Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

" σημείον αντιλεγόμενον" ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ μεταξύ του Οικουμενικού και των Αγιορειτών πατέρων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.

 

gerontas porfyios1

Του Αιμίλιου Πολυγένη

διαβάζουμε από το https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/50360-oudemia-sxesi-tou-agiou-porfyriou-me-tous-zilotes


Στο θέμα του κύρους των χειροτονιών και των λοιπών εκκλησιαστικών πράξεων των από αιρέσεων και σχισμάτων προερχομένων, αναφέρθηκε στην σημερινή του ομιλία κατά την Θεία Λειτουργία στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Παναγιώτατος θέλοντας να καθησυχάσει τους Αγιορείτες και όλους εκείνους που ανησυχούν για την στάση της Εκκλησίας στο εν λόγω θέμα, ανέφερε ένα παράδειγμα με τους πρόσφατα αγιοκαταταγμένους Οσίους του Αγίου Όρους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε: "Και δια να προσαρμόσουμε τον λόγον εις τα καθ' υμάς δια του αυτού απεριτέχνου και αφιδωλεύτως ελεήμονος τρόπου, απεδέξατο εις την μετ' αυτής εκκλησιαστικήν κοινωνίαν και τους ποτέ οικιοθελώς απεκεκομένους οσίους και θαυματουργούς πατέρες Ιωσήφ τον Ησυχαστή, Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, οίτινες όσοι πάντες γινώσκεται προήρχοντο από τας τάξεις των λεγομένων ζηλωτών και παρέμεινον εις αυτήν, άλλος περισσότερο και άλλος βραχύτερον διάστημα. Μην φοβείστε δεν παρεκκλίνει η Εκκλησία της ευθείας οδού".

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr επικοινώνησε με άνθρωπο από την συνοδεία του Αγίου Πορφυρίου, ζητώντας να ενημερωθεί εαν ισχύουν τα σημερινά λεγόμενα του Πατριάρχη.

"Ο Άγιος Πορφύριος όσο παρέμεινε στην συνοδεία του Αγίου Γεωργίου στα Καυσοκαλύβια με τους γέροντες του, δεν είχε ποτέ σχέση με ζηλωτές. Επίσης, καθόλη την διάρκεια της παραμονής του στο Άγιον Όρος, είχε κοινωνία μόνο με τους πατέρες στο Κυριακό" - τόνισε ο άνθρωπος του Αγίου.

Επίσης, μας ενημέρωσε πως "ο Άγιος Πορφύριος με ευλογία των γεροντάδων του, αναχώρησε ως μοναχός από το Άγιον Όρος για λόγους υγείας. Μετά εγκαταστάθηκε στη Μονή Λευκών του Αγίου Χαραλάμπους στην Έυβοια, όπου εκεί στο μοναστήρι τον βρήκε ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Πορφύριος ο Γ΄ , ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο, ως σιναϊτη με τον όνομά του".

"Οι γέροντές του προσχώρησαν στους ζηλωτές μετά την πάροδο κάποιων χρόνων, όταν ο Άγιος Πορφύριος δεν ήταν μαζί τους. Επομένως ο Άγιος ουδεμία σχέση είχε με τους ζηλωτές" - υπογράμμισε χαρακτηριστικά ένας εκ της συνοδείας του Αγίου.

Ακόμη ο άνθρωπος του Αγίου Πορφυρίου ανέφερε: "Κάποιοι πατέρες χαρακτηριστικά έλεγαν στο Άγιον Όρος ότι ο Θεός προνόησε να βγει στον κόσμο ο γέροντας Πορφύριος πριν προσχωρήσουν οι γεροντές του στους ζηλωτές, διότι είχε την αρετή της υπακοής και θα αναγκαζόταν να πάει ίσως και αυτός".

"Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Άγιος Πορφύριος μετά τον θάνατο των γεροντάδων του, όσες φορές από αγάπη προσπάθησε να επισκεφθεί το κελί της μετανοίας του, ένας υποτακτικός ζηλωτής που ζούσε εκεί ονόματι Δαβίδ, ουδέποτε τον αποδέχθηκε ως κανονικό Ιερέα του Υψίστου" - υπογραμμισε ο άνθρωπος του γέροντα.

"Τέλος πρέπει να γίνει γνωστό ότι μετά τον σκανδαλισμό πολλών Αγιορειτών πατέρων τότε από τον μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο Άγιος Πορφύριος είχε μεγάλη λύπη γι΄αυτή την εξέλιξη που είχε το Άγιον Όρος" - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ένας εκ των ανθρώπων του Αγίου.

* Στο 18:00 και μετά ο Παναγιώτατος αναφέρετε στους σύγχρονους Αγίους