Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

μην μαλώνετε ειδικά τώρα που ακονίζουν τα δόντια τους


" οι Έλληνες να μην μαλώνουν τέτοιες ώρες μεταξύ τους, αλλά να αναδεικνύουν την θυσία του Έθνους μας"  μας είπε Γέροντας το πρωί εννοώντας την δεύτερη αυτή προεκλογική περίοδο συμπληρώνοντας ότι " τόσοι άγιοι και ήρωες μας παρακολουθούν και βρισκόμαστε σε καλά χέρια , τότε γιατί εμείς απλώνουμε τα χέρια και τις γλώσσες μας για να καταρρακώσουμε τον αδελφό μας ;" 
Ήταν αφορμή αυτό να θυμηθούμε την θυσία ενός παλληκαριού για εμάς 
αν εμείς τον ξεχάσαμε , ο Ουρανός δεν τον ξέχασε 

18 Ιουνίου ήταν ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβίαζαν τον Ελληνικό εναέριο χώρο.

Βίντεο https://youtu.be/yxX67uGKP-M

18 Ιουνίου 1992. Ο υποσμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νικόλαος Σιαλμάς, χειριστής ενός αεροσκάφους Mirage F.1CG, κλήθηκε να αναχαιτίσει το ολοκαίνουργιο τότε απόκτημα »τρίτης γενιάς» της Τουρκικής αεροπορίας το F-16C.

Η αερομαχία που ακολούθησε έγινε κοντά στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου στην Λήμνο. Τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεροάμυνας είχαν εντοπίσει 4 άγνωστα ίχνη να εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Αμέσως διατάχθηκε η απογείωση τριών ζευγών αεροσκαφών επιφυλακής από τα αεροδρόμια Αγχιάλου, Λήμνου και Σκύρου.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, μαζί με ένα δεύτερο Mirage και πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο. Όταν έφτασαν στην περιοχή πλησίασαν τα δύο τουρκικά F-16 για αναγνώριση.

Ωστόσο τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν, με αποτέλεσμα η αναγνώριση να εξελιχθεί σε εμπλοκή. Σύμφωνα με μαρτυρία του δεύτερου χειριστή, Ι. Μανωλάκου, κατά τους ελιγμούς που ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος.

Κάποια στιγμή ο σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς ήταν ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.