Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

2023 το τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ , το λένε οι δικοί τους και όχι μόνο οι Άγιοι Πατέρες.


 Καθώς μια ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες εμπορευματικές ροές και τους διεθνείς οργανισμούς σύμφωνα με τη δική της αντίληψη για τη διεθνή τάξη, οι ΗΠΑ και πολλοί από τους συμμάχους τους αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακού χαρακτήρα πρόκληση: Να επιχειρήσουν να διατηρήσουν το Πεκίνο σε συμφωνία με διεθνείς εμπορικούς κανόνες και τις προσπάθειες επιβράδυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη χωρίς την ίδια ώρα να παραχωρήσουν έδαφος στις δημοκρατικές ελευθερίες.

Οι κομβικές εξελίξεις

Στο μακρινό μέλλον, θα μπορούσαμε να δούμε το 2022 και το 2023 ως κομβικά έτη, επισημαίνεται από πολλές πλευρές.
Μέχρι στιγμής, έχουμε δει τη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και των ισχυρών δύο ασιατικών κρατών να εμφανίζεται ανοιχτά, οδηγώντας σε μια αυτοπροκαλούμενη ενεργειακή κρίση στη δυτική συμμαχία.
Την ίδια ώρα σαρανταετής τάση μείωσης των επιτοκίων έληξε, αντικαταστάθηκε από μια νέα ανοδική τάση, οι πλήρεις συνέπειες και η διάρκεια της οποίας είναι ακόμη άγνωστες.
Η συλλογική Δύση μπαίνει στο νέο έτος με αυξανόμενους φόβους για ύφεση.
Πριν από χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούσαν να καθορίσουν ανεξάρτητα τις νομισματικές τους πολιτικές, τις πολιτικές εθνικής ασφάλειας και το καθεστώς όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά σήμερα όλα αυτά είναι αλληλένδετα και εμφανίζουν ιδιαίτερες περιπλοκές σε ένα κόσμο με μεγάλη πυκνότητα όσον αοφρά την πολιτική και την οικονομία.
Αυτή η νέα πραγματικότητα ήταν εμφανής όταν η Ομάδα των Επτά κορυφαίων οικονομιών G7, ανταποκρινόμενη στον πόλεμο του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας, «πάγωσε» τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα που διατηρούνταν σε δυτικές τράπεζες, λέει ο Tucker.
Ο Tucker προβλέπει ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη θα ανατρέψουν τελικά την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη, διαμορφώνοντας μια στην οποία οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία δεν έχουν πλέον την πρωτοκαθεδρία.
Σε αυτή τη νέα ιστορική τροπή, το διεθνές εμπόριο και οι ισορροπίες ισχύος θα πρέπει να αναμορφωθούν πλήρως. Αλλά ο Tucker λέει ότι αυτό είναι ακόμα μερικές δεκαετίες μακριά, επειδή ενώ η Κίνα είναι ήδη παγκόσμια δύναμη, η Ινδία και μερικά άλλα αναπτυσσόμενα έθνη παραμένουν μακριά.
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ θα απολαμβάνουν ένα «παρατεταμένο status quo» στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά ως εκδότης του κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο, αλλά στο παγκόσμιο εμπόριο, τις διασυνοριακές επενδύσεις και οτιδήποτε άλλο  θα αντιμετωπίσουν ισχυρή αμφισβήτηση, κάτι μεταξύ ενός «αγώνα υπερδυνάμεων». και έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο».
Από το www.bankingnews.gr
Τα αναπτυσσόμενα κράτη θα ανατρέψουν τελικά την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη, διαμορφώνοντας μια στην οποία οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία δεν έχουν πλέον την πρωτοκαθεδρία.
Τα αναπτυσσόμενα κράτη θα ανατρέψουν τελικά την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη, διαμορφώνοντας μια στην οποία οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία δεν έχουν πλέον την πρωτοκαθεδρία.