Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

" πλαφόν, ένα σωσίβιο τρύπιο μέσα στους μεγάλους ωκεανούς του πληθωρισμού και της εξαθλίωσης"

Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολ. το βαρέλι μετά την επιβολή του πλαφόν – «Άσφαιρο» το μέτρο για τις ρωσικές εξαγωγές
Τι επισημαίνει ο Kirill Melnikov, επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης της Ρωσίας
Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια εν μέσω της υιοθέτησης του ανώτατου ορίου τιμής των 60 δολαρίων της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο και πιθανής μείωσης των εξαγωγών της Ρωσίας, δήλωσε ο Kirill Melnikov, επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης στη Μόσχα το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ διαπραγματεύτηκαν ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και η απόφαση πρόκειται τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η συμφωνία συνεπάγεται την εισαγωγή ενός διορθωτικού μηχανισμού, ο οποίος θα απαιτεί η τιμή εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου να παραμένει τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.
«Το ίδιο το ανώτατο όριο είναι άσχετο από μόνο του ως μέτρο, επειδή οι ρωσικές εταιρείες δεν θα πουλήσουν πετρέλαιο ούτως ή άλλως (στις χώρες που υιοθέτησαν τα μέτρα).
Συνεπώς, οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου μέσω ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών λόγω των απαγορεύσεων στο καθεστώς ασφάλισης των φορτίων θα διακοπούν, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις εξαγωγές της Ρωσίας κατά 1-1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι», υπογράμμισε.