Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Μεγάλη νευρικότητα τώρα στο Ιράν και στις χώρες του Περσικού Κόλπου , περιμένοντας το ΠΛΗΓΜΑ


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ από το
CNN
- Η κυβέρνηση του Ιράν είναι εξαιρετικά νευρική και έχει εμπλακεί σε επείγουσες διπλωματικές προσπάθειες με χώρες της Μέσης Ανατολής για να εκτιμήσει εάν μπορούν να μειώσουν την κλίμακα της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική του επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα και –αν αυτό αποτύχει– να βοηθήσουν στην προστασία της Τεχεράνης, πηγές εξοικειωμένες με το θέμα είπε στο CNN.
Η ανησυχία του Ιράν πηγάζει από την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν το Ισραήλ να μην χτυπήσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πετρελαίου και το γεγονός ότι η πιο σημαντική πολιτοφυλακή του στην περιοχή, η Χεζμπολάχ, έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. ανέφεραν πηγές.
Οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με το Ισραήλ για το πώς σχεδιάζουν να απαντήσουν στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν το Ισραήλ να στοχεύσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή κοιτάσματα πετρελαίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη, την πρώτη τους συνομιλία μετά από σχεδόν δύο μήνες , λέγοντάς του ότι τα αντίποινα του Ισραήλ πρέπει να είναι «αναλογικά».
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κατάρ, εξέφρασαν επίσης ανησυχία στις ΗΠΑ για μια πιθανή επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε Άραβας διπλωμάτης. CNN.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί βαθύτατα ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το έτος μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο κτίριο του προξενείου του στη Δαμασκό, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο...