Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

" όταν αναστηλώνεις τον ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ στο ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ δεν έχεις να φοβάσαι κανένα τουρκό"

 

Πυρετωδώς εργάζεται όλο το εξειδικευμένο προσωπικό για την αποπεράτωση των εργασιών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ. Αξίζει να αναφέρουμε και πάλι ότι, την όλη δαπάνη ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο εφοπλιστής κος Αθανάσιος Μαρτίνος. Σήμερα το πρωί με ρίγη συγκίνησης αντικρύσαμε ανυψωμένο τον παλιό Σταυρό που επί δεκαετίες ήτανε πεσμένος στην οροφή και δίπλα του ακριβώς οι εργαζόμενοι ανύψωσαν και την Ελληνική σημαία μας!

Συγχαρητήρια

σε όλους όσους συμβάλλουν στο Θεάρεστο αυτό έργο!

ΠΗΓΗ

Katerina Kokala https://www.facebook.com/katerina.kokala/posts/1048028942615121?

ΠΟΙΟΣ είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ;

Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας, ακολουθώντας ως πρότυπο την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην Αθήνα.

Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ

Ο ναός -έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- εγγεγραμμένος σταυροειδής, εκλεκτικιστικού ρυθμού, έμεινε ημιτελής έπειτα από τον θάνατο του δωρητή και του αρχιτέκτονα. Οι προσπάθειες αποκατάστασής του, κατά τη δεκαετία του ΄80, δεν ολοκληρώθηκαν.

Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ
Αγιος Γεώργιος Σαντραπέ

Σήμερα, χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, με δωρεά μέσω της ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ», ο ναός αποκαθίσταται πλήρως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο 

πηγή https://www.bestnews.gr/kastelorizo-o-naos-toy-ag-georgioy-santrape-amp-h-moni-ag-georgioy-toy-voynoy/