Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

πριν δύο χρόνια επισημάναμε: " από την Κρήτη θα ξεκινήσει σαν αντάρα σύννεφο και στο Αιγαίο θα πάει" σήμερα αυτό λέγεται


20 Αυγούστου 2020 αρθρογραφούσαμε : 

« Όλα θα ξεκινήσουν από ένα μαύρο σύννεφο καπνού πολεμικής οχλοβοής νότια της Κρήτης που θα μεταφερθεί αστραπιαία στο Βόρειο ΑΙΓΑΙΟ»

Το επισημάναμε από παλαιότερα και το είπαμε :

Πριν μερικά χρόνια πνευματοφόροι Γέροντες « είδαν»  ένα μαύρο πυκνό σύννεφο στα νότια της Κρήτης ( έμοιαζε σαν να γίνεται μεγάλη σύγκρουση εκεί). Αστραπιαία αυτό το σύννεφο μεταφέρθηκε στην Λέσβο και στην Χίο, όπου από τις Μικρασιατικές ακτές ερχόταν αποβατικά. Οι πατέρες τα είδαν γεμάτα με στρατιώτες που έμοιαζαν με Γερμανούς γιατί φορούσαν τα κράνη των Γερμανών του Β΄ΠΠ με τα αυτιά. Μετά την διευκρίνιση μας όμως, κατάλαβαν ότι ήταν τούρκοι πεζοναύτες που σήμερα φορούν πανομοιότυπα κράνη.

Τότε τα λέγαμε αυτά και φαινόταν ή παράδοξα ή μακρινά ή ουτοπικά , αλλά σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.


βλ. https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2020/08/blog-post_48.html


Σήμερα αυτό επιβεβαιώνουν και προδικάζουν  τούρκοι αναλυτές:

 "Η τουρκική παρέμβαση στην Κρήτη έχει συγκεκριμένη στρατηγική 

Όπως σχολίασε ο Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, "η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο. 

Ήδη, έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία. 

Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας, καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια, το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35% που είναι σήμερα.
Έντονη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, μέσω της Κρήτης. 

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες ημέρες του έτους -που έφεραν την έντονη αντίδραση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς οι γείτονες έχουν βάλει στο μάτι οποιαδήποτε κίνηση της ελληνικής πλευράς που αφορά την Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι αν γίνει επέκταση στα 12 μίλια από την Κρήτη, τότε θα "κλείσει" η δίοδος που έχουν για το Αιγαίο. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας