Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

"ο σώζον εαυτόν σωθείτω" στις ΗΠΑ

 


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ πριν λίγο 

Συγκλονιστικός αριθμός κεραυνών  ανιχνεύθηκε στο οφθαλμικό τοίχωμα του Milton, λέει  μετεωρολόγος

Η ποσότητα των κεραυνών στον τυφώνα Milton είναι «σε αντίθεση με οποιοδήποτε γεγονός» που έχει δει ποτέ ο μετεωρολόγος Chris Vagasky στη λεκάνη του Ατλαντικού.

Το οφθαλμικό τοίχωμα του τυφώνα Milton, όπου είναι οι ισχυρότεροι άνεμοι της καταιγίδας, παρουσίασε περισσότερα από 58.000 αστραπές σε μόλις 14 ώρες, σύμφωνα με τον Vagasky, μετεωρολόγο στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

Πρόκειται για περισσότερα από ένα γεγονότα αστραπής κάθε δευτερόλεπτο, τα οποία περιέγραψε ως «καταπληκτικά».

Μόνο το 10% των τροπικών κυκλώνων σε όλο τον κόσμο αναπτύσσει κάθε χρόνο αυτό το είδος της λεγόμενης υπογραφής «κεκαλυμμένου οφθαλμικού τοιχώματος» (EEL) κάθε χρόνο, είπε ο Vagasky στο CNN. Ο τυφώνας Ian, ο οποίος έγινε τυφώνας κατηγορίας 5 στον Κόλπο το 2022, είχε μόνο περίπου 1.000 κεραυνούς.

Ο κεραυνός του Milton θα ταξινομηθεί με άλλους ιστορικούς τροπικούς κυκλώνες όπως ο Super Typhoon Haiyan, που έπληξε τις Φιλιππίνες το 2013 και τον τυφώνα Patricia το 2015.

Η «εξαιρετική» ποσότητα κεραυνών στο τοίχωμα των ματιών του Milton δείχνει ότι ο τυφώνας ενισχύεται γρήγορα, είπε ο Vagasky, σημειώνοντας ότι αυτός ο τύπος κεραυνών θα είναι πιθανότατα πιο συνηθισμένος καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

ΠΗΓΗ

https://edition.cnn.com/weather/live-news/hurricane-milton-florida-10-08-24/index.html


Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον – και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται αυτήν τη στιγμή περίπου 775 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα, συνοδευόμενος από ανέμους των οποίων η ταχύτητα φθάνει τα 270 χλμ/ώρα, αναφέρει η ενημέρωση του NHC.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο τυφώνας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς κατευθύνεται προς τη Φλόριντα, και οι επιπτώσεις του ενδέχεται να επηρεάσουν μια μεγάλη έκταση της δυτικής ακτής της πολιτείας. Η περιοχή του Κόλπου της Τάμπα, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε πλημμύρες και καταιγίδες, δεν έχει δεχθεί άμεσο χτύπημα από κυκλώνα εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

https://www.protothema.gr/world/article/1549114/florida-sunagermos-gia-ton-kuklona-milton-haos-stous-dromous-an-meinete-tha-pethanete-lene-oi-arhes/