Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Balkans times and fires

Συναγερμός σήμανε στη σερβική πόλη Ράσκα. Το πρωί της Τρίτης (27/12) έγινε γνωστό ότι ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ήταν αποκλεισμένο από τον τοπικό πληθυσμό με οδοφράγματα – φορτηγά τοποθετήθηκαν στους δρόμους,
Ο Βούτσιτς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το τελεσίγραφο και ανέπτυξε τον στρατό στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Τα μεσάνυχτα έληξε το τελεσίγραφο στον Σέρβο ηγέτη να διαλύσει τα οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει ο σερβικός πληθυσμός. Αυτό σημαίνει ότι μονάδες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και μονάδες των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της χώρας για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι ο σερβικός στρατός έχει αναπτύξει περίπου 5 χιλιάδες στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι από τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, οι μονάδες των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα μάχης. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι σερβικά ελικόπτερα Mi-35 πετούν κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που δείχνει ότι το Βελιγράδι προετοιμάζεται για σφοδρές στρατιωτικές συγκρούσεις. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται επίσης σε κατάσταση συναγερμού, σκοπεύοντας, εάν χρειαστεί, να στρατολογήσουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στο έδαφος γειτονικών κρατών.
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο φέρεται ότι έχει αποκλειστεί στις παραμεθόριες περιοχές, πιθανώς για να αποτραπεί η διαρροή πληροφοριών σχετικά με την κίνηση τόσο των σερβικών δυνάμεων όσο και των δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου και της KFOR.

Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.