Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Γέροντας " - να το θυμάσαι , όταν στεγνώνει ο Πηνειός πέφτουν κυβερνήσεις"

 


Είδαμε τις παρακάτω φώτο από τον Πηνειό των ημερών μας και  αισθανθήκαμε θλίψη γιατί η δαιμονική πλεονεξία του ανθρώπου προσβάλει την δημιουργία και τον Δημιουργό. Αυτό σήμερα το λένε κλιματική αλλαγή, αλλά ουσιαστικά είναι " κόλαση επί της γης".

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Οι παρακάτω εικόνες και η επικαιρότητα μας πήγαν  πολλά χρόνια πίσω, κάπου τον Ιούλιο του  1993 που η λειψυδρία και η ανομβρία κτυπούσε ρεκόρ.   

 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2021 ΠΗΝΕΙΟΣ

"Η εικόνα του ποταμού στο ύψος της Καλαμπάκας είναι αποκαρδιωτική. Εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του ποταμού θυμίζουν… έρημο!!!…

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό σήμερα;… Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η ροή του ποταμού διακόπτεται σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες άρδευσης των χιλιάδων στρεμμάτων του Θεσσαλικού κάμπου.

Έτσι καταγράφονται εικόνες σαν αυτές στο ύψος της γέφυρας της Διάβας όπου τους χειμερινούς μήνες τα νερά είναι ιδιαίτερα ορμητικά δημιουργώντας και φυσικούς καταρράκτες." 



" Την ίδια ώρα ανησυχητική είναι η εικόνα του Πηνειού και στη Λάρισα, όπου η εξωτερική κοίτη στη γέφυρα προς Γιάννουλη δείχνει ότι εκεί που υπήρχε ποτάμι, τώρα βλέπει κανείς ένα ρυάκι." 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.thessaliatv.gr/news/110715/sokarei-i-eikona-tou-pineiou-sta-trikala-xoris-nero-kai-aperanti-erimos-foto/

" Όμως  το ρεκόρ ανομβρίας  το κρατά η Αθήνα. Από τις 5 Ιουνίου έως τις 4 Νοεμβρίου του 1993, δηλαδή επί 150 ολόκληρες μέρες, δεν έπεσε ούτε μισή σταγόνα βροχής." 

https://www.naftemporiki.gr/story/1497291/apo-ton-foniko-kausona-tou-1987-mexri-tin-katastrofiki-ksirasia-tou-1993

Και φυσικά σε όλη την επικράτεια τότε  είχαν στερέψει τα πάντα. Μάλιστα σε κάποια μέρη έκαναν Λιτανείες και είχαν τοπικούς υετούς. 

ΙΟΥΛΙΟΣ 1993 ΠΗΝΕΙΟΣ 

Ένας παππούλης με παρακάλεσε μιας και ανέβαινα προς τα πάνω να τον μεταφέρω προς την Θεσσαλονίκη και αυτός μετά θα πήγαινε στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.

Η διαδρομή μέσω του Θεσσαλικού κάμπου δεν ήταν τόσο ειδυλλιακή, όλα έκαιγαν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι αποφασίσαμε να σταματήσουμε στα περίφημα Τέμπη , να προσκυνήσουμε την ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και να δροσιστούμε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Πράγματι σταματήσαμε και κατεβαίνοντας προς την πεζογέφυρα οι εικόνες που βλέπαμε ήταν πρωτόγνωρες. Δεν υπήρχε συνεχόμενη ροή στο ποτάμι και τα όσα μικρά τουριστικά πλοιάρια ήταν κολλημένα στην άμμο.

Προσκυνήσαμε την ΧΑΡΗ της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ και πήγαμε να γεμίσουμε τα παγούρια μας με λίγο δροσερό νερό από τις εκεί τοπικές πηγές που Δόξα τον ΑΓΙΟ ΘΕΟ ανέβλυζαν ακόμα.

Βλέπω τον Γέροντα να στρέφει  το κεφάλι του προς τον στεγνό Πηνειό και να μου λέει: 

- να το θυμάσαι , όταν στεγνώνει ο Πηνειός πέφτουν κυβερνήσεις.

Τον κοίταξα παράξενα και δεν είπα τίποτε.

Τον ξαναθυμήθηκα όταν σε λιγότερο από δυο μήνες τον Σεπτέμβριο του 1993  έπεσε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. 

 ΣΤΩΜΕΝ καλώς

 Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας