Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

" τα είπαν πρώτα οι Πατέρες της Ορθοδοξίας , τώρα τα λένε και σπουδαίοι αναλυτές" - Στον επόμενο πόλεμο, το έδαφος των ΗΠΑ αποτελεί στόχο

 

φώτο από https://www.paraskhnio.gr/
Του Hal Brands

Για τους Αμερικανούς, ο πόλεμος αποτελεί συνήθως κάτι που συμβαίνει "εκεί μακριά" - σε ξένες χώρες μακριά από τις ακτές τους. Θα πρέπει να αρχίσουν να το σκέφτονται ως κάτι που θα μπορούσαν κάλλιστα να το βιώσουν "εδώ", δηλαδή στο έδαφος της χώρας τους.

Σε μελλοντικές συγκρούσεις, το αμερικανικό έδαφος δεν θα αποτελεί ασφαλές καταφύγιο. Οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια εποχή "ευαλωτότητας της ενδοχώρας", στην οποία οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στους γεωπολιτικούς αντιπάλους τους - και όχι μόνο σε τρομοκρατικές ομάδες - να φέρουν τον πόλεμο στην ίδια την Αμερική.

Παρελθόν και μέλλον

Ναι, οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί επίθεση στο παρελθόν. Οι Βρετανοί έκαψαν την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812. Οι Ιάπωνες χτύπησαν τη Χαβάη, έδαφος των ΗΠΑ, το 1941. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έφεραν αιματηρό χάος σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον και Πενσιλβάνια.

Αυτά τα επεισόδια, ωστόσο, είναι τόσο αξιομνημόνευτα ακριβώς επειδή αποτελούν εξαιρέσεις. Ως επί το πλείστον, ένας συνδυασμός ισχύος και γεωγραφίας έχει δώσει στις ΗΠΑ μεγαλύτερη εσωτερική ασφάλεια από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα.

Από τον Ψυχρό Πόλεμο και εξής, αντιμετώπισαν τρομοκρατικές επιθέσεις, ωστόσο τα κράτη τα οποία έπληξαν οι ίδιες - ιδίως το Ιράκ και η Σερβία - δεν είχαν καμία δυνατότητα να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό αλλάζει, με πολλούς τρόπους.

Πυρηνικά ή μη

Αφ’ ενός, ο αριθμός των αντιπάλων οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα σε μια σύγκρουση αυξάνεται. Η Κίνα, η οποία παραδοσιακά είχε ένα μικρό και ευάλωτο πυρηνικό οπλοστάσιο, το επεκτείνει ταχύτατα.

Το Πεκίνο θέλει να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να χτυπήσει τις ΗΠΑ σε μια σύγκρουση για την Ταϊβάν ή για οποιοδήποτε άλλο σημείο τριβής. Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στα πρόθυρα του να έχει - ή μπορεί να έχει ήδη - πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές που να μπορούν να πλήξουν στόχους στις ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.capital.gr/bloomberg-view/3602207/ston-epomeno-polemo-to-edafos-ton-ipa-apotelei-stoxo