Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Στην κυριολεξία έπαθαν στην τουρκία όταν η Βουλή της Λιβύης τους διαμήνυσε ότι εδώ και δυο χρόνια δεν υπέγραψε το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ νότια της Κρήτης - άνθρακες ο θησαυρός - ο σουλτάνος πάει να σκάσει.


 Εδώ και δύο χρόνια, η «οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και οι συμφωνίες «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και εγκρίθηκαν από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2019, δεν έχουν συζητηθεί στη Βουλή της Λιβύης.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Φεβζί αλ Νουβαϊρί και η αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει συναντήθηκαν με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπό την προεδρία του  Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε το «Μνημόνιο Συνεννόησης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και η συμφωνία «Ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας», η οποία θέτει το πλαίσιο για τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανέφεραν στις δηλώσεις τους ότι η «οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και οι συμφωνίες «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας», που εγκρίθηκαν στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Δεκέμβριο του 2019, δεν ήταν στην ατζέντα τους και ότι η συμφωνίες δεν εγκρίθηκαν στο λιβυκό κοινοβούλιο.

 Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Φεβζί αλ Νουβαϊρί, δήλωσε ότι «η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη Λιβύη, μόνο που ο χρόνος της είναι προβληματικός».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.echedoros-a.gr/2021/12/blog-post_29.html#more