Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

δυστυχώς την τρέλα των πυρηνικών θα την υποστούμε γιατί είναι το ρέκβιεμ του αποτυχημένου πολιτισμού με τα ανήθικα ήθη

 


φωτο ΠΗΓΗ


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος είπε στην Bild ότι το Κίεβο έχει τα υλικά και τις γνώσεις για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η Ουκρανία θα χρειαζόταν «μόνο λίγες εβδομάδες» για να φτιάξει μια βόμβα Α, εάν μπορούσαν να επιτευχθούν γρήγορα οι σχετικές συμφωνίες.

Πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα ή να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Το θέμα των πυρηνικών όπλων έχει τεθεί επανειλημμένα στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Serhiy Krivonos πρότεινε οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα και τα αεροσκάφη τους στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο του Πενταγώνου Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ , ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν η εισαγωγή πυρηνικών όπλων." 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://english.pravda.ru/world/160945-ukraine-nuclear-weapons/

Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση του Vladimir Putin στις πυρηνικές απειλές της Ουκρανίας, καθώς σε συνεντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Kazan, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε κίνηση για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί από τη Ρωσία με «την πιο κατάλληλη απάντηση».
Μάλιστα, ο Putin χαρακτήρισε τις πυρηνικές απειλές του Κιέβου ως μια «επικίνδυνη πρόκληση», λέγοντας: «Πρόκειται για επικίνδυνη πρόκληση, γιατί, φυσικά, οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αντίδραση». 
Βέβαια, όπως εξήγησε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, η Μόσχα είναι σε θέση να παρακολουθεί οποιαδήποτε κίνηση απόκτησης πυρηνικών από το Κίεβο, καθότι κάτι τέτοιο είναι «αδύνατο να γίνει κρυφά».

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ 

" Αν καταρρεύσει ο κεντρικός έλεγχος των πυρηνικών δυνάμεων. Αποτελεί μακροχρόνια παραδοχή της Δύσης ότι η Μόσχα διατηρεί αυστηρό έλεγχο των πυρηνικών της δυνάμεων. Ωστόσο, η ποιότητα της τεχνολογίας και η εκπαίδευση του προσωπικού στο σύστημα πυρηνικής διοίκησης και ελέγχου μπορεί να υποβαθμιστεί με τον ίδιο τρόπο που έχουν υποβαθμιστεί και άλλες δομές του ρωσικού στρατού.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τακτικά πυρηνικά συστήματα που αναπτύσσονται η Ρωσία κοντά στην Ανατολική Ευρώπη. Πολλά από τα συστήματα αυτά είναι οδικώς και, ως εκ τούτου, πρέπει να ανατίθενται σε τοπικούς διοικητές, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν δικές τους ιδέες σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αν οι Ρώσοι είναι λογικοί, τα συστήματα αυτά δεν θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές εκτός και αν βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, και η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ακριβώς μια τέτοια κατάσταση.

Όποιες και αν είναι οι επίσημες διαδικασίες για την απόκτηση ελέγχου των πυρηνικών όπλων από τους τοπικούς διοικητές, οι επιδόσεις του ρωσικού στρατού στον πόλεμο μέχρι σήμερα ήταν τόσο μέτριες που δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση κατά της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης - ή, τέλος πάντων, της τυχαίας χρήσης σε μια στρατιωτική άσκηση.

Αν ο Πούτιν εκδιωχθεί από ακραίους εθνικιστές . Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε φωνή στους ακραίους εθνικιστές, οι οποίοι συχνά επικαλούνται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας για την επιτυχία της νίκης στο μέτωπο. Ο Πούτιν έχει προσπαθήσει να αξιοποιήσει το εθνικιστικό συναίσθημα, αλλά όπως έδειξε η  ανταρσία του επικεφαλή της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Τι θα γινόταν αν  κάποιοι παίκτες  προσπαθούσαν να αρπάξουν κάποια από τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας; Και αν συνομωτούν με στρατιωτικούς ηγέτες για να εκδιώξουν τον Πούτιν και να φέρουν ένα πιο "αποφασιστικό" στυλ ηγεσίας στη Ρωσία; Με ένα τέτοιο σενάριο, η Δύση θα έβλεπε τη θητεία του Πούτιν υπό διαφορετικό πρίσμα.

Ακούγεται σαν ένα φανταστικό σενάριο όλο αυτό; Ίσως και να είναι. Αλλά είναι γεγονός ότι οι εσωτερικές λειτουργίες του ρωσικού πολιτικού συστήματος αποτελούν μεγάλο βαθμό μυστηρίου για τη Δύση, και ως εκ τούτου πρέπει να εξετάζονται όλα τα επικίνδυνα σενάρια. Αν η Μόσχα καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος θα δώσει μια γρήγορη απάντηση στο ερώτημα "και τώρα τι;"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.forbesgreece.gr/diethni/3731233