Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ρήξη Ζελένσκι- Επιφανίου με Οικουμενικό Πατριαρχείο ενόψει " προσκυνήματος" του ρωσικού στρατού στο Κίεβο;


Ρήξη στις σχέσεις Επιφανίου Κιέβου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο; ( πολλά θα δούμε τώρα που ετοιμάζονται οι Ρώσοι να "προσκυνήσουν" δηλ. να καταλάβουν το Κιεβο)

Κολουτούμπες στην εκκλησιαστική διπλωματία ;
Αλλά τι τα θες όταν χύθηκε και χύνεται αθώο αίμα ακόμα και σήμερα .
Στην ερώτηση μας σε κάποιους ιθύνοντες 
" τι θα κάνει ο Επιφάνιος αν μπούνε οι Ρώσοι αύριο μεθαύριο στο Κίεβο; " 
Λάβαμε την αόριστη απάντηση ...
" να πάει στην Ρώμη να γίνει Καρδινάλιος "
Εν τω μεταξύ διαβάζουμε :

Εκτάκτως στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος;

Επιμέλεια - μετάφραση: Romfea.gr

Το ιστολόγιο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Πνευματικό Μέτωπο» σε δημοσίευμά του κάνει λόγω για έκτακτη επίσκεψη του Μητροπολίτη Επιφάνιου στο Φανάρι στις 12-13 Αυγούστου.

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκαλεί ο τρόπος γραφής της δημοσίευσης στην εν λόγω ιστοσελίδα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται στενά με τις ουκρανικές στρατιωτικές πληροφορίες, όπου στο παρελθόν έχει δημοσιεύσει συνεχώς υλικό για την υποστήριξη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν έντονες συζητήσεις στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το μέλλον της Ουκρανικής Ορθοδοξίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούγεται έντομα ότι ο Τόμος Αυτοκεφαλίας, που χορηγήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2018, δεν εκπλήρωσε μέχρι και σήμερα τον σκοπό του.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι η δημιουργία της ΑΕΟ, ένωσε μόνο μια μειοψηφία του Ουκρανικού λαού, κάτι που αποδείχθηκε επιζήμιο για τη χώρα στο πλαίσιο του πολέμου με τη Ρωσία.

Να αναφερθεί πως η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας καταβάλλει προσπάθειες να διακόψει την περαιτέρω διαδικασία συμφιλίωσης με την Ουκρανική Εκκλησία και να επιτύχει τη νομοθετική απαγόρευσή της στην Ουκρανία.
Επίσης, Ουκρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το Κράτος είναι έτοιμο να διατηρήσει την Ουκρανική Εκκλησία μόνο υπό τις εγγυήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την επιφύλαξη δημιουργίας από το Φανάρι μιας Εξαρχίας στην οποία θα μετακινηθούν οι κοινότητες της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ακόμη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις φέρεται να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2023, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε τη δημιουργία επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Γουίνιπεγκ Ιλαρίωνας, ο Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ και ο Μέγας σύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιακώβος (αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Πατριαρχικό Διάκονο Επιφάνιο).

Κύριος στόχος της εν λόγω επιτροπής ήταν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανικής Εκκλησία και την προεδρική διοίκηση για την επίλυση της ουκρανικής εκκλησιαστικής κρίσης.
Ωστόσο, οι επανειλημμένες προσπάθειες της Ιεράς Συνόδου για αποστολή επιτροπής στην Ουκρανία έπεσαν στο κενό λόγω υπαιτιότητας της ουκρανικής πλευράς, κάτι που επιβεβαιώνεται στον εν λόγω σύνδεσμο: (ΕΔΩ) ΣΥΝΔΕΣΜΟ