Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΛΩΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΤΟΚΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ- Διάλογος με ένα κληρικό Επίτιμο Αεροπαγίτη και πνευματικό παιδί του ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ


 η ΜΝΗΜΗ της σφαγής της Σμύρνης 27 Αυγούστου ( και όχι του συνωστισμού) ήταν η αιτία να αναθυμηθούμε αυτά γιατί ο τούρκος ΣΉΜΕΡΑ  μας απειλεί με νέες σφαγές .

ΑΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ- ΦΤΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΔΟΥΛΕΜΑ - ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ

 ΠΡΙΝ πολλά χρόνια σε μια ομιλία παρουσίαση ενός βιβλίου  συνάντησαμε  ένα ηλικιωμένο σεβάσμιο ιερέα. Αφού χαιρετηθήκαμε ξεκινήσαμε μια όμορφη κουβεντίτσα.

-Από πού είσαι παιδί μου , από πού κρατά η ρίζα σου;

Όταν του είπα πως η ρίζα από τον πατέρα μου κρατά από την ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ της   Ιωνίας της Μικράς Ασίας  στις αλησμόνητες πατρίδες μας , είδα τον σεβάσμιο ιερέα να αναπηδά και να μας λέει:

-         Και εγώ από εκεί είμαι και μας  συστήθηκε ότι ήταν πρώην δικαστικός λειτουργός. 

ΤΤότε κατάλαβα ότι είχα απέναντι μου τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Δήμητριο Τζούμα Επίτιμο Αεροπαγίτη και αγαπητό πνευματικό παιδί του ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ του Εν Ευβοία.

Αφού είπαμε πολλά για την πατρίδα, όπου μας εκμυστηρεύθηκε ότι ανακαινίστηκε πρόσφατα ο ρημαγμένος Ιερός Ναίσκος των ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ, επικεντρώθηκε η συζήτηση μας σε μια θεματολογία σχετικά    δηλ.  ποιο είναι το ΜΕΙΖΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ σε περίπτωση που πρέπει να νομοθετήσει και αποφασίσει    υπέρ του κάποιος σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Σε γενικές γραμμές τέθηκε το ΔΗΜΟΣΙΟ συμφέρον στην ευρύτερη του σήμερα διάσταση  , το συμφέρον της ανθρώπινης ασφάλειας και υγείας και το συμφέρον της προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας- πατρίδας.

Ανάμεσα σε όλα αυτά μας είπε ότι το ΜΕΙΖΟΝ  ήταν το  τελευταίο δηλ.  το συμφέρον της προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας- πατρίδας.

Δυστυχώς στίς 16.11.2008 έκοιμήθη εν Κυρίω ο Πρωτοπρεσβύτε­ρος Δημήτριος Τζούμας, Επίτιμος Αρεοπαγίτης.

. Καθότι θα τον ρωτούσαμε με τα σημερινά δεδομένα :  

-        - Σήμερα που πάνε να μας κάνουν ένα παγκόσμιο χωριό και εμάς να μας « βαπτίσουν» ως πολίτες του κόσμου , άραγε ποιο συμφέρον είναι το ΜΕΙΖΟΝ;

-         -Σήμερα αν λόγω μεγίστης πρόκλησης από τους τούρκους αναγκαστούμε να κάνουμε ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ, άραγε θα συγκρουστούν κατάφωρα μεταξύ τους τα παραπάνω περιγραφόμενα συμφέροντα;

-Δηλαδή , το συμφέρον της ανθρώπινης ασφάλειας και υγείας με  το συμφέρον της προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας- πατρίδας.

Θα τον ρωτούσαμε τελικά, μπορεί να γίνει ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ με κανόνες ασφαλείας και αποστάσεις λόγω Covid -19;

Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι μπορεί να  μας απαντούσε:  

«ότι φυσικά και μπορεί να γίνει, αρκεί τα μυαλά των ανθρώπων της εξουσίας να προσγειωθούν στην νέα αυτή πρόκληση που θα προκύψει,  γιατί πάνω από όλα είναι η πατρίδα. Γιατί δίχως πατρίδα διακινδυνεύει και η υγεία , όταν μάλιστα  έχεις να κάνεις με ένα προαιώνιο εχθρό που κατέσφαξε γενιές και γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων από βρέφη μέχρι γέροντες»

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

 Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας