ΠΡΙΝ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ
1η Επισήμανση: ο Τούρκος ανέβασε τον μισό πολεμικό του στόλο δήθεν για να κάνει παρέλαση μέσα στον Βόσπορο για τα 100 χρόνια της δημοκρατίας του , ουσιαστικά τον έχει μέσω των Στενών εγγύς του Βορείου Αιγαίου.
2η Επισήμανση : αυτά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια στην Αν. Μεσόγειο καταπατώντας την Ελληνική ΑΟΖ με τα περάσματα των σεισμογραφικών και των Γεωτρυπάνων του τώρα δεν τον παίρνουν γιατί εκεί κάτω η περιοχή γέμισε με τις αρμάδες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που περιπολούν παράλληλα με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Άρα το Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο του είναι πιο επίκαιρα για να δράσει
3η Επισήμανση : το Βόρειο Αιγαίο με την γειτνίαση του με τα κρίσιμα ΣΤΕΝΑ διαμορφώνει τους διεθνείς διαδρόμους ναυσιπλοϊας, ταυτόχρονα η θέση της Λέσβου και της ΧΙΟΥ που επιθυμεί ο Τούρκος διακαώς να αποστρατικοποιηθούν και να αφελληνιστούν συνορεύουν στα δυτικά τους με τον 25ο Μεσημβρινό που θέτει ο Τούρκος όριο των διεκδικήσεων του. Αν υπολογίσουμε ότι ο 25ος Μεσημβρινός διέρχεται από το μέσον της απόστασης των ενεργειακών πεδίων του Μπάμπουρα της Θάσου και της βραχονησίδας της Ζουράφας ( Λαδοξέρα , το Ελληνικό) τότε τα κάτωθι που συμβαίνουν αξιολογούνται ως έκτακτα εν δυνάμει καθοριστικά συμβάντα -
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΔΙΑΒΆΖΟΥΜΕ
Η νησίδα Ζουράφα, που βρίσκεται μεταξύ της Ίμβρου και της πόλης Αίνος στο Αιγαίο Πέλαγος και στην περιοχή όπου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, άνοιξε την πόρτα σε μια νέα κρίση στην Ελλάδα, γράφει η Γενί Σαφάκ.
Τα ελληνικά δημοσιεύουν άρθρα με τίτλο «Μια εξαιρετική πρόκληση από την Άγκυρα: Η Τουρκία προσάρτησε μια στρατηγικής σημασίας «ελληνική νησίδα
Στην επίμαχη είδηση, η Άγκυρα με επίσημη επιστολή της δήλωσε ότι η βραχονησίδα βρίσκεται σε δικό της έδαφος και ανακοίνωσε ότι την προσάρτησε.
Η Τουρκία, από την άλλη, έδωσε νότα προς την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η περιοχή όπου ξεκίνησε σήμερα την άσκηση είναι υπό την κυριαρχία της.
Ιδού οι καυτές εξελίξεις στην περιοχή…
Η βραχονησίδα Ζουράφα, ένας από τους εκατοντάδες αμφισβητούμενους βράχους στην περιοχή, απέχει 6,4 μίλια από το νησί της ελληνικής Σαμοθράκης και 14,2 μίλια από την τουρκική ενδοχώρα.
Ο βράχος έχει μια κατασκευή καθώς η Ελλάδα έριξε μπετόν και έστησε πάνω του έναν φάρο τη δεκαετία του 1980. Επομένως, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο βράχος βρίσκεται στην επικράτειά της.
Έχει στρατηγική σημασία όσον αφορά την αλιεία και την άμυνα
Τα ελληνικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν τις τελευταίες εξελίξεις για το νησί, που εδώ και καιρό έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, με την είδηση με τίτλο «Εξαιρετική πρόκληση από την Άγκυρα» και «Η ελληνική νησίδα προσαρτήθηκε».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Τουρκία προσάρτησε τον βράχο, που έχει στρατηγική σημασία για την Ελλάδα, με επίσημη διεθνή επιστολή
Σε άρθρο αναφέρθηκε ότι η Ζουράφα είναι τουρκικό έδαφος και τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν στην Τουρκία.
Η είδηση περιελάμβανε επίσης τους ακόλουθους ισχυρισμούς:
«Θα πραγματοποιήσει (η Τουρκία) επιχειρησιακές δοκιμές πυραύλων S-400 στη «Νησίδα Ζουράφα υπό ελληνική κυριαρχία» και στην περιοχή της, σε συνεργασία με τουρκικά F-16 και UAV, μεταξύ 30 Οκτωβρίου 2023 και 2 Νοεμβρίου 2023».
Πηγή ECHEDOROS'S BLOG – ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ https://echedoros.blog/