Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

" να αγιασουν τα χέρια των αγιογράφων και των ευεργετών που θα συνδράμουν στην αγιογράφηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου" φωνάζει η Αφρική

ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΚΟΜΑΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες της Ιεραποστολής στην Ιερά Επισκοπή Γκόμας, καλημέρα με υγεία!! Πάντα να σας έχει καλά ο Χριστός μας. Ο Άγιος Νεκτάριος μας να σας περιφρουρεί και να σας χαρίζει κάθε καλό. Βοήθεια μας ο Τίμιος Πρόδρομος!
Κάνουμε μια άλλη προσπάθεια με την βοήθειά σας. Θα δείτε εδώ κάτω τα μέτρα για την αγιογράφηση του Τέμπλου του Ιερού Ναού μας με ιερές Εικόνες, που μπορούν να αγιογραφηθούν σταδιακά σε μουσαμά, ώστε να τις κολλήσουμε στους τοίχους. 
Θα προσπαθήσουμε να μας σταλούν οι Εικόνες αυτές μέσω της DHL και για σιγουριά και για να μπορούμε να τις λάβουμε γρήγορα.   
Θα αρχίσουμε με τον Τέμπλο, με τη βοήθεια του Θεού και θα προχωράμε. 
Εκτός από το Τέμπλο, τα μέτρα τα έχουμε πάρει και για όλο τον Ι. Ναό, όλους τους τοίχους του Καθολικού μέρους του Ναού, όλο το Ιερό Βήμα για τις τοιχογραφίες, για να μην χρειαστεί να ξαναμετρήσουμε για το κάθε μέρος του Ιερού Ναού ξεχωριστά.
Αγιογράφοι της Ελλάδος μας, εξέλθετε!! Εξέλθετε, Αγιογράφοι!! Να τοιχογραφηθεί ο Ιερός μας Ναός του Αγίου Νεκταρίου. Εδώ σας θέλουμε! Να αγιάσουν τα χέρια σας! 
Συντονιστής όλου του Έργου αυτού της Εικονογράφησης του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Γκόμας είναι ο κ. Γιώργος Αποστολάκης.
Όλοι όσοι επιθυμούμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή της Ιεράς Επισκοπής Γκόμας προς δόξαν Θεού και τιμήν του Αγίου Νεκταρίου μας του Θαυματουργού, ας έλθουμε σε επικοινωνία με τον Σεβαστό και Αγαπητό μας κ. Αποστολάκη, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου και Ιδρυτή του Συλλόγου μας «Φίλοι Ιεραποστολικού έργου πατρός Τιμόθεου Ntumba στο Ανατολικό Κονγκό» . Θα σας δώσει ο ίδιος οδηγίες και κατευθύνσεις. Το Ε-μαιλ του είναι: lawgap10@gmail.com, ενώ στο Face Book βρίσκεται με το όνομα Γεωργιος Αποστολακης.

Να μας στηρίξει ο Άγιος Νεκτάριος σε αυτή την προσπάθειά μας και να μας ευλογεί όλους για την προσφορά μας! 
Αρχιμ. Τιμόθεος Ntumba, Πατριαρχικός Επίτροπος Ιεράς Επισκοπής Γκόμας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΣΤΕ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΚΟΜΑΣ
Α’. Τα μέτρα αφορούν την Αγιογραφία όλου του Ι. Ναού, συμπεριλαμβανομένου του Τέμπλου.
1. Το Τέμπλο
- Ολόκληρος ο Ναός έχει μήκος 22μ/11μ ( εξωτερικά)
- Τα 10,20μ είναι ο χώρος που πρέπει να καταναλωθεί στο πάνω μέρος του Εικονοστασίου ( Τέμπλου), όπου θα μπούνε Εικόνες των 12 Αποστόλων. Οι Εικόνες θα έχουν ύψος 63 cm την καθεμία. 6 Απόστολοι σε κάθε πλευρά και ο Χριστός στη μέση, πάνω από την Ωραία Πύλη, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο εν συγκρίσει με αυτό των 12 Αποστόλων.
- Αριστερά της βόρειας πύλης του Ιερού: Εικόνα του Αγίου Δημητρίου 1μ/65εκ.
- Μεταξύ της βόρειας πύλης και της Ωραίας Πύλης (Βασιλική Πύλη): 3 Εικόνες 1m/65cm: Παναγία, Άγιος Νεκτάριος, Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.
- Μεταξύ της Ωραίας Πύλης και της νότιας πύλης: 3 Εικόνες 1m/65cm: Χριστός, Τίμιος Πρόδρομος, Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.
- Στα δεξιά της νότιας πύλης: Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου 1μ/65εκ.
 
2. Το Ιερό
- Το Ιερό Βήμα έχει μήκος 4 μέτρα / 10 μέτρα πλάτος
- Εικόνα της Ιεράς Προθέσεως: Άκρα ταπείνωση: 1,40μ μήκος /2,80μ. πλάτος
- Εικόνα της Πλατυτέρας: ύψος 2μ/ πλάτος 3μ.
- Διακονικό: ύψος 1,40μ / μήκος 2,80μ.
 
3. Τοιχογραφίες της Εκκλησίας
- Το Καθολικό της Εκκλησίας είναι 17μ/10μ ( από μέσα)
- Από τα 17 μέτρα μήκους, τα 7 μ καταλαμβάνονται από παράθυρα και πόρτες.
- Από τα 10 μέτρα πλάτους, το 1,20μ καταλαμβάνει η κύρια θύρα εισόδου του Ι. Ναού.
 
4. Εικόνες γύρω από τους 3 τοίχους, στον υπόλοιπο χώρο, δηλαδή: 10m/8m
- Διάσταση των μικρών (όχι ολόσωμων) Ι. Εικόνων πάνω, σχηματίζοντας μια σειρά γύρω από τον τοίχο, όπως πάνω από το Τέμπλο: ύψος: 63 εκ. κάθε εικόνα.
- Διάσταση των μεγάλων (ολόσωμων) τοιχογραφιών 3 τοίχων στο κάτω μέρος της προαναφερθείσας σειράς: 1m/65cm, όπως η διάσταση του Τέμπλου.
 
5. Προτίμηση ορισμένων Εικόνων αγίων και παραστάσεων (μεγάλων και μικρών) στις ως άνω θέσεις
- Ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης του Πενταπόλεως, Ο Άγιος Νικόλαος Επισκόπου Μύρων, Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, Ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Τήρων ( εις τιμήν του Πατριάρχη μας )Ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος, Ο Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός, Ο Άγιος Απόστολος Ανανίας, Οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος , Ο Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Ο Άγιος Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας (προσωρινά χωρίς φωτοστέφανο), Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, Οι Άγιοι Πρωτοκορυφαίοι Πέτρος και Παύλος, Ο Άγιος Απόστολος Παύλος (μόνος του), Ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας, Οι Άγιοι Βασιλείς, Ισαπόστολοι και Θεόσεπτοι Κωνσταντίνος και Ελένη, Η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, Ο Άγιος Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης, Ο Προφήτης Δανιήλ ανήρ επιθυμιών, Ο Άγιος Προφήτης Μωυσής Ο Θεόπτης, Ο Πατριάρχης Αβραάμ, Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, Ο Άγιος Προφήτης Ησαΐας, Ο Άγιος Προφήτης Ιερεμίας, Ο Άγιος και Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος, Η Αγία Αικατερίνη, Η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη, Η Αγία Παρασκευή, Η Αγία Βαρβάρα, Οι Άγιος Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας, Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Ο Μέγας Βασίλειος, Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, Ο Άγιος Αυγουστίνος, Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, Ο Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος, Ο Άγιος Άνθιμος της Χίου. Διαφορετικές παραστάσεις της ζωής του Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου: Η Σύλληψη της Αγίας Άννας, Το Γενέσιο της Θεοτόκου, Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Η Κοίμηση της Θεοτόκου, Η Γέννηση του Χριστού (με όλα συμπληρωμένα τα γεγονότα που σχετίζονται με την Γέννηση του Χριστού, και τα Χριστούγεννα), Η Υπαπαντή, Ο Ιησούς ευλογών τα παιδιά ( αφήστε τα παιδιά να έρθουν προς με και μη τα εμποδίζετε), Ο πολλαπλασιασμός των 5 άρτων και 3 ιχθύων εν τη ερήμου, Η θεραπεία τυφλών, Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, Η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Η Ανάσταση του Λαζάρου, Τα Σεπτά Πάθη, Η Σταύρωση, Η Ανάσταση του Χριστού, Η Εμφάνιση στη Μαρία Μαγδαληνή, Η ψηλάφηση του Θωμά, Η Ανάληψη, Η Πεντηκοστή, Οι Άγιοι Πάντες (όπου και να φαίνονται Αφρικανοί άγιοι), Η Κυριακή των Αγιορειτών Πατέρων.
 
6. Τα μέτρα της Αγίας Τράπεζας
- Ύψος: 1μ
- Μήκος και πλάτος: 1,50μ
 
7. Μέτρα της Ιεράς Προθέσεως ως τράπεζα προετοιμασίας Τιμίων Δώρων (Προσκομιδή)
 
Σε σχήμα του σχολικού μοιρογνωμόνιου, αψίδας-κόγχης: 1,05/1,60μ
 
8. Μέτρα του Διακονικού ( χώρο ενδυμασίας ιερέων ιερέων)
 
Σε σχήμα του σχολικού μοιρογνωμόνιου, αψίδας-κόγχης: 1,05/1,60μ
Τα στοιχεία επικοινωνίας μας στην Αφρική είναι:
Τηλ : +243815543000
E-mail : timotheosntumba@gmail.com
Face Book: Timotheos Ntumba
E-mail της Ι. Επισκοπής: eglisegoma@gmail.com
Blog : https://timotheosntumba.blogspot.com