Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

τι τρομακτικά πράγματα συμβαίνουν κάτω από την Αμερική;

Σπάνιο γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού εντοπίστηκε να κολυμπά στο Όρεγκον (vid)
Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες που απεικονίζουν ένα σπάνιο χταπόδι του Ειρηνικού να κολυμπάει σε λίμνη στο Όρεγκον.
Ένα πρόσφατο βίντεο από το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ δείχνει ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού να σέρνεται στη λίμνη Yaquina Head στο βορειοδυτικό Όρεγκον. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τα γιγάντια χταπόδια του Ειρηνικού μπορεί να επισκέπτονται συχνά αυτή την τοποθεσία, τα ζώα εντοπίζονται μόνο μερικές φορές το χρόνο.
ΤΙ ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ
Στο  Εθνικό Πάρκο "Crater Lake" (Όρεγκον, ΗΠΑ), 128 χλμ. Από την πόλη του Άσλαντ, βρίσκεται ένα από τα πιο εκπληκτικά αξιοθέατα του κόσμου μας - Λίμνη κρατήρα "Κρατήρας" (Η λίμνη του κρατήρα)σχηματίστηκε στον κρατήρα εξαφανισμένο ηφαίστειο Όρος Μαζαμά, τελευταία έκρηξη που ήταν περίπου 7.700 χρόνια πριν.

Λίμνη κρατήρα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο με τα καθαρά, καθαρά νερά του με έντονη μπλε απόχρωση, αλλά μερικές φορές το χρώμα γίνεται δυσοίωνο. Βρίσκεται αρκετά ψηλά, η άκρη της καλντέρας βρίσκεται σε υψόμετρο 2130 - 2440 μέτρα και το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 594 μέτρα! Αυτό το καθιστά το δεύτερο βαθύτερο σε Βόρεια Αμερική (η βαθύτερη είναι η λίμνη Big Slave) και η όγδοη βαθύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο (η Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη). Το πλάτος της λίμνης είναι 8 επί 9,6 χλμ.
Οπή καταπίνει λίμνη στο Όρεγκον. Λίγο έξω από τον αυτοκινητόδρομο 20 του Όρεγκον υπάρχει μία λίμνη με ένα σκοτεινό μυστικό Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη λίμνη, αλλά όταν έρχεται ο χειμώνας, η μυστηριώδης τρύπα αρχίζει την αποστράγγιση του συνόλου των υδάτων της, αφήνοντας ένα άγονο τοπίο που προκαλεί αμηχανία στους επιστήμονες εδώ και αιώνες.

Πρόκειται για τη λίμνη «lost lake».
Το φαινόμενο οφείλεται στον ηφαιστειογενή χαρακτήρα της περιοχής και συγκεκριμένα σε σωλήνα λάβας, που λειτουργεί σαν αγωγός για τη μεταφορά του νερού της λίμνης σε άγνωστα βάθη.

Οι επιστήμονες λένε ότι μια σήραγγα λάβας, όπως αυτή που απεικονίζεται, είναι υπεύθυνη για την αποστράγγιση της λίμνης, αλλά για το που πηγαίνει το νερό αυτό εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο.

Οι σωλήνες λάβας είναι φυσικοί αγωγοί μέσω των οποίων η λάβα ταξιδεύει κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Στην περίπτωση του ηφαιστείου Mauna Loa ένας σωλήνας λάβας που δημιουργήθηκε το 1859, αφού διανύει 50 χλμ. χύνεται στον ωκεανό