Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ - ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ - 18 Δεκεμβρίου

 


Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. Οι γονείς του ήταν και από γένος αριστοκρατικό και ο Σεβαστιανός προσέλκυσε την εύνοια του αυτοκράτορα Καρίνου, που γρήγορα τον ανέβασε στα στρατιωτικά αξιώματα. Έπειτα, ο Διοκλητιανός τον έκανε αρχηγό του πρώτου συντάγματος των πραιτοριανών.

Όταν όμως άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθη μια ομάδα χριστιανών. Ο Σεβαστιανός το έμαθε και προκειμένου να τους εμψυχώσει την ώρα που δικάζονταν, δήλωσε ότι είναι και αυτός χριστιανός. Ο Διοκλητιανός διέταξε το θάνατό του. Και ο Σεβαστιανός δεν άργησε να πέσει κάτω, τρυπημένος στο στήθος από βέλη.

Το σώμα του πήρε για να το θάψει κάποια χήρα, η Λουκίνα. Είδε όμως, ότι ανέπνεε ακόμα. Τον πήγε σπίτι της και σε λίγες ήμερες ο Σεβαστιανός ανέκτησε την υγεία του.
Ολοι του είπαν να φυλάγεται και αν είναι δυνατόν να φύγει από το Μιλάνο. Αλλά εκείνος δεν έφυγε και κάποτε συνάντησε τον αυτοκράτορα όπου εκείνος τον καταδίκασε σε θάνατο. Τον μαστίγωσαν τόσο πολύ και τόσο σκληρά που δεν άντεξε το σώμα του και επήλθε ο θάνατος. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο 

https://agiosbios.gr/%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9/%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-


O Άγιος Σεβαστιανός προστάτης των ασθενών που έχουν πολιομυελίτιδα, του αθλήματος της τοξοβολίας και διώκτης των επιδημιών.

Πληροφορίες για τον Άγιο Σεβαστιανό λαμβάνουμε από το «Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο» του έτους 354 και στο οποίο αναφέρονται το όνομα, το μαρτύριο και ο τόπος ταφής του. Στα τέλη του 4ου αι. ο Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων στον 118ο ψαλμό του μνημονεύει το όνομα του Αγίου κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για την πατρίδα του τα Μεδιόλανα. Το έτος 440 επί Πάπα Σίξτου Γ’ συνεγράφη το passio(=πάθος, μαρτύριο) του Αγίου Σεβαστιανού με αρκετές λεπτομέρειες ενώ τον 10ο μόλις αιώνα ο Όσιος Συμεών ο Μεταφράστης οριστικοποίησε στο έργο του το κείμενο του βίου του Αγίου.

Ο Άγιος Σεβαστιανός ήταν γόνος επιφανούς ρωμαϊκής οικογενείας με υψηλή καταγωγή που τα μέλη της απολάμβαναν μεγάλη δόξα. Γεννήθηκε στην Ναρβόννη αλλά μεγάλωσε στα Μεδιόλανα∙ τόπος δράσης του όμως υπήρξε η πολύβοη πόλη της Ρώμης. Ήταν τα χρόνια που την αυτοκρατορία διοικούσαν οι χριστιανομάχοι Μαξιμιανός και Διοκλητιανός (τέλη 3ου – αρχές 4ου αι.). Ο προκάτοχός τους Καρίνος αναγνωρίζοντας την αξία και τα προσόντα του τον είχε διορίσει στρατηγό της πραιτωριανής φρουράς. Την ίδια περίοδο ήλθε σε επαφή με χριστιανούς από τους οποίους κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε. Με ιδιαίτερο ζήλο άρχισε να διαδίδει τον λόγο του Θεού και χρησιμοποιώντας το αξίωμά του έμπαινε ανενόχλητος στις φυλακές όπου εκρατούντο και εβασανίζοντο οι χριστιανοί. Τους τόνωνε στην πίστη και τους παρηγορούσε ώστε να μην φοβούνται τον μαρτυρικό θάνατο διότι έτσι θα εξαγόραζαν την σωτηρία της αθάνατης ψυχής τους. Ανεδείχθη λοιπόν σε ιεραπόστολο των φυλακών καθ’όσον πολλοί εστηρίχθησαν στον αγώνα τους μέχρι τέλους και έτσι έλαβαν τον μαρτυρικό στέφανο.

 Αρχιμ. Δημήτριος Καββαδίας/ pemptousia.gr ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.orthodoxianewsagency.gr/orthodoxes-provoles/o-agios-sevastianos-arogos-ston-agona-kata-ton-sarkikon-pathon/