Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΛΕΕΙ : - Αν δηλαδή, δόθηκε κάποια υπόσχεση στον Ερντογάν σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και ειδικά την αποστρατικοποίηση των νησιών;

 


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ στο https://warnews247.gr/oratos-kindynos-

Ορατός κίνδυνος ελληνοτουρκικής σύρραξης μετά τον “θρίαμβο” Ερντογάν στο ΝΑΤΟ – Κλιμάκωση διαρκείας στο Αιγαίο

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η χτεσινή συμφωνία Τουρκίας-Σουηδίας και Φινλανδίας η οποία οδήγησε στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα, όχι άμεσα από τις προβλέψεις του Μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ των τριών χωρών, αλλά έμμεσα.....

Ελληνοτουρκική σύρραξη…

Το ερώτημα που απασχολεί ορισμένους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, όπως και κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι κατά πόσο η υποχώρηση Ερντογάν στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μπορεί να συνοδεύεται από υπόγειες υποσχέσεις της Ουάσιγκτον για ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα της Άγκυρας και ειδικά εκείνα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αν δηλαδή, δόθηκε κάποια υπόσχεση στον Ερντογάν σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και ειδικά την αποστρατικοποίηση των νησιών. Και εδώ ερχόμαστε στην ουσία του ζητήματος.

  1.  Αμερικανική υπόσχεση δεν δόθηκε αλλά υπονοούμενο περί “δυνατότητας συμφωνίας” μπορεί να υπήρξε, αρκεί να είχε προηγηθεί άρση του βέτο για τη Σουηδία-Φινλανδία. Αυτό μπορεί να εξηγεί και την ταχύτητα επίτευξης συμφωνίας.
  2. Είναι δεδομένο πως η Σουηδία και η Φινλανδία έλαβαν εντολή να δώσουν ότι ζητάει ο Ερντογάν για να μπουν εδώ και τώρα στο ΝΑΤΟ και να ξεπεραστεί ο τουρκικός σκόπελος.
  3. Όλο αυτό λειτουργεί έμμεσα εναντίον της Ελλάδας. Ο Ερντογάν αρχίζει να νοιώθει ανίκητος και πιστεύει πως ελέγχει ή μπορεί να παζαρέψει με το ΝΑΤΟ μια επίθεση σε ελληνικά νησιάΣτην πραγματικότητα αρχίζει να πιστεύει πως ακόμη και αν επιτεθεί στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ δεν θα αντιδράσει ή ακόμη και αντιδράσει μπορεί να το διαχειριστεί και να το ελέγξει. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εμάς από την χτεσινή συμφωνία.
  4. Ένας ακόμη λόγος που ο Ερντογάν άρπαξε την ευκαιρία που του πρόσφεραν Σουηδία και Φινλανδία είναι διότι κερδίζει πόντους ενόψει εκλογών στην Τουρκία. Θεωρεί πως κέρδισε μια τεράστια νίκη η οποία θα τον ανεβάσει δημοσκοπικά. Αρκεί κάποιος να δει την θριαμβολογία τουρκικών ΜΜΕ.
  5. Αυτή όμως η “ερντογανική επιτυχία” για να ολοκληρωθεί και να μπορέσει να επανεκλεγεί προϋποθέτει και κάποιο εδαφικό κέρδος στο Αιγαίο. Συνεπώς, επανερχόμαστε στον μεγάλο στόχο του Ερντογάν. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή προσπαθεί να παζαρέψει νησιά του Αιγαίου. Άνοιξε την βεντάλια των διεκδικήσεων, τα έβαλε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πήρε μια πρώτη νίκη και πιστεύει πως θα πάρει και την δεύτερη και τελική νίκη.
  6. Τα όσα αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακάτω, πρέπει να προβληματίσουν ακόμη περισσότερο αν φυσικά λένε την αλήθεια.

Πλέον, μετά και την χτεσινή εξέλιξη, υπάρχει ορατός κίνδυνος σύρραξης στο Αιγαίο και όχι ενός απλού “θερμού επεισοδίου”. Ο Ερντογάν μόλις τελειώσει η Σύνοδος στο ΝΑΤΟ θα κλιμακώσει επικίνδυνα.

Ίσως κάποιοι πέταξαν στην Ελλάδα, την “καυτή πατάτα” αναχαίτισης της Τουρκίας με στρατιωτικά μέσα. Η Ιστορία θα δείξει αν κάποιοι στήνουν παγίδα στον Ερντογάν ως δεύτερου Σαντάμ Χουσείν. Μην ξεχνάμε ότι η Αμερική ήταν αυτή που ενθάρρυνε τον Σαντάμ Χουσείν να επιτεθεί στο Κουβέιτ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://warnews247.gr/oratos-kindynos-ellinotourkikis-syrraxis-meta-ton-thriamvo-erntogan-sto-nato-klimakosi-diarkeias-sto-aigaio/