Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝIKH ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΙΛΑΤΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ; - ΓΕΡΟΝΤΑΣ: "τώρα εκεί πάνω θα ανοίξει πολύ άσχημος πόλεμος"


Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

 Η " ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΕΣΠΑ"  ΑΠΈΚΤΗΣΕ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΠΙΝΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. 

Αυτοκεφαλία στην ''ΜΟΕ-ΑΑ''= "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Αρχιεπισκοπή Αχρίδος"  ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος-

Παρουσία πλήθους πιστών τελείται αυτή την ώρα λαμπρό συλλείτουργο για την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Επισκόπου Αχρίδος, στα Σκόπια.

Στην Θεία Λειτουργία συλλειτουργούν ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος.

Τους Αρχιερείς πλαισιώνουν Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας και της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Αρχιεπισκοπή Αχρίδος".

Να αναφερθεί ότι είναι αυτή είναι η δεύτερη Θεία Λειτουργία που ο Πατριάρχης Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος συλλειτουργούν μετά την αποκατάσταση της ευχαριστιακής και κανονικής κοινωνίας, η οποία είχε διακοπεί το 1967.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ανταποκρίθηκε ομόφωνα στο αίτημα της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Αρχιεπισκοπή Αχρίδος" και αναγνώρισε το καθεστώς Αυτοκεφαλίας"  Αιμίλιος Πολυγένης https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/50253-aytokefalia-edose-o-porfyrios-stin-moe

" Σύμφωνα, εξάλλου, με το ιδιωτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, Makfax,  ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε:

«Χαιρόμαστε μαζί με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της χώρας μας την ιστορική είδηση ​​με την οποία η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας αποκτά αυτοκεφαλία».

https://www.echedoros-a.gr/2022/05/blog-post_246.html

ΕΚΕΙ ΕΠΑΝΩ ΓΙΑ ΠΟΙΑ " ΜΑΚΕΔΟΝIKH ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"  ΜΙΛΑΤΕ  ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ;

ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝ την στιγμή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο τους απηγόρευσε  να μην χρησιμοποιήσουν την λέξη Μακεδονία ή Μακεδονικό για να προσδιορίσουν την αυτοκεφαλία, αλλά μόνο την φράση  Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

" όλοι μπορούν να πέσουν στην παγίδα των γεωπολιτικών φιλοδοξιών τους, αλλά όχι ο πνευματικός νόμος που είναι η ίδια η ΑΛΗΘΕΙΑ και η ΑΥΤΟΖΩΗ. Για αυτό εκεί πάνω θα γίνει πολύ άσχημος πόλεμος, θα ανοίξει μεγάλο κακό και θα διαλυθούν κράτη , θα αλλάξουν σύνορα και θα μεταναστεύσουν άνθρωποι" μας διαμήνυσε Γέροντας από το πρωί γνωρίζοντας τις προθέσεις των δήθεν φίλων μας.

ΣΤΩΜΕΝ  Καλώς 

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
( ανανέωση πληροφοριών) 

" Ο Πατριάρχης Πορφύριος αρχικώς υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο και συλλειτούργησε μαζί του στο Βελιγράδι, σηματοδοτώντας την επανασυμφιλίωση, ενώ χθες Τρίτη επισκεπτόμενος με τη σειρά του τα Σκόπια ανακοίνωσε ότι η Σερβική Εκκλησία προετοιμάζει και θα γνωστοποιήσεις και στις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, Τόμο με τον οποίο θα χορηγεί αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχριδών”.

Τα πεδία σύγκρουσης που προκύπτουν εάν επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες είναι πολλαπλά. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρεί ότι μόνο αυτό έχει το δικαίωμα χορήγησης αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε εκκλησία. Το ζήτημα, υπενθυμίζεται, είναι τόσο ακανθώδες, ώστε τελικά έμεινε έξω από την ατζέντα της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης.

Επιπλέον, ο Πατριάρχης Πορφύριος φέρεται διατεθειμένος να χορηγήσει στην "Μακεδονική Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχριδών” και "υπερόριο δικαιοδοσία”, δηλ. δυνατότητα συγκρότησης εκκλησιαστικών δομών στη Διασπορά. Φαναριώτικες πηγές υπενθυμίζουν ότι η Σερβική Εκκλησία ετοιμάζεται να δώσει ένα δικαίωμα που δεν διαθέτει κανονικά ούτε η ίδια, εφόσον δεν προβλέπεται υπερόριος δικαιοδοσία ούτε στον Τόμο του 1920. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επικαλείται απόφαση Οικουμενικής Συνόδου ότι έχει αποκλειστική δικαιοδοσία "εν τοις βαρβαρικοίς”.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι μπροστά στους όρους που θέτει το Φανάρι, το Βελιγράδι εμφανίζεται πιο "γενναιόδωρο” και συνεπώς τόσο η πολιτική όσο και η εκκλησιαστική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας (που δεν έθεσαν κανένα ονοματολογικό ζήτημα απευθυνόμενες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) θα αντιμετωπίσουν εσωτερικό πρόβλημα, καθώς η εθνικιστική πτέρυγα της κοινής γνώμης και της πολιτικής σκηνής της γειτονικής χώρας θα καταγγέλλουν "μειοδοσία”. Απιελούνται έτσι περιπλοκές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τελείως την δρομολογημένη επαναφορά στην εκκλησιαστική κανονικότητα.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για σενάριο αναβίωσης του "ονοματολογικού μακεδονικού ζητήματος” δια της εκκλησιαστικής οδού"  Του Κώστα Ράπτη από το https://www.capital.gr/diethni/3636403/pos-to-makedoniko-epistrefei-dia-tis-ekklisiastikis-odou