Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Εξέλιξη με την Τουρκία να μπλοκάρει σχέδια του ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση με πρόσχημα το Κυπριακό.

NATO: Η Τουρκία μπλόκαρε την αναθεώρηση των αμυντικών σχεδίων της Συμμαχίας λόγω Κύπρου
Οι υπουργοί Άμυνας του NATO απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με νέα σχέδια για το πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση, με την Τουρκία να βάζει νέα εμπόδια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι υπουργοί εξέτασαν τα σχέδια για να γίνει η πρώτη αναθεώρηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ένας διπλωμάτης είπε ότι η Τουρκία είχε μπλοκάρει την έγκριση σχετικά με τη διατύπωση των γεωγραφικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. «Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να βρεθεί μια λύση πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους», πρόσθεσε ο διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η διπλωματική αποστολή της Τουρκίας στο NATO είπε ότι θα ήταν λάθος να σχολιαστεί ένα απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας μόνο ότι «η συνήθης διαδικασία διαβουλεύσεων και αξιολόγησης μεταξύ των συμμάχων συνεχίζεται».

Τα αμυντικά σχέδια περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων που θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση. Πηγή: Reuters