συμβάλλουν μόνο στην κλιμάκωση της κατάστασης και στη λήψη βιαστικών αποφάσεων που δεν ανταποκρίνονται στα αμοιβαία συμφέροντα της Ρωσίας και της Τουρκίας", προειδοποίησε

Νωρίτερα την ημέρα, ο τουρκικός στρατός ανέφερε την «εξουδετέρωση» 63 σύρων στρατιωτών ως αντίποινα για τις απώλειες που είχαν οι τούρκοι  στην Idlib την περασμένη Δευτέρα»  
https://sputniknews.com/middleeast/202002141078315695-live-updates-russian-mod-denies-deaths-of-syrian-troops-as-copter-downed-in-countrys-northeast/

Και ενώ φαίνεται το γυαλί των σχέσεων τουρκίας – Ρωσίας να ραγίζει ( κομμάτια θα γίνει από τον Μάρτιο και αυτό θα φανεί όχι μόνο στην Συρία και την Λιβύη αλλά και στα Βαλκάνια , μας είπαν Πατέρες) η Δύση κάνει φρέσκο προξενιό με την τουρκία.

« Αξιωματούχος ΗΠΑ: Η Τουρκία πρέπει να επαναπροσεγγίσει τη Δύση»
« Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία σχετικά με τη Συρία πρέπει να παρακινήσουν την Άγκυρα να προσεγγίσει τη Δύση, ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Θα θέλαμε ασφαλώς να δούμε την Τουρκία να ευθυγραμμίζεται πιο άμεσα και σαφέστερα με το ΝΑΤΟ (του οποίου η Άγκυρα είναι μέλος), με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Δύση αντιδρώντας στον καταστροφικό ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή στη Συρία", δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
"Πιστεύω πως αυτό που βλέπουμε στη Συρία και τη Λιβύη ιδιαίτερα, δείχνει σε ποιο σημείο τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας δεν συμβαδίζουν και ελπίζω πως οι τούρκοι εταίροι μας θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα", πρόσθεσε.
"Ο αληθινός παράγοντας αστάθειας δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ρωσία που διαδραματίζει στη Λιβύη έναν ιδιαίτερα καταστροφικό ρόλο", δήλωσε.
Αναφορικά με τη Συρία, ο αμερικανός αξωιματούχος διατύπωσε την εκτίμηση πως η Ρωσία "πιστεύει σε μια στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης", όμως υπογράμμισε πως μια τέτοια έκβαση "θα πήγαινε κόντρα στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ιντλίμπ και στη Συρία γενικότερα".
"Τα συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμβαδίζουν πολύ περισσότερο απ' ό,τι αυτά της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ο εταίρος της Τουρκίας, ο σύμμαχός της, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι η Ρωσία", επέμεινε.
Όμως παρά τις πρόσφατες εντάσεις η Τουρκία δεν έχει δώσει μέχρι τώρα καμιά ένδειξη ότι έχει τη βούληση να αναθεωρήσει προς τα κάτω τη συνεργασία της με τη Μόσχα, δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος κυρίως την κατηγορηματική άρνηση της Άγκυρας να μην προχωρήσει στην προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.»  https://www.capital.gr/diethni/3411125/axiomatouxos-ipa-i-tourkia-prepei-na-epanaproseggisei-ti-dusi?fbclid=IwAR2O3v5kkn5dceav1fV5BNgZFg8SonMuAvrkTXNbD7qpl-8K5yQgJ4XIY-k
 Ο έρωτας περνάει από το στομάχι λένε αν και οι σώφρονες γνωρίζουν ότι περνάει μέσα από την ειλικρίνεια
Που όμως τέτοια πράγματα για  τον σουλτάνο που τα εσωτερικά του προβλήματα  δυσκολεύουν την πορεία του  προς την δόξα  (ή την λόξα του;)
« Με νέα κατάρρευση απειλείται η τουρκική λίρα»
« Ο ειδικός της Bayern LB Βόλφκανγκ Κίνερ αναμένει μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις της λίρας το επόμενο διάστημα και δηλώνει ότι "η τουρκική λίρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ πτώσης", εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα  η τουρκική οικονομία έδειξε να ανακάμπτει. Όπως τονίζει ο γερμανός ειδικός "το πρόβλημα των χρεών σε συνάλλαγμα, ιδίως σε δολάρια, διογκώνεται όσο υποτιμάται η λίρα". Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια σε δολάρια ή ευρώ. Όσο πέφτει η αξία της λίρας τόσο δυσκολότερα εξυπηρετούν τα χρέη τους και στη χειρότερη περίπτωση απειλούνται με λουκέτο. Μια κατάρρευση της λίρας όμως δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και για το τουρκικό δημόσιο παρά το ότι την περασμένη χρονιά το έλλειμμα του προϋπολογισμού περιορίστηκε στο μόλις στο 2,8%» https://www.capital.gr/diethni/3411069/-me-nea-katarreusi-apeileitai-i-tourkiki-lira?fbclid=IwAR1cCpmqYvba_SS_fqA3-imR_8V43IWKmFojrylUGpgK5PcUWAN5Kci3wP8
  Όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά γιατί μπορεί οι άνθρωποι να κάνουν σχέδια, αλλά ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ γελάει με την ματαιοδοξία και την αδηφάγο βουλιμία τους να καταπιούν λαούς και έθνη .
Προς το παρόν ο Ρώσος φορτώνει άσχημα και για καλό και για κακό δηλώνει στην  Πράβδα
« S-500 anti-aircraft systems to be passed into service in 2020»
Ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα S-500 υψηλής διαστημικής τεχνολογίας θα είναι επιχειρησιακά μέσα στο 2020.
 Έρχονται πολλά …και άσχημα και καλά για την Ελλάδα μας ,  την πολυαδικημένη πατρίδα μας, που έγινε κάρφος σε δήθεν φίλους και εχθρούς.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας