Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

" μπορεί σε λίγο να έχουμε λίγη τροφή αλλά εσείς να την κάνετε ασφαλή και να σας πιάνει για να μην ξαναπεινάτε"

 

Λένε οι Πατέρες, ότι όσοι δεν κάνουν το σταυρό τους πριν φάνε, ομοιάζουν με τα ζώα, που τρώνε χωρίς προσευχή. Πάρα πολλοί άνθρωποι, κάνοντας την προσευχή τους πριν φάνε τρόφιμα, που ήταν χαλασμένα και δηλητηριασμένα π.χ. σε καιρό πολέμου και πείνας, δεν έπαθαν απολύτως τίποτα! Κάναντας το σταυρό τους με πίστη, ενήργησε η Χάρη του Αγίου Πνεύματος στα τρόφιμα αυτά και τα κατέστησε βρώσιμα και μη βλαβερά!
Όταν όμως δεν κάνει κάποιος το σταυρό του πριν φάει και υγιεινά να είναι, μπορούν να τον βλάψουν, γιατί μπορεί στην ύλη της τροφής, να κρύβεται ένα δαιμόνιο!
Έχει εξουσία το δαιμόνιο να μπαίνει στην ύλη, ειδικά στο νερό, γι' αυτό και πριν πιούμε νερό, να κάνουμε το σταυρό μας. Ό,τι εισέρχεται σε βρώση και σε πόση, πρέπει να είναι σφραγισμένο από εμάς με το σταυρό μας.
Γι' αυτό και παλιότερα οι άνθρωποι ήταν πιο γεροί στο σώμα και στο μυαλό, διότι είχαν περισσότερη πίστη και έφτιαχναν το σταυρό τους σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους, ειδικά πριν φάνε και πιούνε.
Με την προσευχή λοιπόν ευλογείται η τροφή. Να λέμε: ''Ευλόγησον Κύριε την βρώση και την πόση'' και όταν φάμε να λέμε: ''ευλόγησον Κύριε τα περισσεύματα της τραπέζης ταύτης''.
Σταυρώνοντας την τροφή μεταποιείται η τροφή σε αγιασμένη τροφή και χαριτώνεται το σώμα.
Αλλά και όταν τρώμε, πρέπει ο νους μας να είναι στον Θεό, για να τρεφόμαστε έτσι διπλά. Υλικά και πνευματικά..
Όταν το σώμα λερωθεί, πλένεται και καθαρίζεται με νερό.
Όταν όμως λερωθεί η ψυχή, πλένεται και καθαρίζεται από ένα άλλο υγρό που είναι συντεθειμένο με 2 υγρά: α) το Αίμα του Χριστού και β) τα δάκρυα της μετανοίας.
Ο Θεός έκανε το σύμπαν τόσο μεγάλο, ώστε ο άνθρωπος να μην υπερηφανεύεται, αλλά και να δοξάζει την Παντοδυναμία και την Πανσοφία του Θεού.. Τί μέρος του λόγου είναι ο άνθρωπος σε αυτό το σύμπαν; Είναι ένα τίποτα σε σχέση με το σύμπαν και όμως πάλι υπερηφανεύεται!
Ό,τι κάνουμε με ταπείνωση, ο διάβολος το καταλαβαίνει άμεσα και καίγεται. Επιστρατεύει τότε όλα τα δαιμόνια με σκοπό, ή να σταματήσουμε το έργο αυτό ή να το συνεχίσουμε δίχως ταπείνωση. Αυτό είναι ο στόχος του. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν το έργο τους, χωρίς ταπείνωση και έτσι σταματάει ο διάβολος τον πόλεμο! Αυτοί που προσεύχονται πραγματικά ταπεινά, αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη αντίσταση από τον εχθρό.
Αφού σώθηκε ο βασιλιάς Μανασσής, τότε όλοι οι άνθρωποι μπορούν να σωθούνε. Από όλους τους σεσωσμένους, με βάση την επίγεια ζωή τους, ο Μανασσής ήταν ο πιο αμαρτωλός όλων! Υπήρξε 50 χρόνια βασιλιάς μέσα στην διαφθορά και ειδωλολάτρης πρώτου μεγέθους, αλλά και σατανιστής. Αρκεί να σας πω, ότι οι Εβραίο επί βασιλείας του, φτάσανε στο σημείο να προσκυνούν τους δωδεκάθεους και τον Δία!
Στα γεράματα τον πιάσανε αιχμάλωτο και τον καταδικάσανε να τον ψήσουν ζωντανό, μέσα σε ένα χάλικινο βόδι. Και εκεί μέσα θυμήθηκε τα λόγια του πατέρα του Ιεζεκία (αυτός που πριόνισε τον Προφήτη Ησαϊα), ότι προσευχόμενος ο άνθρωπος με δάκρυα μετανοίας, ο Θεός θα τον συγχωρέσει. Έτσι έπραξε ο Μανασσής και είπε την εξής προσευχή:
- Θεέ μου αν υπάρχεις, βοήθησέ με!
Και αντί να βγει στάχτη και κάρβουνο από το χάλκινο βόδι, βγήκε σώος! Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα, δίαγε μια ζωή μετανοίας.

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα του Αγίου Όρους
ΠΗΓΗ

Δόξα Χριστού https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=406028187715792&id=100049258425590&__cft__[0]=AZVQfG-