Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

τα μάθατε τα νέα; θέλουν και οι Σέρβοι την Κωνσταντινούπολη . Γνωρίζουν τι έρχεται.

ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΛΕΝΕ ...τι θέλετε και ασχολείστε με την Πόλη των Πόλεων; γιατί έγινε μόδα να χλευάζεις τις προφητείες, καθότι αυτό  βολεύει το αντίχριστο πνεύμα που πολεμάει με λύσσα την ιστορία και τα φυσικά δικαιώματά μας.
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ
«Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης είναι απόγονοι Σέρβων» – σερβικό δημοσίευμα
Έχουν περάσει πέντε ολόκληροι αιώνες από τότε που ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κατέκτησε το Βελιγράδι και αποφάσισε να πάρει μαζί του τους Σέρβους από την πόλη, δηλαδή τους Βελιγραδίτες, στην Κωνσταντινούπολη.
Γιατί έγινε αυτό;
Όταν, μετά από μια βαριά πολιορκία που κράτησε 45 ημέρες, το 1521 ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής μπήκε στο Βελιγράδι επικεφαλής των οθωμανικών στρατευμάτων, οι Σέρβοι διατήρησαν σε ιδανική κατάσταση το σύστημα ύδρευσης που έχτισαν οι Ρωμαίοι στο αρχαίο Singidunum από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Μια από τις ερμηνείες υποστηρίζει ότι τέτοιο καλοδιατηρημένο σύστημα ύδρευσης δεν υπήρχε σε καμία πρωτεύουσα της Ευρώπης εκείνη την εποχή, και γι’ αυτό ο Σουλεϊμάν υποχρέωσε τους πολίτες του Βελιγραδίου, θαυμάζοντας τις ικανότητές τους, να χτίσουν το ίδιο για αυτόν στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της δίμηνης πορείας τους και αφού διάνυσαν 950 χιλιόμετρα, πάνω από 2.000 σερβικές οικογένειες εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της, ανάλογα κυρίως με το επάγγελμά τους, εξηγεί η καθηγήτρια της Φιλολογικής Σχολής εξειδικευμένη στην Ανατολική Ιστορία, Έμα Πέτροβιτς.
Άνοιξαν λοιπόν οι γείτονες τα ιστορικά κιτάπια τους και θέλουν μερτικό γιατί γνωρίζουν από γεροντάδες τους τι έρχεται και μιας που κάποιοι βολεμένοι νέο -Έλληνες, δεν θέλουν  την Βασιλεύουσα.
Δρ. Κωνσταντίνος  Βαρδάκας