Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

" διπλό χτύπημα και όποιος αντέξει"

 


" διπλό χτύπημα για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου¨ με ότι σημαίνει αυτό για όλους μας τις επόμενες μέρες

ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ 

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη θα μειώσει τις ροές φυσικού αερίου από τα 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως μέσω του αγωγού Ρωσίας-Γερμανίας σε περίπου 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, προβάλλοντας ως δικαιολογία την ανάγκη διακοπής της λειτουργίας δύο συμπιεστών. Σ'υμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό, τα απαραίτητα εξαρτήματα έχουν κολλήσει λόγω των κυρώσεων σε μια εγκατάσταση συντήρησης στον Καναδά.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία κάνει πολιτική με τις παραδόσεις φυσικού αερίου, καθώς οι αποστολές μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream μειώθηκαν απότομα. «Έχω την εντύπωση ότι αυτό που συνέβη είναι μια πολιτική απόφαση και όχι μια τεχνικά δικαιολογημένη απόφαση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Σύμφωνα με το Politico, αυτό αυξάνει τα προβλήματα της ΕΕ όσον αφορά στο φυσικό αέριο, μετά και από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Freeport LNG, μια βασική εταιρεία του Τέξας που είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη.


«Είναι διπλό χτύπημα για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ο συνδυασμός των δύο και η αβεβαιότητα που δημιουργούν σημαίνει ότι οι παραδόσεις το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο υψηλές όσο αρχικά αναμενόταν… κάτι που προφανώς θα έχει επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου τον χειμώνα», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στο ICIS.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.iefimerida.gr/kosmos/politico-germania-kata-rosias-fysiko-aerio-eyropi

Έτσι το συμβόλαιο Ιουλίου του φυσικού αερίου διαπραγματεύεται σήμερα στο Άμστερνταμ (TTF) με νέο ράλι 24,6%, με την τιμή του πλέον στα 120,8 ευρώ η μεγαβατώρα.


Όλα αυτά σε κάθε χώρα θα έχουν ξεχωριστό αντίκτυπο φυσικά και στην πατρίδα μας που από την ομηρεία των μνημονίων της  δημοσιονομικής  τυραννίας εισέρχεται στην ομηρεία των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Επισιτιστική κρίση - ενέργεια - ηλεκτρικό ρεύμα , μεταναστευτικό , πανδημίες απειλές τούρκων , εγκληματικότητα και διαστροφή των πάντων είναι η νέα καθημερινότητα που πάει να κορυφωθεί.

Στην κορυφή όμως όλων αυτών είναι η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ότι οι ¨μάγοι"  θα τα λύσουν όλα, άρα κοιμηθείτε ήσυχα.

Τώρα αν ξυπνήσουμε και ζήσουμε εφιάλτες κανείς δεν θα έχει ευθύνες γιατί οι " μάγοι"  έχουν και σε αυτό λύση, να κάνουν το μαύρο - άσπρο. 

Αλλά όταν οι λύσεις τους φέρουν αδιαχείριστα προβλήματα τότε η νέμεση θα κάνει εμφάνιση ως ένδικος μισθαποδοσία.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας