Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΙΝ χρόνια μια αγία γερόντισσα μας έλεγε " οι άγιοι δεν μας έχουν ανάγκη , εμείς τους έχουμε ανάγκη για αυτό και να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε καθώς πρέπει"

 

Σύναξις πάντων των Αγίων Αναργύρων (17 Οκτωβρίου)

Αρκετοί νομίζουν ότι οι Άγιοι Ανάργυροι είναι δύο, ο Κοσμάς και Δαμιανός, χωρίς να ξεχωρίζουν τα ζεύγη που τιμάμε τις δύο πρωτομηνιές (Ιουλίου και Νοεμβρίου).
Αν ανατρέξουμε στα συναξάρια της εκκλησίας μας θα δούμε ότι η χορεία των Αναργύρων Αγίων ανέρχεται σε είκοσι μέλη.
17 Οκτωβρίου μνήμη των Αγίων Είκοσι Αναργύρων:
Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης, Κοσμά και Δαμιανού των εξ Ασίας, Κοσμά, Δαμιανού, Ευτροπίου, Ανθίμου και Λεοντίου των εξ Αραβίας, Κύρου και Ιωάννου, Παντελεήμονος και Ερμολάου, Σαμψών και Διομήδους, Μωκίου και Ανικήτου, Ιουλιανού, Θαλλελαίου και Τρύφωνος.
Πάντας τιμώ σθνάμα τους Αναργύρους, εν τώδε ναώ τω σφίσιν ηγερμένω. Η εικοσάριθμος πέλουσα των Αναργύρων, χορεία σώζε τους δε τους σους οικέτας.
Είκοσιν ομού νυνί αναργύροας πάντας μέλπω.
'Όλοι είχαν την ιατρική επιστήμη ως μέσον θεραπείας και θαυμάτων, χωρίς υλικά ανταλλάγματα.


17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΑΥΡΙΟ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΛΕΓΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΕΛΑΣΕ ΠΟΤΕ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΜΙΑ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΦΡΑΣΗ: «ΤΟ ΕΝΑ ΧΩΜΑ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ»
«ΑΙΡΟΥΣΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΩ ΦΙΛΩ ΠΟΛΙΣ ΠΥΛΑΣ, «ΛΑΖΑΡΕ ΔΕΥΡΩ» ΧΡΙΣΤΟΜΙΜΗΤΩΣ ΛΕΓΕΙ»
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ
ΑΜΗΝ
ΘΗΒΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ