Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

"Η Ελλάδα, πρέπει να περιμένει μια ολική επίδειξη ισχύος με τάσεις κυριαρχίας της Τουρκίας , ίσως πιο σύντομα απ ότι πιστεύουν στην Αθήνα"

Το μήνυμα Ερντογάν προς τη Δύση με τη νέα κυβέρνηση...

Του Σωτήρη Σιδέρη
από το Omegapress.gr 
Σήμα προς την Τουρκία ότι θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο και στα Bαλκάνια, αποτελεί το αίτημα του ΝΑΤΟ προς την Άγκυρα να στείλει στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο , μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια που απειλούν με αποσταθεροποίηση την περιοχή, γεγονός που προκάλεσε την δημόσια ικανοποίηση της Άγκυρας. Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα ο Ερντογάν στέλνει και το δικό του διπλωματικό μήνυμα, ότι θα είναι διπλωματικά σκληρότερος έναντι της Δύσης με την τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΞ, ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο μέχρι χθες αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο Φιντάν είχε διαχειριστεί τις κρίσιμες ώρες του πραξικοπήματος , είναι αυτός που στεγανοποίησε το σύστημα Ερντογάν, προφανώς είναι ο άνθρωπος που ξέρει όλα τα βρόμικα μυστικά του Τούρκου προέδρου και είναι πολύ σκληρός εθνικιστής. Στο υπουργείο Άμυνας η αναβάθμιση του Γκιουλέρ είναι μήνυμα κυρίως προς το εσωτερικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και προς τον έξω κόσμο σηματοδοτεί , ως συνέχεια του ήπιου Ακάρ την διατήρηση των στρατιωτικοποιημένων χαρακτηριστικών του συστήματος Ερντογάν. Η Ελλάδα, πρέπει να περιμένει μια ολική επίδειξη ισχύος με τάσεις κυριαρχίας της Τουρκίας , ίσως πιο σύντομα απ ότι πιστεύουν στην Αθήνα.
Το ΝΑΤΟ μάλλον άνοιξε έναν νέο διάδρομο στην Τουρκία για να επανέλθει στρατιωτικά στα βαλκάνια. Πολλές χώρες συμμετέχουν στην KFOR, αλλά μόνο η Άγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση που λίγο πολύ είναι δηλωτική του κλίματος μεγαλείου που καλλιεργεί ο Ερντογάν. Γιατί, όχι απλά ανταποκρίθηκε, αλλά αυτοκολακεύεται τονίζοντας ότι συμβάλει στην “περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη”. Ανάλογη πρόσκληση για την Ελλάδα δεν υπήρξε προς το παρόν. Αλλά το ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα βαλκάνια είναι πολύ σοβαρό, πέραν του Κοσόβου. .