Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

θέλουν την "ειρήνη" όχι γιατί σκοτώνονται αθώοι, αλλά για να μην " σκοτώνονται" τα κέρδη τους;

φωτο πρόσφυγες απο την Ουκρανία ΠΗΓΗ

Πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ είπαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι, στις αρχές του μήνα. Ο Μακρόν φέρεται, επίσης, να του είπε ότι ακόμη και θανάσιμοι εχθροί, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έκαναν ειρήνη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το εν λόγω σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε θα προσφέρει στο Κίεβο την «προστασία» του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αλλά οι πηγές λένε ότι θα παρέχει στην Ουκρανία τα στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρέμβαση από την Κίνα για την ειρήνη - Ο Ζελένσκι θέλει να δει τον Σι
Την Τρίτη η Κίνα δήλωνε «πολύ ανήσυχη» για το ότι ο πόλεμος εντείνεται και υπάρχει κίνδυνος «να ξεφύγει από τον έλεγχο». Στο κείμενό του επισημαίνει πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», αναφερόμενο στην απειλή που εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ζητά από τα δύο μέρη να μην βάζουν στο στόχαστρο άμαχους και επαναλαμβάνει την εναντίωση της Κίνας στις δυτικές κυρώσεις.
Την Παρασκευή μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης ισχύος της συμφωνίας για εξαγωγές σιτηρών που υπέγραψαν Μόσχα και Κίεβο υπό την αιγίδα της Τουρκίας. Η χώρα του επιδίωξε να κρατήσει μείνει κοντά και στα δύο αντιμαχόμενα μέρη, αυτοπροτεινόμενη ως συνομιλήτρια και των δύο – είναι όμως και μια χώρα που παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Και έτσι άδοξα τελειώνει η ειρήνη

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν πρέπει να ξεγελαστεί από εκκλήσεις για μια προσωρινή ή άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μια «δίκαιη και διαρκής» ειρήνη δεν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να ξεκουραστεί και να επανεξοπλιστεί.
«Κανένα μέλος αυτού του Συμβουλίου δεν πρέπει να ζητά ειρήνη ενώ υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο Μπλίνκεν, ο οποίος κατηγόρησε την Κίνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και προειδοποίησε το Πεκίνο ενάντια σε μια τέτοια κίνηση.