Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

ΠΛΑΝΗ ο δήθεν βαλλιστικός τουρκικός πύραυλος - κοινώς μούφα του σουλτάνου.

Ψυχολογική – παραπλανητική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας η δήθεν εκτόξευση του πυραύλου «Tayfun»

Προεκλογικό παιχνίδι του Ερντογάν 

 Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος

 ε.α.Επικοινωνιακο παιχνίδι εναντίον της Χώρας μας;

Από Militaire News 

ΠΗΓΗ

Τούρκοι ειδικοί το τελευταίο διάστημα μιλώντας σε σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές, ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής το βεληνεκές των τουρκικών συστημάτων εδάφους-εδάφους δεν ξεπερνά τα 280 χλμ. Οι ίδιοι μάλιστα  προβάλλουν την ανάγκη ανάπτυξης όλων των συστημάτων του «Bora» στην ελληνοτουρκική μεθόριο και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα στην υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της τουρκικής, αλλά κυρίως για να είναι σε θέση οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) να πετύχουν μαζικά χτυπήματα σε όλο το Αιγαίο..

Η παρουσίαση της δήθεν «επιτυχημένης» δοκιμαστικής βολής του «Tayfun» την περίοδο αυτή όπου η κρίση με τη χώρα μας κλιμακώνεται, προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με το βαθμό αξιοπιστίας της είδησης αφού:

Δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, ούτε από πλευράς εταιρίας (Roketsan) ούτε από πλευράς του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της (SSM), κατά παράβαση της υφιστάμενης πρακτικής σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα τουρκικά ΜΜΕ, η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου αλλά δεν προβλήθηκε η προσβολή του στόχου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα εύκολο με τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα  (ΜΕΑ) αλλά και με τους δορυφόρους που διαθέτει η Άγκυρα.

Αμέσως μετά την εκτόξευση, όλες οι σχετικές με τέτοια θέματα εκπομπές στην τουρκική τηλεόραση εστίασαν στο μήνυμα που μεταφέρεται προς την Αθήνα, τονίζοντας μάλιστα σε χάρτη ποιες ελληνικές πόλεις μπορούν να αποτελέσουν στόχο από διάφορα σημεία εκτόξευσης της Τουρκίας. 

Η είδηση της δοκιμαστικής βολής του «Tayfun» ως μήνυμα – συμβολισμό προς τη Χώρα μας, θα πρέπει να εξετασθεί παράλληλα και με την Άσκηση «Ateş Serbest – Πυρά Ελεύθερα – 2022», η οποία πραγματοποιήθηκε ακριβώς την ίδια ημέρα στο Πεδίο Βολής του Πολατλί (Polatlı). Πρόκειται για Άσκηση επίδειξης της ισχύος πυρός των ΤΕΔ, όπου στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) αυτής, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ δεν παρέλειψε να απευθύνει μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Ελλάδα. 

Εθνική «πλαστή επιτυχία» Ερντογάν τύπου 2015;

Η προβολή του θέματος για την δυνατότητα βολής σε τέτοια απόσταση από το σύστημα «Tayfun», θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το πρίσμα πιθανής προεκλογικής – ψηφοθηρικής σκοπιμότητας Ερντογάν, καθώς κάτι ανάλογο είχε σημειωθεί και παραμονές των εκλογών του Νοεμβρίου 2015. Ειδικότερα, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Şafak» της 07 Οκτωβρίου 2015 ανέφερε ότι, οι ΤΕΔ έχουν εντάξει στο οπλοστάσιό τους το Πυραυλικό Σύστημα Εδάφους – Εδάφου, «Yıldırım -1» με βεληνεκές 150 χλμ., καθώς και το «Yıldırım – 2» (Bora) με βεληνεκές 300 χλμ., ενώ ολοκληρώθηκαν τελευταία με επιτυχία οι σχετικές δοκιμές βολής στο Πεδίο Βολής Σινώπης (Sinop), για το «Yıldırım – 3» (σ.σ. εννοεί το Tayfun) το οποίο θα έχει βεληνεκές 900 χλμ. και το οποίο έχει ενταχθεί επίσης στο οπλοστάσιο των ΤΕΔ. 

Σημειώνεται ότι όταν υπήρξε αυτό το δημοσίευμα, δεν είχε ενταχθεί στο τουρκικό οπλοστάσιο ούτε το σύστημα «Yıldırım – 2» (Bora) και προφανώς ούτε και το «Yıldırım – 3» δηλαδή το γνωστό πλέον «Tayfun» το οποίο «πραγματοποίησε» πρόσφατα τη δοκιμαστική βολή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ