Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

δεν γνωρίζουμε αν οι άρχοντες ανησυχούν αλλά σίγουρα οι Βολιώτες ανησυχούν - με όλα αυτά να θυμηθούμε την μετάνοια των Νινευιτών

 

φώτο ΞΗΡΙΑΣ ΒΟΛΟΣ 

Ξηριάς πριν λίγο. Τεραστια οικολογική καταστροφή

 μετάδοση live.

ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ


ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΛΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ https://youtu.be/HMP3KQH1iMs?si=7cMeJxUcTS-2w-7F 


Ένα σπάνιο γιγάντιο έντομο εμφανίστηκε στα Πλατανίδια του Βόλου, σύμφωνα με όσα καταγράφει αποκλειστικά το TheNewspaper.gr.



Πρόκειται για λιθόκερο, ένα δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο, με επώδυνο δάγκωμα.

Τι είναι ο λιθόκερος

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο που συναντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 4-5 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο και προκαλεί οξύ πόνο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα και ψαράκια.

Ο λιθόκερος είναι ένα γένος της οικογένειας των ημιπτέρων Βελοστοματίδων, γνωστό ως γιγάντιο ζωύφιο του νερού. Εντοπίζεται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές του κόσμου, με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών να εντοπίζεται στην Αμερική, ενώ ένα μόνο είδος βρίσκεται στην Ευρώπη, δύο στην Αφρική, δύο στην Αυστραλία και τρία στην Ασία.

Όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των γιγαντιαίων ζωυφίων, τα είδη των λιθόκερων είναι αρπακτικά που εξουδετερώνουν το θήραμα “μαχαιρώνοντάς το” με το ρύγχος του και εγχύοντας ένα σάλιο που περιλαμβάνει μια σειρά από ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες.

πηγή https://www.thenewspaper.gr/2024/08/23/lithokeros-emfanistike-ston-volo-to-dilitiriodes-entomo-gigas-eikona/

Βόλος: «Απόβαση» αλεπούδων στον Σωρό – 


Τα τελευταία χρόνια αλεπούδες εμφανίζονται ακόμη και σε περιοχές του Βόλου, όπως η Νέα Δημητριάδα, ο Άνω Βόλος και η Νέα Ιωνία. Στον Άγιο Στέφανο, που περιβάλλεται από περιαστικό δάσος η παρουσία τους στους δρόμους είναι πολύ συχνή. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που κάτοικοι βλέπουν αλεπούδες να σουλατσάρουν στους κήπους τους και τις πιλοτές.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε αλεπούδες να κάνουν τη βόλτα τους και να αναζητούν τροφή σε παραλία του Αγίου Στεφάνου στον Βόλο.

Σύμφωνα με την ΑΝΙΜΑ και την Μαρία Γανωτή, όταν οι πολίτες βλέπουν μια αλεπού στον Βόλο δεν πρέπει να επιχειρούν να τις πιάσουν. Οι αλεπούδες είναι άγρια ζώα που δεν πρέπει να ταΐζονται.  

Παρά το γεγονός ότι η αλεπού ανήκει στην άγρια πανίδα της πόλης, οι Βολιώτες δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα τους επιτεθούν. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης

Αλεπούδες στην πόλη:

Πού οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού τους;

είναι -στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό- οι πολίτες να αγνοούν τις αλεπούδες εκτός αν αυτές είναι τραυματισμένες ή εγκλωβισμένες. Τότε η οργάνωση ΑΝΙΜΑ καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν σε αυτή ζητώντας από το εξειδικευμένο προσωπικό να προσφέρει πολύτιμη αρωγή για την περίθαλψη των ζώων. 

Τι είναι αυτό όπως που έχει οδηγήσει τον πληθυσμό τον αλεπούδων σε αύξηση; Η εμφάνιση τους είναι συχνή στην πόλη τα τελευταία πέντε χρόνια γιατί παρατηρείται γενικά έξαρση του πληθυσμού του είδους. Επιπλέον, λόγω της αύξησης της φιλοζωίας, οι αλεπούδες βρίσκουν πολλή τροφή -η οποία τοποθετείται για τα αδέσποτα ζώα- στην πόλη.   

πηγή https://www.thenewspaper.gr/2024/08/22/volos-apovasi-alepoudon-ston-soro-deite-eikones/