Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ δίνει μήνυμα στους «τζιχαντιστές» όλων των εποχών και των σημερινών χορηγών τους ότι και στα πιο σκοτεινά χρόνια θα νικάει πάντα το ΦΩΣ

 


Η Ελλάδα είναι ΦΩΣ και στο  ΦΩΣ γεννιούνται ΑΓΙΟΙ , ήρωες και μάρτυρες.
Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ απέναντι στους ¨τζιχαντιστές¨ των Αθηνών.
ΦΩΤΟ η λάρνακα της ΑΓΙΑΣ στην Ι. Μητρόπολη των Αθηνών εντός της οποίας είναι τεθησαυρισμένο το Ιερό Σκήνωμα της .
Μπορεί να περνάει η γιορτή της κάθε χρόνο  στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά η Κυρά των Αθηνών παραμένει στις καρδιές των πιστών  και ολοένα με αυτά που ζούμε γίνεται πιο επίκαιρη και προσφιλής.
Τι ήταν η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ τον 16αιώνα που διέδραμε τον βίο της ;
Ήταν από μόνη της  μια ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ απέναντι στο « τζιχαντιστικό» σκληρό  καθεστώς της πιο βάρβαρης και σκοτεινής περιόδου της τουρκοκρατίας εκείνων των χρόνων.
Ήταν από μόνη της και με τις στοχευμένες δράσεις της  ένα ολόκληρο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ταυτόχρονα ένα Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Την ΚΥΡΑ των ΑΘΗΝΑΙΩΝ την χάρισε ο Φιλάνθρωπος ΘΕΟΣ στην Ορθοδοξία και στον  Ελληνισμού εκείνα τα  δίσεκτα χρόνια για να δίνει μήνυμα ακόμα και στην δική μας εποχή που ψυχράνθηκε η αγάπη  των πολλών.

Σε τι διαφέρει ο δικός  μας αιώνας με τα χρόνια που έζησε η ΑΓΙΑ ;
Απολύτως σε τίποτε
Σαν να επαναλαμβάνεται  η ίδια ιστορία.

Μια ματιά στην Συρία-Ιρακ- Μεσοποταμία   και στην Ευρώπη των μεγαλουπόλεων με τους  πυρήνες των τζιχαντιστών  μας προσγειώνει από το σήμερα στα χρόνια που έζησε η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ.
Εξισλαμισμοί βίαιοι, παιδομαζώματα νεαρών κοριτσιών-σκλαβοπάζαρα, σταυρώσεις και θανατώσεις ασύλληπτου μεγέθους, καταστροφές και δηώσεις πολιτισμού και γης, τρομοκρατικές ενέργειες με εκατοντάδες θύματα.

Ποιοι τα έκαναν και  συνεχίζουν να τα κάνουν  αυτά…;

Το φανατικό  Ισλάμ που από τότε που εμφανίστηκε κήρυξε πόλεμο εναντίον του Χριστιανισμού και της ανθρωπότητας.

Τι είναι σήμερα οι νεοθωμανοἰ  γείτονες;

Είναι ακριβώς από την ίδια σούπα που προερχόταν και οι βασανιστές πρόγονοι τους που στα χέρια τους η  Πόλις  των Αθηνών  εκείνων των χρόνων πέρασε φρικτά.

Και σήμερα  είναι αυτοί  που ξανάφτιαξαν το  νέο  ιδεολογικό υπόστρωμα της νέας βαρβαρότητας..
Πρόσφατα οι Ρώσοι έβγαλαν τα άπλυτα των τούρκων στην φόρα ( γιατί τα τσουγκρίσανε άσχημα ) και τους κατηγορούν ευθέως ότι πίσω από τους τζιχαντιστές που έδρασαν σαν σφαγείς στην Συρία στα χρόνια αυτά βρισκόταν αυτοί (  φυσικά τι κάνει νιάου- νιάου στα κεραμίδια , την στιγμή που και οι πέτρες στην Συρία το φωνάζουν) .
 « Τα μαύρα σύννεφα στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας πληθαίνουν.

Τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων RIA Novosti και TASS  μεταδίδουν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία υποστήριξε τη δημιουργία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, όπως μετονομάστηκε το Μέτωπο Αλ Νούσρα, που ήταν ο επίσημος βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία!

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων στηρίζουν τα ρεπορτάζ του σε πληροφορίες που λένε ότι τζιχαντιστές της Ταχρίρ Αλ Σαμ, που αιχμαλωτίστηκαν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ομολόγησαν στις ανακρίσεις ότι η Τουρκία είχε ρόλο στη συγκρότηση της οργάνωσης.»  https://www.militaire.gr/rosika-kratika-mme-katigoroyn-eytheos-tin-toyrkia-oti-ypostirixe-tin-al-kainta/


Όμως οι χορηγοί των τζιχαντιστών  έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης.
Και γιατί έχουν ημερομηνία λήξης και  τα κόλλυβα στα ζωνάρι τους;

Ακριβώς γιατί  έχουν  απέναντι τους την Κυρά των Αθηναίων, την Αγία Φιλοθέη που όρθωσε το μικροκαμωμένο ανάστημα απέναντι τους στα πιο σκοτεινά χρόνια της τουρκοκρατίας.

“ η  αγία Φιλοθέη, ένα από τα μυρίπνοα άνθη του γένους μας στον τυραννισμένον καιρό της σκλαβιάς. Δεν στάθηκε αυστηρή μονάχα στο να κάνει τις εντολές του Xριστού, μα αγωνίσθηκε και πνευματικά για να στερεωθεί η αγιασμένη παράδοση της Oρθοδοξίας σαν κάστρο που θα αποσκέπαζε τον Eλληνισμό από τον πνευματικό εκφυλισμό και την αποβαρβάρωση…” του Φώτη Κόντογλου


« Η ίδια αφιερώθηκε σε φιλανθρωπικά έργα και δέκα χρόνια μετά το θάνατο των γονιών της πραγματοποίησε την επιθυμία της να αφιερωθεί , λαμβάνοντας το όνομα Φιλοθέη.»

« Η αρχή έγινε το 1571 με την ανακαίνιση του ναΐσκου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος βρισκόταν στον περίβολο του πατρικού της αρχοντικού, μετατρέποντάς τον σε κοινόβιο. Το Καθολικό του Αγίου Ανδρέα και το πηγάδι της μονής της σώζονται μέχρι σήμερα στον περίβολο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εκεί και μόνασε μαζί με κόρες εύπορων οικογενειών, ως ηγουμένη της αδελφότητας, αλλά και μαζί με εκχριστιανισμένες μουσουλμάνες και κατατρεγμένους Κύπριους.»

« Αφιέρωσε ολόκληρη την πατρική περιουσία της κτίζοντας  νοσοκομεία και πανδοχεία προς ανάπαυση όσων είχαν ανάγκη, ακόμα σχολεία, βιοτεχνικά και χειροτεχνικά εργαστήρια και ορφανοτροφεία, ένα ολόκληρο συγκρότημα το οποίο ονομάστηκε «Παρθενώνας».

« Ίδρυσε όμοια συγκροτήματα στο Χαλάνδρι, τα Πατήσια, το Ψυχικό, την Καλογρέζα. Από την καλοσύνη της άνοιξε πηγάδι ως προσφορά στους αγρότες της αττικής γής, γι’ αυτό και  λέγεται ότι από το ψυχικό αυτό της Φιλοθέης πήρε η περιοχή το όνομά της. Ενώ άλλη παράδοση θέλει να έγραψε πάνω στο μαρμάρινο χείλος του πηγαδιού την λέξη «ψυχικόν» δηλωτικό της ψυχικής ωφέλειας.»

« Η ίδια προσέφερε απλόχερα βοήθεια και περιποιόταν τους ασθενείς, ενώ τους παρηγορούσε με λόγια του Ευαγγελίου. Δίδασκε στοιχειώδη οικοκυρική, ενώ στο συγκρότημα έβρισκαν καταφύγιο αδιακρίτως Έλληνες και Τούρκοι.»

« Προσέφερε μεγάλα ποσά για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, ενώ ιδιαιτέρως φρόντισε για τη φυγάδευση των γυναικών, ώστε να αποφύγουν την αιχμαλωσία τους στα χαρέμια.»

« Επιδίωξη της αγίας ήταν η τόνωση του ορθόδοξου ιδεώδους και η διατήρηση της ελληνικής συνείδησης. Το έργο της, κατά βάση εθνικό και θρησκευτικό, έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα, με ιστορική επιβεβαίωση την αλληλογραφία της με τη Γερουσία της Βενετίας (1583), από την οποία ζητούσε οικονομική βοήθεια.»

« Οι κύριοι-αφεντικά τούρκοι  των γυναικών που είχε φυγαδεύσει η Φιλοθέη όρμησαν σύντομα στο κελί της και την οδήγησαν στο διοικητή της πόλης, ο οποίος την φυλάκισε και ζήτησε επίμονα να μάθει που ήταν οι γυναίκες κρυμμένες.
Η αγία Φιλοθέη αρνήθηκε να προδώσει τις κατατρεγμένες γυναίκες, χωρίς να δειλιάσει μπροστά στην απειλή του θανάτου.
Ο διοικητής την πίεσε να αλλαξοπιστήσει, αλλά βλέποντας σταθερή την πίστη της, υπέγραψε την καταδίκη της.
Τότε χριστιανοί έσπευσαν και γλύτωσαν την αγία, η οποία μπόρεσε να επιστρέψει στο μοναστήρι και στο έργο της.»

 « Μία νύχτα του Οκτώβρη το έτος 1588 κατά τη διάρκεια ολονυκτίας  προς τιμή του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, πολιούχου της Αθήνας στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, της σημερινής οδού Λευκωσίας στα Πατήσια, οι Τούρκοι όρμησαν και αφού την βασάνισαν, την εγκατέλειψαν ημιθανή. Η κολώνα όπου δέθηκε και μαστιγώθηκε η αγία σώζεται ακόμα μπροστά στο τέμπλο του ναού. Οι μοναχές ήταν εκείνες που τη φρόντισαν στην κρύπτη της μονής Καλογρέζας. Η ίδια ευχαριστούσε το Θεό που την αξίωσε να ταλαιπωρηθεί για την αγάπη Του. Το σημαντικό είναι πως ακόμα και εκείνη τη στιγμή δεν ξέχασε της αδελφές της και με παρήγορα λόγια τις νουθετούσε. Ύστερα από λίγες ημέρες, στις 19 Φεβρουαρίου του 1589 υπέκυψε στα βαριά τραύματά της.» αποσπάσματα από την εξαιρετική εργασία της  Μαρία Σκουρλή, Θεολόγος
19 Φεβρουαρίου 2016
http://www.pemptousia.gr/2016/02/agia-filothei-i-athinea-protipo-askitikis-zois-ke-filanthropias

ΣἨΜΕΡΑ καλούμαστε επειγόντως να μοιάσουμε της ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ και σαν  πνευματικοί απόγονοι της να γίνουμε και πάλι πολιτισμική ΑΣΠΙΔΑ της Ευρώπης  στην βαρβαρότητα του τζιχάντ .
Δυστυχώς αυτός είναι και ο ρόλος μας μέσα στην Παγκόσμια Ιστορία δηλ.  με αγωνίες και δοκιμασίες να δώσουμε μήνυμα ότι το σκοτάδι θα νικηθεί πάλι από το ΦΩΣ.

Λίγο κουράγιο ακόμα αδελφοί και θα μυρίσει η Ελληνική Πασχαλιά.Με ΠΙΣΤΗ και Ελπίδα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας