Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Η ολοζώντανη παρουσία του ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ στους δύσκολους καιρούς μας. Αρκεί η ΠΙΣΤΗ και η ΜΕΤΑΝΟΙΑ του Έθνους μας για να δει θαύματα.


Να ξεκινήσουμε με αυτό που βλέπουμε, σεβόμαστε και ασπαζόμαστε. Την Σιαγόνα του ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ και Βαπτιστού του ΚΥΡΙΟΥ μας που είναι τεθησαυρισμένη στην Ιερά Μονή της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ που βρίσκεται στο Ροδολείβος Σερρών( φώτο). Η αγία Σιαγόνα έφθασε στην Ελλάδα με την ανταλλαγή του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1922 από την Τραπεζούντα του Πόντου, όπου την μετέφεραν 6 μοναχές και έκτοτε φυλάσσεται στην ως άνω Ιερά Μονή.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Στο μεθόριο της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης βρίσκεται το επισφράγισμα όλων των προφητών και ο μέγιστος αυτών, ο Τίμιος Πρόδρομος. Αυτό το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κύριος όταν είπε ότι «ουκ εγήγερται μείζων εν γεννητοίς γυναικών του Ιωάννου του βαπτιστού» δηλ. δεν γεννήθηκε φυσιολογικός άνθρωπος σπουδαιότερος από τον Ιωάννη τον βαπτιστή.
Ονομάστηκε Πρόδρομος, διότι είχε ως αποστολή να προετοιμάσει τους συμπατριώτες του για να δεχθούν τον Ιησού Χριστό. https://www.dogma.gr

2006 ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ- λίγο πριν εισέλθει η Ελλάδα στις περιπέτειες της ( βλ. μνημόνια, προσφυγικό  και ελληνοτουρκικά)
Το Κυπαρίσσι της Θερμής είναι ένα τοπωνύμιο μιας πανέμορφης  ελαιόφυτης περιοχής κάτω από τον αγιασμένο λόφο των Καρυών , όπου εμαρτύρησαν οι Νεοφανείς ΑΓΙΟΙ ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ και ΕΙΡΗΝΗ.
Στο συγκεκριμένο μέρος υπάρχει μια βυζαντινή ερημοκλησιά του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ του Βαπτιστή που διασώζεται μόνο η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ της και ένα εικονοστάσι.
Ακριβώς δίπλα υπάρχουν πηγές με ιαματικό νερό και στα χρόνια πριν την Γερμανική κατοχή υπήρχε ένα κυπαρίσσι τόσο υψηλό που φαινόταν από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Η ιστορία και οι θρύλοι αυτού του μέρους είναι καταγεγραμμένα στην τοπική  ιστορική παράδοση.
Λίγο πριν μπούνε οι Γερμανοί ναζιστές  στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό Κυπαρίσσι των τόσων αιώνων και θρύλων κατέπεσε . Οι ντόπιοι το θεώρησαν άσχημο σημάδι και ο λογισμός τους επαληθεύτηκε με την είσοδο και την κατάληψη της νήσου Λέσβου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
 Τα χρόνια πέρασαν και φυσικά τίποτε δεν προμήνυε το 2006  ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στην κατοχή των μνημονίων και στα άλλα που ήρθαν βλ. προσφυγικό που ταλαιπωρεί το νησί καθώς και τα ελληνοτουρκικά.
Πάμε λοιπόν στο θέμα μας . Τι έγινε το 2006 στο Κυπαρίσσι της Θερμής Λέσβου;

 Μας  διηγήθηκαν εκείνη την χρονιά γνωστοί μας  μια συγκλονιστική ιστορία- μαρτυρία .
Που να γνωρίζαμε ότι σε λίγο καιρό θα εισερχόταν  η πατρίδα μας σε μεγάλες περιπέτειες.
Την παραθέσαμε στο fb   το 2017 και αναρτήθηκε από κάποια ιστολόγια.
Την παραθέτουμε, όπως την καταθέσαμε τότε με κεφαλαία γράμματα:

ΗΤΑΝ ΕΣΠΕΡΑΣ  28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2006.

ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΔΗΛΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΡΗΜΑΓΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟ Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.


ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ ΚΤΗΜΑ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΑΝΩ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΘΑΜΝΟΥΣ.

ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΚΤΗ.
ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ.

ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΚΑΝΔΗΛΙΑ ..ΘΥΜΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ.
ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ.
ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ;
Η ΩΡΑ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΕΡΑΣΜΑ.
ΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑΝ.
ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΈΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΗΛΟ ΠΕΤΡΌΚΤΙΣΤΟ ΦΡΆΚΤΗ ΙΣΑΜΕ 2, 5- 3 ΜΈΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΕΠΆΝΩ ΤΟΥ ΕΊΧΕ ΚΑΙ ΈΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΤΡΟ ΑΚΑΝΘΏΔΕΙΣ ΘΑΜΝΟΥΣ

ΞΑΦΝΙΚΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΦΥΤΕΨΑΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΛΕΠΤΗ ΦΙΓΟΥΡΑ ΕΝΟΣ ΨΗΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΕ ΠΑΛΑΙΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΡΟΜΑΞΑΝ.

ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΝΑΘΑΡΡΗΣΑΝ ..

ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.. αναρωτήθηκαν

ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ, ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΔΗΛΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ....

ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ.

ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΝΕΦΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΣΤΡΑΦΤΑΝ ΜΕ  ΕΝΑ ΥΠΕΡΚΟΣΜΙΟ ΦΩΣ, ΕΝΩ ΗΔΗ ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕ...
ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ;
ΤΟΥΣ ΕΓΝΕΨΕ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΑ

-ΑΠΟ ΕΔΩ...

ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΗ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ ΥΨΟΥΣ ΤΡΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΟΙΞΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑ..ΙΣΑ- ΙΣΑ ΠΟΥ ΧΩΡΟΥΣΕ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΛΕΠΤΟΣ...

ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ..ΑΠΟΡΩΝΤΑΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ...


ΜΟΛΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥΣ.

ΓΥΡΙΣΑΝ ΠΙΣΩ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ  ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ.

ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΥΠΗΡΧΕ Η ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΛΙΟΚΑΙΡΙΣΜΕΝΑ ΒΡΥΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΠΆΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ.

ΕΤΡΙΨΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΦΝΙΑΣΜΕΝΟΙ  ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΒΕΙ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΔΗΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ.

ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.

ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ  ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥΣ,  ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ  ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ..ΚΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ.

ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΕΙ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.

Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ:

« - ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΧΘΕΣ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ
- ΠΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ..ΤΟΝ ΤΑΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΔΕ.
-ΟΤΙ ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΦΙΒΑΛΟΥΝ.»Αδελφοί ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ  ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ , ΟΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ  ΣΩΤΗΡΙΩΔΕΣ ΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ  ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ.

ΔΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ