Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Κίεβο: Εκτός νόμου όποια Εκκλησία συνδέεται με την Μόσχα ( και τώρα θα λειτουργήσει ο πνευματικός νόμος για τον Ζελέ )

 Kievo Pecherskaya

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα, έπειτα από δυόμιση χρόνια ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της ορθόδοξης εκκλησίας η οποία συνδέεται με το Πατριαρχείο Μόσχας και συχνά θεωρείται αναμεταδότης της επιρροής του Κρεμλίνου, ανακοίνωσαν βουλευτές.

«Ιστορική απόφαση! Το κοινοβούλιο ψήφισε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει μια θυγατρική της επιτιθέμενης χώρας στην Ουκρανία», έγραψε στο Telegram η βουλευτής Ιρίνα Γκεραστσένκο.

Σύμφωνα με έναν άλλο βουλευτή, τον Γιάροσλαβ Γελεζνιάκ, 265 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου αυτού.

Οι ελάχιστοι που απαιτούνταν ήταν 226.

Στο νέο νόμο προβλέπεται επίσης απαγόρευση θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με την εν λόγω εκκλησία.

Η απαγόρευση των οργανώσεων αυτών πρόκειται να εγκριθεί με δικαστική απόφαση.

Η πρακτική εφαρμογή του νόμου που εγκρίθηκε από την Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας και απαγορεύει τις δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε πράξεις μαζικής βίας κατά εκατομμυρίων πιστών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

Σε άλλο σημείο ο κ. Λεγκόιντα ανέφερε ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου «είναι μια παράνομη πράξη, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των βασικών ιδεών για την ελευθερία της συνείδησης και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επίσης, πρόσθεσε ότι μια τέτοια πράξη «δημιουργεί μια νομική βάση για την πλήρη εκκαθάριση των ενοριών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μιας θρησκευτικής κοινότητας που ενώνει την πλειοψηφία των Ουκρανών» και η εφαρμογή αυτής της απόφασης «θα οδηγήσει σε πράξεις μαζικής βίας εναντίον εκατομμύρια πιστών».

«Δυστυχώς η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται αντίποινα για την άρνησή της να συμμετάσχει στην οργάνωση σχισματικών που δημιουργήθηκε ως πολιτικό σχέδιο με στόχο την καταστροφή της κοινής πνευματικής κληρονομιάς του ρωσικού και του ουκρανικού λαού», σημείωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τέλος, ο Βλαντιμίρ Λεγκόιντα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η δίωξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας αργά ή γρήγορα θα λάβει μια δίκαιη αξιολόγηση, όπως έλαβαν τα αθεϊστικά καθεστώτα της του παρελθόντος, καταστρέφοντας το δικαίωμα του ατόμου στην πίστη και την ιδιότητα του ανθρώπου στην Εκκλησία του».

https://www.romfea.gr/